Mozaïek haken - een eerste uitleg

23 jun. 2019

Mozaïek haken - hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? Wil je meedoen met onze keuzes? Bekijk dan hier de pakketten.

Het zijn geen ingewikkelde steken die we gebruiken of ingewikkelde systemen, maar je gebruikt een telschema. Eigenlijk net als bij borduren. Hieronder een tekening van een patroon.

1 rij met vierkantjes staat voor 2 rijen om te haken. Je haakt een heengaande rij vasten en lossen en dan de teruggaande rij haak je dezelfde steken boven de steken van de voorgaande rij. We beginnen en eindigen met een kantsteek = een vaste in de kleur van die rij.

We haken afwisselend 2 rijen met de basiskleur (in het gehaakte voorbeeld zwart) en 2 rijen met 1 van de 8 accentkleuren. In het bovenstaande diagram staan de zwarte vakjes voor zwarte steken en de witte vakjes voor de steken in accentkleur. De onderste rij haken we dus in 1 van de 8 accentkleuren. Je haakt van rechts naar links en haakt dus eerst een kantsteek, daarna een losse (want die steek moet zwart worden) dan 3 vasten, een losse, 3 vasten, een losse, enzovoort. Je eindigt met 3 vasten in de accentkleur (2 witte vierkantjes en de kantsteek). De teruggaande rij haak je dus een vaste op een vaste en een losse boven een losse.

De volgende 2 rijen haken we in het zwart. Je begint met de kantsteek en haakt dan een stokje voorlangs in de 2 rijen eronder (zoals ik voordoe in het vlog over de CAL) omdat de steek eronder een losse is en dat vakje zwart moet worden. Daarna haak je een losse, 2 vasten, een stokje voorlangs in de 2 rijen eronder, 2 vasten en een losse. Zo haak je verder volgens het schema, dus boven de losse van de vorige rij maak je een stokje voorlangs in de 2 rijen eronder, boven de vasten van de vorige rij, haak je of een vaste (als het vierkantje zwart is in het schema) of een losse (als het vierkantje wit is).

Het is even wennen aan een schema, maar na een paar rijen zie je vanzelf het patroon ontstaan en gaat het eenvoudiger.

Het is heel leuk om te doen, omdat er op een vrij eenvoudige wijze een mooi patroon ontstaat. We spelen met het kleurverloop voor een extra finesse. Het zijn wel wat draadjes wegwerken, maar als we dat elke week bij houden, is het zeker goed te doen!

Hebben jullie nog vragen over deze eerste uitleg? Stel deze dan via vragen@knottenwol.nl