Knotten Mystery mini-CAL - week 3 van 3

13 feb. 2015

 

Leg eerst alle vierkantjes uit op de goede volgorde. We hebben 25 effen vierkanten en 1 grote meerkleurige granny square en 36 (oeps sorry als je er nog maar 32 hebt, oeps oeps) kleine vierkantjes. We maken 2 rijen van de effen vierkanten met 1 grote granny square, wij vonden het leuk om deze aan de kant van de mini-squares te leggen. Je maakt aan 1 kant een twee kolommen van mini-squares en onder de de hele sjaal komen mini-squares, 2 per effen vierkant. Kijk ook naar de foto.

Order de kleuren in volgorde, de extra groene naast de grote granny en dan kleuren naast elkaar die je mooi vindt. Wij hebben dezelfde volgorde van de kleuren aangehouden maar dan de onder- en bovenkant verwisseld.

De 2 kleine vierkantjes die onder 1 effen vierkant komen, worden onzichtbaar aan elkaar gehaakt. Tevens de 10 kleine vierkantjes aan de zijkant worden onzichtbaar aan elkaar gehaakt. Hiervoor gebruiken we de restjes van de kleuren die we al hebben gebruikt. Voor de 10 kleine vierkantjes aan de zijkant gaan we eerst in de lengte ze aan elkaar haken. Hoe je ze dan aan elkaar moet haken, staat uitgelegd in de Handwerkagenda van Knotten bij de tip van maart: tip granny squares. Hierna haak je ook de korte kanten onzichtbaar aan elkaar. Haak ook de blokjes van 2 van de onderste rij onzichtbaar aan elkaar.

Nu gaan we het grijze bolletje tevoorschijn halen. We haken eerst in de lengte de granny squares aan elkaar met zichtbare vasten. Je legt hiervoor de verkeerde kanten van de vierkanten tegen elkaar. Je steekt de naald in de buitenste lus van het ene vierkantje en de binnenste lus van het tweede vierkantje en je haakt een vaste. Zie foto.

Paar opmerkingen:

Aan de start van de toer van het elkaar zetten beginnen in de 2e losse van het lossenboogje. In feite een losse voor de hoek. Ook aan het einde van de toer haak je een vaste te veel om zo een rechte rand te krijgen.

Op de hoeken steek je je naald door vier lussen, in de lossenboog van je eerste vierkantje, dan die er links van ligt, dan in die achter de eerste en dan in de vierde hoek om daarna een vaste te maken.

Hierna ga je de volgende lange rand aan elkaar haken. Dat zijn de blokjes van 2 mini-squares die onderaan de sjaal komen. Je haakt deze dus in de lengte met een vaste aan elkaar. LET OP: het blok van de 10 mini-squares zetten we alleen van boven naar beneden aan de zijkant van de sjaal vast.

Dan gaan we de korte kanten aan elkaar haken met vasten. Als je de vastenrand van de lengte tegenkomt, ga je hieroverheen met een halve vaste. Je zet nu ook het blok van de 10 mini-squares aan de zijkant vast met gehaakte vasten.

Om de sjaal nog 1 geheel te maken, haken we een rand vasten helemaal rondom. 

Werk nu alle draadjes goed weg.

Als laatste block je de sjaal. Zo wordt hij mooi, egaal en plat. Voor het blocken maak ik mijn sjaal helemaal nat, laat hem een halfuur in een emmer water staan, ik doe er Eucalan bij, dat is een speciaal wolwasmiddel en maakt je wol heel zacht.


Vervolgens knijpen (niet wringen) je sjaal uit, probeer zo veel mogelijk water uit de sjaal te krijgen. Maar wees ook voorzichtig. Ik pak mijn sjaal met twee handen op en laat hem niet hangen. Daarna ik rol die van mij in een handdoek, daar sta ik dan op om hem goed te drogen. (Deze sjaal was klein genoeg om hem ook nog even te centrifugeren in de sla centrifuge).

 

Vervolgens span je sjaal op. Ik doe dat op een yogamatje. Hierboven heb ik de sjaal even neergelegd voor de foto, zo kan je zien hoeveel het scheelt voor en na het blocken.


Laat opmerking achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.