CROCHET-A-LONG | A Granny A Day (deel 1)

26 jun. 2024

Welkom bij het eerste deel van deze ‘A Granny A Day’ CAL (Crochet-A-Long). In deze blog vind je het eerste van vier haakpatronen voor granny squares. Dit eerste haakpatroon is gelijk een hele vrolijke met 5 mooie kleuren. Dus, tijd om jouw naald en kleurselectie erbij te pakken.. En, LET’S GO!

Wat ga je haken?

Het patroon in deze blog laat je stap voor stap zien hoe jij deze toffe Granny Square zelf kunt maken. Met 5 kleuren (kleur 1, 2, 3, 4, 5) en 7 toeren haak jij dit vrolijke vierkant in mum van tijd. De mooie pieksteken en opengewerkte steken zorgen voor een speels effect. 

CAL, crochet a long, knotten haken, haakpatroon, gratis haakpatroon, granny square haken, haakblog

Wat heb je nodig?

Gebruikte haaksteken

Losse, vaste, halve vaste, stokje, half stokje, dubbel stokje, driedubbel stokje, dubbel reliëf stokje, nop.

HET PATROON

CAL, crochet a long, knotten haken, haakpatroon, gratis haakpatroon, granny square haken, haakblog

Toer 1: Maak een magische ring met kleur 1. *Haak 6 lossen, 1 halve vaste in de magische ring*. Herhaal ** tot je 8 lossenbogen in de ring hebt.
Hecht af en draad afknippen.

Toer 2: Hecht kleur 2 aan in een van de 8 lossenbogen. *Haak 3 lossen en 1 vaste in de volgende lossenboog*. Herhaal ** voor de rest van de toer. Je hebt dan opnieuw 8 lossenbogen gecreëerd. 

Toer 3: Ga verder met kleur 2. Haak *1 nop, 4 lossen, 1 nop, 2 lossen in elke lossenboog van toer 2*. Herhaal ** voor de rest van de toer. Je hebt dan 16 noppen gecreëerd. Sluit de toer met een halve vaste.
Hecht af en draad afknippen.

  • Hoe haak ik een nop? Je haakt 5 stokjes samen en sluit ze met een losse. Dit creëert een bobbel, een nop! (De eerste nop van toer 3 haak je met 3 lossen (telt als 1e stokje) + 4 stokjes). 

Toer 4: Hecht kleur 3 aan in de halve vaste. *Haak 3 stokjes, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 3 stokjes in elke lossenboog van toer 3. Haak vervolgens een dubbel reliëf stokje om elke vaste van toer 2*. Herhaal ** voor de rest van de toer. Je hebt dan 8 clusters en 8 dubbele reliëf stokjes gecreëerd. Sluit de toer met een halve vaste.
Hecht af en draad afknippen.

(uitleg toer 5) Tot nu toe is de granny square nog rond, met toer 5 ga je de vierkante vorm toevoegen. Om dat te doen, voeg je meer lengte toe in de hoeken dan op de rechte stukken. In toer 5 gebruik je dan ook verschillende grootte stokjes. Let goed op wanneer je welke gebruikt. Elke herhaling bevat een kwart van jouw square. Je begint midden in een lange zijde. Je haakt dan een halve zijde, een hoek en weer een halve zijde. Dit herhaal je.

Toer 5: Hecht kleur 4 aan in de halve vaste, haak 4 lossen (deze tellen als het eerste dubbele stokje van halve zijde 1). *Haak halve zijde 1, hoek, halve zijde 2*. Herhaal ** voor de hele toer. Sluit de toer met een halve vaste.
Hecht af en draad afknippen.

  • Halve zijde 1: Haak 1 dubbel stokje in het reliëf dubbel stokje van toer 4, 1 losse, haak 1 half stokje tussen de 3 stokjes en 3 lossen van toer 4, 2 losse, haak 1 stokje tussen de 3 stokjes en 3 lossen van toer 4, 1 losse.
  • Hoek: 2 drie dubbele stokjes, 4 lossen, 2 drie dubbele stokjes in het reliëf dubbel stokje, 1 losse.
  • Halve zijde 2: 1 stokje tussen de 3 stokjes en 3 lossen van toer 4, 2 losse, 1 half stokje tussen de 3 stokjes en de 3 lossen van toer 4, 1 losse, 1 dubbel stokje in het reliëf dubbel stokje van toer 4.

Toer 6: Hecht kleur 5 aan in de halve vaste, 1 losse (telt als 1 vaste). Haak 1 vaste in elk van de volgende  stokjes en lossen van toer 5. In de lossenbogen in de hoeken haak je 2 vaste, 2 lossen, 2 vaste. Doe dit voor de hele toer. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 7: Ga verder met kleur 5, 3 lossen (telt als 1e stokje). Haak 1 stokje in elke vaste van toer 7. In de lossenbogen in de hoeken haak je 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes. Doe dit voor de hele toer. Sluit de toer met een halve vaste.
Hecht af en draad afknippen.

CAL, crochet a long, knotten haken, haakpatroon, gratis haakpatroon, granny square haken, haakblog

Afwerking van de gehaakte granny square

Yess! Jouw granny square is nu af. Werk alle losse draadjes weg voor een nette afwerking. 

Zelf aan de slag met granny squares haken

Heb jij het CAL pakket van Knotten gekocht? Dan heb je genoeg garen voor ongeveer 30 squares. Je kunt er dus bijna 8 maken van elk van de 4 haakpatronen die we met deze CAL gaan leren. Haak er nog een paar en varieer lekker met de kleuren garen.

Volgende week staat er weer een nieuw haakpatroon voor je klaar. Tot dan!

Download het patroon hier!