Patroon week 1 CAL2015

2 jan. 2015

Garen: 25 bollen merino, 160 m

Haaknaald nummer 4, kijk naar je hand van haken, het mag niet te strak worden
140 steken opzetten, of een veelvoud van 20 steken meer of minder
Draadjes gelijk mee weg haken
Van kleur wisselen, liefst de laatste steek van de vorige toer met de nieuwe kleur doorhalen

Lees eerst het artikel voorbereidingen op de CAL2015. Hierin staat uitleg over de stekenverhouding, welk garen wij gebruiken en meer.

We gaan nu echt van start. We beginnen met een aantal eenvoudige toeren. In de maand januari gaan we allerlei varianten op stokjes maken.

Een stokje is een verhoogde steek. Je slaat eerst de draad om je haaknaald, voordat je de naald insteekt. Dan steek je de naald in en maakt weer een omslag. Deze omslag haal je door de ingestoken steek. Je hebt nu drie lussen op je naald. Je slaat weer om en haalt deze omslag door 2 lussen op je naald. Dit doe je nogmaals en je hebt nu nog maar 1 lus op je naald.

Een half stokje gaat uit van hetzelfde principe. Alleen nadat je de omslag door je steek hebt gehaald en dus nog drie lussen op je naald hebt, sla je om en haal je de omslag direct door alle drie de lussen. Zo heb je een verkort stokje en dus een half stokje.

Schematisch worden halve stokjes zo weergegeven:

 

Schematisch worden stokjes zo weergegeven:Week 1:
Directe opzet in donkerpaars, 112 (donkergrijs, 444) op haaknaald 3.5 of 4.0 met een toer halve stokjes. Zet 140 halve stokjes op. De opzet moet nu tussen de 80 cm en 100 cm breed zijn.

De directe opzet gaat als volgt:

Haak 3 lossen. Sla je draad om zoals je zou doen bij het maken van een half stokje. Steek je naald onder het v'tje van de eerste losse, sla om en haal door. Sla nogmaals om en haal door de eerste lus op je naald. Je hebt nu een opzetlosse gemaakt. Nu sla je weer om en haalt de omslag door de drie lussen op je naald. Je hebt nu een half stokje erbij gemaakt.

Het onderstaande filmpje is in het Engels, maar het haakprincipe blijft hetzelfde.

 

Stap nu over op haaknaald 4 of 4.5 (of de haaknaald die jij nodig hebt om de juiste stekenverhouding te krijgen).

Haak nog een toer halve stokjes.
Haak twee toeren stokjes.

Je hoogte zou nu ongeveer 4 cm moeten zijn.