Patroon week 5, CAL2015

30 jan. 2015

De komende vier weken staan in het teken van granny squares. Er is een app voor de iPhone van Simple Crochet die heet Granny Square waar we de patronen uit hebben gebruikt. Je kunt je hierdoor heerlijk laten inspireren.

Ook heb je nu de Knotten handwerkagenda nodig voor de tip wegsteken draad. Deze tip staat bij januari en zo kun je de draad onzichtbaar afhechten in de laatste toer. Dan kun je de grannies goed aan elkaar zetten zonder vervelende afhechtsteken.

We gaan in de komende weken totaal 7 granny squares maken, 3 in de eerste week, 2 in de tweede week en nog 2 in de derde week. 

De vierde week van deze strook hebben we dan om de granny squares aan elkaar te haken en om deze strook aan de eerste strook te haken.

Heb je een afwijkend aantal steken opgezet? Dan moet je dus meer of minder granny squares haken. We adviseren om van elke square er 2 te maken en dan als je er van alledrie 2 hebt, kun je zelf kiezen welke jij het leukste vindt om extra te maken.

Bij ons zijn de granny squares als volgt in de strook verdeeld:

week 1, week 3, week 2, week 1, week 2, week 3, week 1

Het patroon van de eerste week is de Granny Edna, we maken er drie.

Gebruik paars 586 (donkergrijs 412) en zet 4 lossen op. Sluit de lossen in een ring met een halve vaste.

Toer 1: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), haak daarna drie keer *3 stokjes in de ring, 3 lossen*, 2 stokjes in de ring en sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen.

Toer 2: omdat we niet van kleur wisselen en de granny effen maken moet je met een extra halve vaste op de eerste van de 2 lossen van de vorige toer om ruimte maken om straks het laatste stokje in de lossenboog te kunnen maken. Haak 7 lossen (telt als 1 stokje en 4 lossen) en 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, telkens 1 stokje in de volgende 3 stokjes. Let hierbij op dat je het verborgen stokje door de 2 stokjes in het lossenboogje, niet vergeet. Zie foto hieronder. Je moet de 2 stokjes in het lossenboogje iets opschuiven om het eerste stokje waar je in moet steken, terug te vinden. Hier bij mijn duimnagel. Dit geldt voor elke hoek en voor elke toer.

We haken driemaal *2 stokjes, 4 lossen en 2 stokjes in de hoek, 3 stokjes op de volgende 3 stokjes.* Daarna een stokje in de laatste hoek en sluit deze toer met en halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.

Toer 3: haak 2 halve vasten op de lossenboog in de hoek, haak 7 lossen (telt als 1 stokje en 4 lossen) en 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 stokje in de volgende 7 stokjes. We haken driemaal *2 stokjes, 4 lossen en 2 stokjes in de hoek, 7 stokjes op de volgende 7 stokjes*. Daarna een stokje in de laatste (of eerste) hoek en sluit deze toer met en halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.

Toer 4: haak 2 halve vasten op de lossenboog in de hoek, haak 7 lossen (telt als 1 stokje en 4 lossen) en 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 stokje in de volgende 11 stokjes. We haken driemaal *2 stokjes, 4 lossen en 2 stokjes in de hoek, 1 stokje op de volgende 11 stokjes*. Daarna een stokje in de laatste (of eerste) hoek en sluit deze toer met en halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.

Toer 5: haak 2 halve vasten op de lossenboog in de hoek, haak 7 lossen (telt als 1 stokje en 4 lossen) en 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 stokje in de volgende 15 stokjes. We haken driemaal *2 stokjes, 4 lossen en 2 stokjes in de hoek, 1 stokjes op de volgende 15 stokjes*. Daarna een stokje in de laatste (of eerste) hoek en sluit deze toer op de manier zoals beschreven in de Knotten handwerkagenda bij 'tip wegsteken draad' bij januari.

1 vierkantje is tussen de 12 en 13 cm groot.

LET OP: WIJ HAKEN NOG EEN TOER EXTRA, 1 MEER DAN IN DE TEKENING. Ook staan de halve vaste aan het begin van de toer niet ingetekend.

 

Klik hier voor het patroon in PDF

Om een idee te krijgen wat je verder allemaal kunt doen met deze granny squares hebben we vast een stapel gehaakt wat verwerkt gaat worden in een stola, je kunt hier ook aan meedoen als je zin hebt. Daartoe hebben we van 8 kleuren Cool Wool van Lana Grossa deze granny squares in elke kleur driemaal gehaakt (en in groen viermaal). Zo kun je extra dingen haken naar aanleiding van de deken.