Patroon week 6, CAL2015

6 feb. 2015


Deze week gaan we 'je eerste granny' haken. De echte basisgranny square dus. We gaan in deze granny ook van kleur wisselen. Over het algemeen haak ik de uiteinden van de draadjes gelijk mee. Deze granny square is opgebouwd uit granny steken, dat zijn feitelijk gewoon bosjes van drie stokjes.

We haken tweemaal deze granny square.

We zetten 4 lossen op in aubergine 112 (antraciet 444) en we sluiten de ring door een halve vaste in de eerste losse. 

Toer 1: haak 3 lossen, 2 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen en sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de eerste 3 lossen. Knip de draad af en hecht 'm direct af zodat we er in de volgende toer overheen haken.

Toer 2: neem nu fuchsiaroze 537 (poederroze 477 ) en hecht de draad in een van de hoeken aan. Haak drie lossen, 2 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. Haak dan 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in de volgende hoek. Doe dit nog tweemaal en sluit de toer met een halve vaste in de bovenste losse. Knip de draad af en hecht af.

Toer 3: ga verder met poederroze 477 (rozerood 594) en hecht de draad in een van de hoeken aan. Haak drie lossen, 2 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. *Haak dan 3 stokjes tussen de twee 'grannies' van de vorige toer en 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in de volgende hoek*. Doe dit nog tweemaal en haak drie stokjes tussen de twee 'grannies' van de vorige toer en sluit de toer met een halve vaste in de bovenste losse. Knip de draad af en hecht af.

Toer 4: ga verder met rozerood 594 (roze 2007) en hecht de draad in een van de hoeken aan. Haak drie lossen, 2 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. *Haak dan tweemaal 3 stokjes tussen de twee 'grannies' van de vorige toer en 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in de volgende hoek*. Doe dit nog tweemaal en haak tweemaal drie stokjes tussen de twee 'grannies' van de vorige toer en sluit de toer met een halve vaste in de bovenste losse. Knip de draad af en hecht af.

Toer 5: ga verder met paars 586 (donkergrijs 412) en hecht de draad in een van de hoeken aan. Haak drie lossen, 2 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. *Haak dan driemaal 3 stokjes tussen de twee 'grannies' van de vorige toer en 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes in de volgende hoek*. Doe dit nog tweemaal en haak driemaal drie stokjes tussen de twee 'grannies' van de vorige toer en sluit de toer met een halve vaste in de bovenste losse. 

Toer 6: om deze granny square even groot te maken als de granny van vorige week haken we nog een extra toer vasten. Haak 4 vasten in de hoeken, 1 vaste op elk stokje en haak 1 extra vaste tussen de derde en vierde grannysteek zodat je 20 vasten een elke zijkant hebt.  Sluit deze toer op de manier zoals beschreven in de Knotten handwerkagenda bij 'tip wegsteken draad' bij januari.

LET OP: WIJ HAKEN NOG EEN TOEREN EXTRA, 1 MEER DAN IN DE TEKENING EN SLUITEN AF MET EEN TOER VASTEN

 Klik hier voor het patroon in PDF