Patroon week 15, KAL 2015

10 apr. 2015

We maken het ons makkelijk deze week, we gaan nog een keer week 14 herhalen. Zo kan je lekker doorgaan met kabels breien. Vindt je dit saai? Draai dan de richting van de vlecht om, als je goed hebt opgelet, dan moet het lukken. Kijk nog eens goed naar week 13.

Tot nu toe hebben we 3 stroken afgebreid. Deze moeten aan elkaar worden gezet. Maar voordat je dat doet gaan we het hebben over de afwerking van je breiwerk.

De meesten onder ons zijn klaar met breien als het breiwerk af is en in elkaar zit. Maar er is een stap die we graag overslaan. Het staat wel in een patroon, maar moet het nou? Opspannen, persen of laten drogen onder een natte doek. Probeer het eens.

Neem een strook, maak er een foto van. Voel er goed aan en kijk er naar. Nu gaan we deze strook blocken (dat is een engelse term voor het opspannen van de breiwerk).

Wat heb je nodig: Teiltje, Wolwasmiddel (Eucalan), (oude) handdoeken, Plek om je werk liggend te laten drogen.

Neem een teiltje vul deze met water en een drupje wolwasmiddel. Ik gebruik Eucalan, dit maakt je wol heel zacht en je hoeft het niet uit te spoelen. Laat het breiwerk er een half uur in liggen, zo worden de vezels helemaal doordrenkt met water. Voorzichtig haal je het breiwerk uit het water met twee handen, natte wol is kwetsbaar, dus laat het niet hangen. Knijp het meeste water uit de wol, niet wringen! Leg je breiwerk op een handdoek, rol deze op en ga er eens goed op staan. Het meeste water is er nu wel uit.

Leg de strook neer op de maat die het moet worden, dus netjes rechthoekig. Ik heb een grote tafel waar dat op kan, maar zoek een plekje waar de strook plat kan liggen. Laat hem niet hangen. De strook laat je liggen tot hij helemaal droog is. Een ventilator kan dit proces versnellen.

Kijk nog eens goed naar je werk en voel er aan. Zie je wat er is gebeurt, hij is zo veel egaler geworden, en zo veel tijd kostte het niet. Vergelijk hoe de strook er nu uit ziet met de voor-foto. Mooi toch?