Patroon week 35 - CAL2015

28 aug. 2015

We gaan deze week een ander soort patroon haken waarop we kunnen borduren. Dit is een zogenaamd filet-patroon. We creëren gaten door stokjes met lossen af te wisselen. Onderaan op de foto zie je duidelijk hoe het patroon uitkomt.

Rij 1: haak 3 keerlossen (telt niet als steek), 2 stokjes, haak 5 maal *1 losse, een steek overslaan en een stokje*. Haak een stokje en weer 5 maal *1 losse, een steek overslaan en een stokje* en eindig met een stokje op de laatste vaste.

Het is bijna noodzakelijk om ook mee te kijken op het schema. We gaan 2 keer onderstaande schema haken. In het midden komen dus 2 stokjes naast elkaar.

LET OP: in tegenstelling tot het schema, haak ik liever keerlossen die niet meetellen als steek. Ook beginnen en eindigen we met een stokje die niet op het schema staan.

Rij 2: 3 keerlossen tellen niet als steek. Haak 2 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 7 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 2 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 7 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 2 stokjes.

Rij 3: 3 keerlossen tellen niet als steek. Haak 2 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 3 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 3 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 2 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 3 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 3 stokjes, 1 losse en een steek overslaan, 2 stokjes.

Rij 4: herhaal rij 2

Rij 5: herhaal rij 1

Rij 6: de keerlossen tellen niet als steek in alle rijen. Haak op elk stokje en om elke losse een stokje (24 stokjes)

Rij 7 -11: haak 24 stokjes

Herhaal rij 1 t/m 11 nog 2 maal.

LET OP: de strook moet nu even hoog zijn als de naastliggende deken. Eventueel eindig je met 5 rijen stokjes of meer rijen stokjes als je nog niet hoog genoeg bent. In onze deken zijn we geëindigd met 5 rijen stokjes. Hierna nog een rij vaste om precies op hoogte te komen.

Voor de oplettende kijker, wij hebben zelf een foutje gemaakt, we zijn per ongeluk bij het laatste filetpatroon rij 5 vergeten.