Patroon week 5 - CAL2016

5 feb. 2016

 

We haken eerst nog een overgangstoer met lichtgrijs.

Overgangstoer: haak een vaste op het driedubbele stokje van de vorige toer en 5 lossen. Haak een vaste in het midden van de schelp. Haak 5 lossen en een vaste in de eerste vaste van de ananas, haak 5 lossen en sla een vaste over en haak een vaste (driemaal). Haak 5 lossen en een vaste in het midden van de schelp (tweemaal). Haak de lossenboogjes op de volgende ananas als de eerste. Eindig met 5 lossen, een vaste in het midden van de schelp, 5 lossen en een vaste op de bovenste keerlosse van de vorige toer.

We hebben nu 13 lossenboogjes.

We stappen nu over op groen. De accentkleuren zijn oranje en roomwit.

Overgangstoer groen, begin deze aan de andere kant waar grijs is geëindigd zodat je aan de goede kant van het werk begint: haak in elk lossenboogje en de vaste om en om 5 en 4 vasten. De kantvasten tellen mee. Je komt dan totaal op 60 vasten. Elke toer 6 haken we in een accentkleur.

Gebruikte steken:

Picot: 3 lossen en een halve vaste in de eerste losse.

Schelp: drie clusters van 3 stokjes met 2 lossen ertussen in 1 steek. Een cluster van 3 stokjes: *sla om, steek in en haal de draad op, sla om en haal door 2 lussen*, herhaal dit * * nog 2 keer (totaal dus 3 keer), er staan nu 4 lussen op je naald. Sla om en haal de draad door die 4 lussen.

V-steek: stokje, 2 lossen, stokje in 1 steek

Rij 1: haak 3 keerlossen en sla de eerste vaste over, *haak een halfstokje, 1 losse, sla een steek over*. Herhaal * * tot einde.

Rij 2: haak een keerlosse (telt niet als steek) en haak een vaste op elk halfstokje en om elke losse, eindig met 2 vasten om de 3 keerlossen van de vorige toer.

Rij 3: haak een keerlosse (telt niet als steek) en haak een vaste. *Haak 2 lossen, sla 2 vasten over, een V-steek, 2 lossen, sla 2 vasten over, een vaste en een picot.* Herhaal * * maar eindig met een V-steek, 2 lossen, sla 2 vasten over en een vaste.

Rij 4: haak 3 keerlossen (telt als stokje). *Haak een schelp om de 2 lossen van de V-steek en een losse*. Herhaal * * tot einde, maar sluit af met een stokje in de laatste vaste direct na de V-steek (en haak dus geen tussenlosse).

Rij 5: haak 3 keerlossen (telt als halfstokje en een losse), haak een halfstokje om 2-lossenboogje, haak een losse, haak een halfstokje om volgende 2-lossenboogje, *haak een losse, haak een halfstokje om volgende losse en haak tweemaal [losse, halfstokje om 2-lossenboogje]*. Herhaal * * tot laatste schelp en eindig met een halfstokje op de 3 keerlossen van vorige toer. 

Rij 6: herhaal rij 2 met roomwit

Rij 7, 8 en 9: herhaal rij 3, 4 en 5

Rij 10, 11, 12 en 13: herhaal rij 2, 3, 4 en 5

Rij 14: herhaal rij 2 met oranje

Rij 15, 16 en 17: herhaal rij 3, 4 en 5