Knotten Colors Call 2020 - patroon buitenranden van de tunische stekendeken

7 mei 2020

Het laatste deel van deze superleuke CAL alweer. We gaan rondom aan de buitenkant een rand haken.

Scroll verder naar beneden voor de afwerking van het vest.

Wij hebben de rand in 2 delen gehaakt. Je gebruikt weer de tunische haaknaald met draad van 120 cm. Je haakt eerst de rand aan de zijkant en bovenkant en daarna dus nogmaals aan de zijkant en onderkant, waarbij je ook steken opneemt in de zojuist gehaakte rand.

We hebben de rand in full stitch gehaakt. En ook hebben we weer kleurtjes verwerkt in de rand. 

Voor de Sunrise over the Horizon langs de onderrand en zijrand: neem om en om een lus op in de randkleur, in kleur 1, in de randkleur en in kleur 1B. Dit zo herhalen, in de hoek neem je 2 of 3 lussen op. Teruggaande rij haken in de randkleur.

De 2e rij laat je de kleurtjes verspringen en werk je dus met kleur 2 en kleur 2B. Je haakt de full stitch en neemt 2 lussen op in de randkleur, dan kleur 2, randkleur, kleur 2B. In de hoek neem je extra lussen op en pak je weer de passende kleur op als je om de hoek bent (het kan dus zijn dat je in die rij 2 keer kleur 2 naast elkaar hebt).

 

Zo haak je nog rijen full stitch met alle kleurtjes. Haak dan nog een heengaande rij in de randkleur, waarbij je direct afhecht door gelijk na het opnemen van de lus, een vaste te haken.

Doe hetzelfde langs de bovenrand en zijkant, maar begin dan met keur 8 en 8B en laat de kleuren aflopen.

Voor de andere kleurencombinaties: 

Neem steeds om en om een lus in de randkleur en een lus in kleur 1 (of 8) op. De werkwijze blijft verder hetzelfde.

AFWERKING

Haak nog 3 rijen vasten langs de rand, dit doe je met een gewone haaknaald 4.5 mm. Je kunt hier je eigen kleuren voor kiezen. Wij hebben de ene helft andere kleuren gebruikt dan de andere helft. Het is ook afhankelijk van hoeveel materiaal je nog over hebt.

Als laatste nog een rij kreeftensteek haken met de randkleur.

De draadjes wegwerken en je deken licht vochtig maken en opspannen. Dit ook om het krullen te verminderen. 

Het vest

Voor het vest haken we eerst een rij vasten rondom het gehele vest met haaknaald 5mm. Vervolgens gaan we de hoofdkleur en de accentkleuren om en om gebruiken in toeren. De boord van het vest haken we in halve reliëfstokjes voor- en achterlangs. In plaats van dat je een half stokje in de rij vasten haakt, ga je deze om de vasten haken. Wissel hierbij voor- en achterlangs af. Dus:
1. Maak een omslag om de naald, steek rechts naast de vaste in vanaf de voorzijde en draai naar links naast de vaste weer terug naar voren, haal een lus op terug langs de vaste. Je hebt nu 3 lussen op de naald, sla om en haal door de 3 lussen op de naald. Je hebt nu een half reliëfstokje voorlangs gehaakt.
2. Maak een omslag, steek rechts naast de vaste in vanaf de achterzijde en draai voorlangs naar de linkerzijde van de vaste in, haal weer een lus op. Ook nu weer 3 lussen op de naald. Maak een omslag en haal door de 3 lussen. Je hebt nu een half reliëfstokje achterlangs gehaakt.

Wissel deze 2 steken de gehele toer af. Wij hebben 8 toeren in halve reliëfstokjes gehaakt. Haak om en om een toer in accentkleur en een toer in basiskleur.

Dat was het voor nu. Heb jij het tunisch haakvirus ook helemaal te pakken? Haak dan ook weer gezellig mee met de Summer Around the Corner CAL2019!

En/of verwen jezelf met een mooie set opschroefbare tunische haaknaalden:

Het kan zijn dat je nog materiaal over hebt. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld een bijpassend kussen haken. Kies jouw favoriete steek of steken en kleuren en laat je creativiteit gaan :-). We schatten in dat je voor een kussen van 40 cm circa 64-66 steken op moet zetten.

Ik hoop dat je ook weer mee gaat haken aan onze volgende tunische steken CAL en ik bedank je voor je geduld en enthousiasme! Kijk nog even mee naar de opbouw van de buitenrand en de teaser van de Summer Around the Corner CAL2019. Ga je ook mee haken aan deze leuke stola?