Knotten Colors Call 2020 - patroon tussenranden van de tunische stekendeken

29 apr. 2020

Zo we zijn al bij de tussenranden aanbeland en het dus aan elkaar vast haken van de vierkanten!

Om te beginnen, haak je elk vierkant om met vasten in de randkleur, aan elke zijde 40 vasten. Misschien had je dat al gedaan?

 

We gaan de tussenrand in de rechte tunische steek haken, oftewel de breisteek. Je gebruikt de tunische haaknaald 7 mm met 40 of 50 cm draad, of de gewone tunische haaknaald.

We gaan eerst vierkant 1 aan vierkant 2 vastzetten, deze komen boven elkaar. Daarboven komt vierkant 3 en dan vierkant 4. Dat is strook 1. 

Wil je nu ook dat prachtige vest haken in plaats van een deken? Dat gaat net even anders. In plaats van vierkant 1 tot en met 4 boven elkaar, haak je de 3 vierkanten in dezelfde kleurstellingen boven elkaar. Je maakt zo 4 stroken van 3 vierkanten hoog.

Voor het kleurenpakket Sunrise over the horizon:

Bij vierkant 1 aan bovenzijde lussen opnemen. Je neemt 1 lus op met kleur 2A  en dan 1 lus met de randkleur. Teruggaande rij met de randkleur haken.

Rij 2 heengaand: gebreide steek in randkleur. Teruggaande rij haken in randkleur.

 

Rij 3 heengaand: 1 lus opnemen in randkleur en dan 1 lus in kleur 2B (de kleurtjes steken verspringen dus). Teruggaande rij in randkleur haken.

Rij 1, 2 en 3 nog herhalen in kleur 3A en 3B.

Bij laatste teruggaande rij (dat is na de heengaande rij met kleur 3B) door de vaste van de bovenliggende vierkant steken, dan omslaan en door die vaste en de lus van rand halen (zo direct vierkant 1 aan vierkant 2 vast maken).

Bij kleurenpakketten waar de randkleur hetzelfde is als kleur B:

Vervang kleur B door de kleur A van dat vierkant, dus 2 keer een rij met kleur 2A en 2 keer een rij met kleur 3A volgens het bovenstaande patroon.

We zetten zo strook 2 en strook 3 ook aan elkaar.

Bekijk hier de turorial:

 

Bij het aan elkaar zetten van de stroken, komt strook 3 in het midden (dit is de strook met de vierkanten die in de techniek met de dubbelzijdige haaknaald zijn gehaakt).

Voor het vest  haak je nog niet alle stroken aan elkaar. Als het goed is heb je nu 4 stroken van 3 vierkanten hoog. Als eerste gaan we de middelste twee stroken aan elkaar haken, zie hiervoor ook onderstaande uitleg. 

We gebruiken de opschroefbare tunische haaknaald met een draad van 120 cm.

We gaan ook in de breisteek haken, we gaan nu echter geen tussenrij in de randkleur haken. Je kunt zelf 4 kleuren kiezen die je het mooiste vindt om te gebruiken in de tussenrand. In de Sunrise over the Horizon hebben we kleur 5 t/m 8 gebruikt hiervoor en is het verloop gespiegeld.

Je begint aan de zijkant van strook 1 zoals deze tegen strook 3 aan moet komen. Je gaat om en om een steek opnemen met de randkleur en met de gekozen kleur. Neem aan de zijkant van de tussenranden circa 1 lus per rij op. Teruggaande rij haak je in de randkleur.

De 2e rij begin je met de 2e door jou gekozen kleur en dan de randkleur (zodat de kleuren verspringen). Teruggaand weer in randkleur haken.

Dit herhaal je voor nog 2 door jou gekozen kleuren. Daarna haak je nog een rij in de randkleur.

De laatste teruggaande rij haak je net als bij de tussenranden direct vast aan de strook 3.

Herhaal dit voor strook 2 - echter begin aan de andere kant zodat het kleurverloop wordt gespiegeld.

Voor het vest:
Je hebt nu de middelste twee banen van drie vierkanten aan elkaar gehaakt. Nu ga je aan elke zijkant nog een strook vasthaken, maar hier haak je alléén de onderste twee vierkanten vast. Het bovenste vierkant laat je open voor de armsgaten. Dit bovenste vierkant haak je vervolgens niet aan de zijkant vast aan de buitenste strook, maar aan de bovenkant. Hierbij laat je 12 steken in het midden open, voor de halsrand. Nu heb je je eerste armsgat gecreeerd. Herhaal dit voor de andere kant.

Tot volgende week voor de buitenrand!