Knotten Colors Call 2020 - patroon vierkant 1 van de tunische stekendeken

18 mrt. 2020

Ja we gaan beginnen! Vierkant 1 als eerste. Lees eerst even de basics en de kleurindeling. Er zijn een aantal dingen steeds hetzelfde in de patronen van de vierkanten en dit wordt niet steeds herhaald. In vierkant 1 zullen we het wel helemaal uitschrijven.

Algemeen: elk vierkant moet circa 25 bij 25 cm worden. We beginnen met kleur 1 en 1B en na circa 12,5 cm (op de helft van de breedte van je vierkant) wisselen we naar kleur 2 en 2B. We haken altijd met 2 kleuren, wisselen van kleur doen we aan het begin van de teruggaande naald (dus als alle lussen op je naald staan).

Pak je tunische haaknaald 7 mm met 40 of 50 cm draad erbij en laten we beginnen!

PATROON

Opzet: haak 40 lossen met kleur 1. Neem steken op uit de lossenketting. Er staan nu 40 lussen op je naald. 

Tip: bekijk eventueel de tutorial voor het opzetten van tunisch haakwerk

Hecht kleur 1B aan en haak een teruggaande naald.

Rij 1 heengaand in kleur 1B: *door 2 lussen 1 steek opnemen, omslag maken van voor naar achter en deze vasthouden (averechte omslag)*. Herhaal * * tot einde, je maakt dus nog 1 keer een averechte omslag en haak een kantsteek.

Pak kleur 1 weer op en haak een teruggaande rij.

Rij 2 heengaand in kleur 1: *gewone tunische steek in eerste lus, 1 lus overslaan en steek in ‘gat’ opnemen tussen de 2 lussen*. Herhaal * * tot einde, je neemt dus nog een lus op in het gat voor de kantsteek en haak een kantsteek.

Herhaal rij 1 en 2.

Na circa 16 rijen wissel je van kleur (eindig met een heengaande rij in kleur 1B). Hecht in de teruggaande rij kleur 2A aan en haak weer een rij 2, hecht kleur 2B aan. Blijf rij 1 en 2 herhalen.

Haak zo nog circa 16 rijen. Afkanten kan door de steek te maken zoals het patroon is en dan direct de steek te haken als bij een vaste. De andere optie is om met een teruggaande rij in de B-kleur te eindigen.

Werk de aan- en afhechtdraadjes weg.

Bekijk hieronder de video met de tutorial voor het haken van deze steek.