De tunische stekensjaal - patroon deel 1 en 2

4 jan. 2019

Welkom bij onze nieuwe tunische CAL2019. Let op dit is een 'tussendoor' CAL en we starten een echte stekendeken tunische CAL in februari!

We gebruiken een tunische haaknaald 9 mm en als je strak haakt 10 mm. Of als je losjes haakt, kan een tunische haaknaald 8 mm ook werken. Voor de versie van Organico is de standaard maat die wordt gebruikt een tunische haaknaald 8 mm.

Elk deel wordt met 1 kleur Bingo en 1 kleur Lala Berlin Shiny (of met een andere kleur Bingo) gehaakt. Er zijn 7 delen. Met 1 bol Bingo kun je 2 delen haken. Met 1 bol Shiny kun je 3 delen haken. Heb je andere kleuren, bepaal dan zelf welke kleuren je combineert, let hierbij op dat er 2 delen kunnen per bol Bingo en 3 delen per bol Shiny.

Organico: elk deel wordt met 2 kleuren Organico gehaakt. Deel 1 en 2 en deel 6 en 7 met de basiskleur en een accentkleur. 

Patroon deel 1, we combineren Bingo kleur 1 (Antraciet) met Lala Berlin Shiny kleur A (Pink). Organico basiskleur combineren met accentkleur 1.

Opzet: zet met Bingo kleur 1 antraciet 34 lossen op. Neem uit elke losse uit de opzetketting een steek op, zodat je 34 lussen op je naald hebt staan. Haak een teruggaande rij.

Rij 1 heengaand: *haak een gewone breisteek en haak een gedraaide breisteek (steek hierbij van links naar rechts door de lus van voor naar achteren)*. Herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek.

Rij 2: hecht Lala Berlin Shiny kleur A pink aan en haak een teruggaande rij en heengaande rij zoals rij 1 met de Shiny Pink.

Rij 3: pak de Bingo antraciet weer op en haak teruggaande en heengaande rij zoals rij 1 met de Bingo antraciet. 

Herhaal rij 2 en 3 totdat je 10 rijen met de Shiny hebt gehaakt, maar haak de laatste heengaande rij met de Shiny alleen de gewone breisteek.

Je hebt nu circa 20 cm gehaakt. Is het minder, dan is het te strak gehaakt en zou je sjaal korter worden. Haak dan liever op een dikkere haaknaald. Is het meer, dan haak je te los en dan kom je mogelijk niet uit met het materiaal. Haak dan op een kleinere haaknaald.

Bekijk hier de steken in de tutorial:

 

 

Patroon deel 2, we combineren Bingo kleur 2 framboos met Lala Berlin Shiny kleur B jadegroen. Organico basiskleur combineren met accentkleur 2.

Hecht in de teruggaande naald Shiny kleur B jadegroen aan.

Heengaande rij in dit deel (elke heengaande rij is hetzelfde): *haak een gewone tunische steek en haak een verkeerde tunische steek (hierbij steek je achter je werk in de lus in als bij de gewone tunische steek)*. Herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek.

Hecht in de teruggaande rij Bingo kleur 2 framboos aan en haak de heengaande rij.

Blijf Bingo met Shiny elke rij afwisselen. Haak 9 rijen met Bingo framboos. Pak de Shiny weer op en haak een teruggaande rij. Haak de hele heengaande rij een gewone tunische steek. Bekijk hieronder de tutorial van de gebruikte steken:

 

Deel 1 en 2 van de stekensjaal zijn nu af! Volgende week gaan we deel 3, 4 en 5 doen.

Na deel 1 en 2 heb je circa 42 cm gehaakt.