De tunische stekensjaal - patroon deel 3, 4 en 5

11 jan. 2019

Lieve medehakers, de eerlijkheid gebiedt me om te vertellen dat deze CAL echt spontaan is ontstaan. De patronen zijn echt ook spontaan ontstaan en ook niet getest. Dus ik ben de sjaal nu nogmaals aan het haken om ze wel te testen. Het kan zijn dat niet alles helemaal precies uitkomt, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan. Maar ik heb mijn best gedaan om er een kloppend en leuke sjaal van te maken!

We hebben vorige week 2 delen gehaakt en gaan deze week 3 delen haken.

Patroon deel 3, deze haken we met Bingo kleur 3 lichtgrijs en Lala Berlin Shiny kleur 1 Pink.  1e helft deel 3 met basiskleur Organico en accentkleur 3, 2e helft accentkleur 1 met 4.

We hechten in de teruggaande rij Bingo kleur 3 lichtgrijs aan en heengaand haken we de hele rij een rechte tunische steek (ook wel de breisteek genoemd).

In de teruggaande rij hechten we Shiny Pink aan en heengaand haken we een hele rij de gedraaide rechte tunische steek.

Zie het filmpje van week 1 hoe je de gebreide steek en de gedraaide gebreide steek maakt, nu doen we alleen de hele rij dezelfde steek (en dus niet om en om elke steek).

We blijven van kleur wisselen elke teruggaande rij en in de Bingo haken we steeds de rechte tunische steek en in de Shiny haken we de gedraaide rechte tunische steek. We haken 10 rijen met Shiny Pink (niet afhechten) en eindigen met nog een rij in Bingo lichtgrijs in de rechte breisteek (dit aantal rijen en de kleur wol waarmee we eindigen wijken af van de foto, zoals hierboven uitgelegd).

Patroon deel 4, deze haken we eerste met Shiny kleur 1 en kleur 2, daarna met Bingo kleur 4 grijsgroen en Lala Berlin Shiny kleur 2 jadegroen, en dan weer Shiny kleur 1 en 2. Organico accentkleur 4 met 5.

NB: in de andere kleurstellingen zou ik Bingo kleur 1 gebruiken, het eerste patroon vraagt relatief veel wol en dit patroon wat minder, zo compenseer je ervoor. Qua kleurverdeling in voorbeeldsjaal is het mooier om ook met antraciet te eindigen.

NB: dit patroon trekt wat smaller, ik vind dat niet erg omdat dit deel in je nek valt. Stoort dit je wel, meerder dan aan het begin en einde van de rij 1 of 2 steken (dus 2 of 4 steken meerderen). En dan aan het einde van deel 4 deze steken weer minderen.

We pakken in de teruggaande rij Shiny kleur 1 Pink weer op.

Rij 1 heengaand met Shiny kleur 1 Pink: *sla 1 steek over en haak een gewone tunische steek, haak daarna een gewone tunische steek in de overgeslagen steek, haak 2 averechte steken.* Herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek.

In de teruggaande rij Shiny kleur 2 jadegroen aanhechten.

Rij 2 heengaand met Shiny kleur 2 jadegroen: *haak 2 averechte steken, sla 1 steek over en haak een gewone tunische steek, haak daarna een gewone tunische steek in de overgeslagen steek.* Herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek.

Haak 3 rijen met Shiny kleur 1 Pink en vervang deze daarna door Bingo kleur 4 (of kleur 1) grijsgroen. Blijf Bingo met Shiny kleur 2 jadegroen afwisselen en haak 8 rijen met Bingo (of zoveel rijen tot de Bingo kleur 1 op is, als je met kleur 1 haakt). Vervang Bingo dan weer voor Shiny kleur 1 Pink en haak weer 3 rijen met Shiny kleur 1 Pink (deze niet afhechten).

Als laatste rij: pak Shiny kleur 2 jadegroen in de teruggaande rij weer op en haak een heengaande rij in alleen averechte steken. Shiny jadegroen afhechten.

Zie hieronder de tutorial van de steken:

 Deel 4 is nu klaar.

Patroon deel 5, deze haken we met Bingo kleur 4 grijsgroen en Lala Berlin Shiny kleur 1 Pink. Organico 1e helft accentkleur 3 met 5 en 2e helft basiskleur met accentkleur 2.

Rij 1 heengaand in Shiny kleur 1 Pink: *1 steek in de boven-tussenlus opnemen, 1 rechte tunische steek (breisteek)*. Herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek.

Pak in de teruggaande rij Bingo grijsgroen weer op.

Rij 2 heengaand in Bingo: *1 rechte tunische steek (breisteek), 1 steek in de boven-tussenlus opnemen*. Herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek.

Haak 10 rijen met Shiny Pink en eindig met Bingo grijsgroen. Haak een hele rij de rechte tunische steek in Bingo grijsgroen.

Bekijk hieronder een turorial van de steken:

We zijn nu klaar met deel 5! Volgende week nog deel 6 en 7 en dan is deze even tussendoor CAL2019 alweer klaar. Wat jammer!