Diamant MAL2021 - patroon week 3

26 mrt. 2021

Deze week gaan we een nieuwe steek uitproberen. 

Gebruikte steek: 

Nop: sla om, steek in en haal een lus op, doe dit 3 keer in totaal. Sla dan om en haal door alle lussen op de naald.

De schematische weergave van de steken staat hieronder, wij hebben natuurlijk wel andere steken aan de zijkanten en in het midden, maar dit geeft een beeld van het patroon:

Begin aan dezelfde kant als de rij Silkhair van de vorige week. Pak de Aruba weer op.

Rij 34: haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek. *Haak 2 lossen, sla 3 steken over, haak in de volgende steek [een nop, 2 lossen, een nop, 2 lossen en een nop], haak 2 lossen, sla 3 steken over en haak een vaste*. Herhaal * * tot het midden. Haak een vaste, 2 lossen en een vaste om de middenlossen. *Haak 2 lossen, sla 3 steken over, haak in de volgende steek [een nop, 2 lossen, een nop, 2 lossen en een nop], haak 2 lossen, sla 3 steken over en haak een vaste*. Herhaal * * tot de laatste steek en haak nog 2 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij (11 noppenbundeltjes en 8 stokjes aan iedere kant).

Rij 35: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek. Haak een stokje op de volgende 2 steken. *Haak 2 lossen, een vaste op de middelste nop, 2 lossen en een stokje op de vaste*. Herhaal * * tot midden, haak een stokje op de volgende vaste en haak een stokje 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op de volgende 2 vasten en *haak 2 lossen, een vaste op de middelste nop, 2 lossen en een stokje op de vaste*. Herhaal * * tot einde en haak een stokje op de volgende vaste en 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 36: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek. Haak een stokje op de volgende 3 steken. Haak een stokje, een nop, 2 lossen, een nop en 2 lossen op het volgende stokje. *Haak een vaste op de vaste van de vorige rij, haak 2 lossen en haak een nop, 2 lossen, een nop, 2 lossen, een nop en 2 lossen op het volgende stokje*. Herhaal * * tot de laatste vaste voor het midden. Haak een vaste op de vaste, haak 2 lossen en haak een stokje, een nop, 2 lossen, een nop op het volgende stokje. Haak een stokje op de volgende 2 stokjes.

Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op de volgende 2 stokjes. Haak een stokje, een nop, 2 lossen, een nop en 2 lossen op het volgende stokje. *Haak een vaste op de vaste van de vorige rij, haak 2 lossen en haak op het stokje, een nop, 2 lossen, een nop, 2 lossen, een nop en 2 lossen*. Herhaal * * tot de laatste vaste. Haak een vaste op de vaste, haak 2 lossen en haak een stokje, een nop, 2 lossen en een nop op het volgende stokje. Haak een stokje op de volgende 3 stokjes en haak 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (10 noppenbundeltjes, 2 halve noppenbundeltjes, 11 stokjes aan elke kant).

Rij 37: haak 3 keerlossen en 2 halve stokje op het eerste stokje, haak een half stokje op de volgende 6 stokjes, haak een half stokje bovenop de nop, 1 halfstokje op het lossenboogje en een half stokje op de nop. *Haak een stokje op de vaste, haak een halfstokje op de nop, een halfstokje op het 2-lossenboogje, een halfstokje op de nop, 2 halve stokjes op het 2 lossenboogje en een halfstokje op de nop*. Herhaal * * tot de laatste noppen voor het midden. Haak een halfstokje op de 2 noppen en haak een halfstokje op de volgende 4 stokjes. Haak een halfstokje, 2 lossen en een halfstokje om de middenlossen. Haak een halfstokje op de volgende 4 stokjes en haak een halfstokje op de 2 noppen. *Haak een stokje op de vaste, haak een halfstokje op de nop, een halfstokje op het 2-lossenboogje, een halfstokje op de nop, 2 halve stokjes op het 2 lossenboogje en een halfstokje op de nop*. Herhaal * * tot de laatste vaste. Haak een stokje op de vaste, haak een half stokje bovenop de nop, 1 halfstokje op het lossenboogje en een half stokje op de nop. Haak een halfstokje op de volgende 6 stokjes en haak 3 halve stokje op de bovenste keerlosse van de vorige rij (90 halve stokjes per kant).

Rij 38: haak 4 keerlossen en 2 stokjes op de eerste steek. Haak een stokje op elke steek. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op elke steek en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (93 stokjes per kant).

Rij 39: haak 3 keerlossen en 2 halve stokjes op de eerste steek. Haak een halfstokje op elke steek. Haak een halfstokje, 2 lossen en een halfstokje om de middenlossen. Haak een halfstokje op elke steek en eindig met 3 halve stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (96 halve stokjes per kant).

 

Gebruikte steek in het volgende deel:

Samengehaakte stokjes: *sla om, steek in en haal de lus op, sla om en haal door 2 lussen*, herhaal * * nog 1 keer voor 2 samengehaakte stokjes en herhaal * * nog 2 keer voor 3 samengehaakte stokjes.. Sla de draad om en haal door de 3 of 4 lussen op de naald.

De schematische weergave van de steken staat hieronder, wij hebben natuurlijk wel andere steken aan de zijkanten en in het midden, maar dit geeft een beeld van het patroon:

Rij 40: haak 4 keerlossen en 2 stokjes, 2 lossen en 3 samengehaakte stokjes op de eerste steek. *Sla 4 steken over, haak 3 samengehaakte stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte stokjes op de volgende steek*. Herhaal * * tot het midden. Haak 3 samengehaakte stokjes, 2 lossen en een stokje op het laatste halfstokje voor het midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een stokje, 2 lossen en 3 samengehaakte stokjes op de volgende steek. *Sla 4 steken over, haak 3 samengehaakte stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte stokjes op de volgende steek*. Herhaal * * tot de laatste 4 steken. Sla 4 steken over en haak 3 samengehaakte stokjes, 2 lossen en 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 41: haak 4 keerlossen en 2 stokjes op het eerste stokje. Haak een stokje op de volgende 2 stokjes. Haak 3 samengehaakte stokjes, 7 lossen, 2 samengehaakte stokjes tussen de volgende 2 groepjes samengehaakte stokjes van de vorige rij en haak een halve vaste op de 4e losse van de lossenboog. *Haak 2 samengehaakte stokjes, 7 lossen, 2 samengehaakte stokjes tussen de volgende 2 groepjes samengehaakte stokjes van de vorige rij en haak een halve vaste op de 4e losse van de lossenboog*. Herhaal * * tot het midden maar haak dan een stokje (ipv de halve vaste bij de laatste herhaling) op het stokje voor het midden. Haak een stokje op het volgende stokje. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen.

Haak een stokje op de volgende 2 stokjes. Haak 2 samengehaakte stokjes, 7 lossen, 2 samengehaakte stokjes tussen de volgende 2 groepjes samengehaakte stokjes van de vorige rij en haak een halve vaste op de 4e losse van de lossenboog. *Haak 2 samengehaakte stokjes, 7 lossen, 2 samengehaakte stokjes tussen de volgende 2 groepjes samengehaakte stokjes van de vorige rij en haak een halve vaste op de 4e losse van de lossenboog*. Herhaal * * tot einde maar eindig met 3 samengehaakte stokjes. Haak een stokje op de volgende 2 stokjes en haak 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 42: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in het eerste stokje. Haak een stokje op de volgende 4 stokjes. *Haak 4 vasten om het lossenboogje en haak een stokje tussen de volgende 2 groepjes samengehaakte stokjes*. Herhaal * * tot midden en haak een stokje op de volgende 3 stokjes. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen.

Haak een stokje op de 3 volgende stokjes. *Haak 4 vasten om het lossenboogje en haak een stokje tussen de volgende 2 groepjes samengehaakte stokjes*. Herhaal * * tot de laatste 4 stokjes. Haak een stokje op de volgende 4 stokjes en haak 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (105 steken aan elke kant).

Rij 43: herhaal rij 39 (108 steken aan elke kant).

Rij 44: herhaal rij 38 (111 steken aan elke kant).

Rij 45: hecht Silkhair aan en haak 3 keerlossen en 2 halve stokje op de eerste steek. Haak op elk halfstokje en op elke losse een halfstokje tot het midden. Haak een halfstokje, 2 lossen en een halfstokje om de middenlossen. Haak weer halve stokjes en eindig met 3 halve stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (114 steken aan elke kant).