Diamant MAL2021 - patroon week 5

9 apr. 2021

We zijn alweer aanbeland bij de laatste week van de Knotten Diamant MAL2021!

We gaan bloemen haken, hieronder een schematische weergave:

Rij 65: haak 2 keerlossen en een vaste in de eerste steek. *Haak 3 lossen, sla 3 steken over, haak in de volgende steek [3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen, 3 samengehaakte dubbele stokjes en 3 lossen], sla 3 steken over en haak een vaste.* Herhaal  * * tot midden en haak de laatste vaste om de 2 middenlossen. Haak 2 lossen en een vaste om de 2 middenlossen. *Haak 3 lossen, sla 3 steken over, haak in de volgende steek [3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen, 3 samengehaakte dubbele stokjes en 3 lossen], sla 3 steken over en haak een vaste.* Herhaal  * * tot einde en eindig met 2 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 66: haak 6 keerlossen en een vierdubbelstokje op de eerste steek en haak een vierdubbelstokje op de volgende steek. Haak 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 3 samengehaakte dubbele stokjes van vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes, waarbij je insteekt in de bovenkant van de zojuist  samengehaakte dubbele stokjes. Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij.

*Haak 4 lossen en 8 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en steeds 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je insteekt op de zojuist 8 samengehaakte stokjes.  Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij.*

Herhaal * * tot midden. Haak 4 lossen en 5 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak een vierdubbel stokje op de vaste. Haak een vierdubbelstokje, 2 lossen en een vierdubbelstokje om de 2 middenlossen. 

Haak een vierdubbelstokje op de volgende steek. Haak 3 dubbele stokjes waarbij je insteekt op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte stokjes waarbij je insteekt in de bovenkant van de zojuist  samengehaakte dubbele stokjes. Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij. 

Herhaal weer * * tot einde. Haak 4 lossen en 5 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak een vierdubbelstokje op de volgende vaste en eindig met 2 vierdubbele stokjes op de 2e keerlosse van de vorige rij.

Rij 67: haak 6 keerlossen en 1 vierdubbelstokje in de eerste steek. Haak een vierdubbelstokje op de volgende 2 steken. Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en 1 vaste op de vaste van de vorige rij. *Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, steek hierbij in het midden van de bloem in. Haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.* Herhaal * * tot midden. Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en een vierdubbelstokje op de volgende 2 steken en om de middenlossen.

Haak 2 lossen en een vierdubbelstokje om de middenlossen en op de volgende 2 steken. Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.  *Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, steek hierbij in het midden van de bloem in. Haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.*

Herhaal * * tot einde en haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en een vierdubbelstokje op de volgende 2 steken en eindig met 2 vierdubbele stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Haak met Silkhair ook bloemen. Hecht Silkhair aan en Aruba af.

Silkhair bloemen rij 1: haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek en haak vasten in de volgende steken. *Haak 4 lossen en 8 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en steeds 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je insteekt op de zojuist 8 samengehaakte stokjes.  Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij.*

Herhaal * * tot midden en eindig met een vaste op het eerste vierdubbele stokje, haak een vaste op de volgende vierdubbele stokjes. Haak een stokje 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een vaste op de volgende vierdubbele stokjes. Herhaal * * tot einde en eindig met vasten op de laatste steken en 3 vasten op de bovenste keerlossen vorige rij.

Rij 2 Silkhair: begin met 2 keerlossen en 2 vasten op de eerste steek en vasten op de vasten. *Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, steek hierbij in het midden van de bloem in. Haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.* Herhaal * * tot midden en haak vasten op de vasten. Haak een stokje 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak vasten op de vasten en herhaal * * tot einde en eindig met vasten op de laatste steken en 3 vasten op de bovenste keerlossen vorige rij.

De rij na bloemen:

Haak 4 keerlossen en 2 stokjes op de  eerste steek. Haak stokjes op de volgende 3 stokjes. Haak een samengehaakt stokje, waarbij je de eerste insteekt op de laatste vaste en de volgende op het eerste blaadje van de bloem. Haak 3 lossen en een vaste om het 7 lossenboogje.

*Haak 3 lossen, haak 3 samengehaakte dubbelstokjes (1 op elk blaadje van de rij ervoor en 1 op de vaste ertussen) 3 lossen, een vaste om het 7-lossenboogje.* Herhaal * * tot midden en haak dubbele stokjes op de volgende steken. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen.

Herhaal * * tot einde. Eindig met een samengehaakt stokje waarbij je de eerste insteekt op het laatste blaadje van de bloem en de volgende op de eerste vaste. Haak stokjes op de laatste steken en 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij na de Silkhair bloem, hecht Silkhair af en Aruba aan: haak een rij halve stokje, begin en eindig met 2 halve stokjes in de eerste en laatste steek. Haak 3 halve stokjes om de 3 lossenboogjes en bovenop elke steek een half stokje. In het midden haak je weer een half stokje, 2 lossen en een half stokje.

Haak nog 2 rijen stokjes. Voeg in de tweede rij stokjes ook Diamant toe, haak met 2 draden: Aruba samen met Diamant.

De laatste rijen schulpjes Aruba samen met Diamant: haak een vaste, sla 2 steken over, haak 5 stokjes, sla 2 steken over. Om de middenlossen haak je ook 5 stokjes. Smokkel eventueel een beetje als je niet precies uitkomt. Haak ook zo de schulpjes aan de andere zijde. 

Haak nog 2 rijen schulpjes. Begin en eindig in de 2e rij schulpjes 3 stokjes in de eerste en laatste steek, haak een vaste op het middelste stokje van het schulpje van de vorige rij en haak 5 stokjes op de vasten van de vorige rij. In het midden haak je een vaste, 2 lossen en een vaste.

In de laatste rij schulpjes begin en eindig je met een vaste en haakt weer schulpjes op de vasten van de vorige rij en de vasten haak je op het middelste stokje van de vorige rij. In het midden haak je 7 stokjes om het 2-lossenboogje.

Je driehoek is nu klaar. 

AFWERKING

Voor de stola moet je nu alle aan- en afhechtdraadjes wegwerken. 

Als je 1 driehoek hebt gehaakt en dus een stola hebt nu, kun je nog een rij vasten langs de bovenzijde van de stola haken. Doe dit met de Aruba, eventueel samen met Silkhair.

Voor de plaid heb je 2 driehoeken gehaakt. Je gaat deze nu aan elkaar vast maken. Naai steeds elk deel met maassteken aan elkaar vast aan de 'verkeerde' kant van je werk. 

Je kunt je werkstuk licht bevochtigen en mooi op maat laten drogen. Hierdoor trekt de stola of plaid mooi in vorm.