De voorbereidingen Knotten Fair & Square KAL2018

2 feb. 2018

Vrijdag 9 februari verschijnt het eerste patroon!

De meeste van jullie hebben het pakket in huis, maar je kunt nog pakketten bestellen!

In de KAL2018 gaan we een deken haken, maat S, L of XL. We breien met de 100% superwash merino Bingo van Lana Grossa. De deken wordt gebreid op breinaald 4,5 of 5,0 mm. Dit is afhankelijk van je hand van breien. 

Vrijdag 9 februari komt het eerste patroon op deze blog online te staan. Na 2 weken komt het volgende patroon. Als je een deken S breit, maak je elk vierkant 1 keer. Maak je een maat L deken, dan brei je elk vierkant 3 keer en voor de XL deken brei je elk vierkant 5 keer. 

Stekenverhouding

Het is natuurlijk belangrijk dat elk vierkant even groot wordt. Ook kan het zo zijn dat er te weinig materiaal is als de stekenverhouding niet klopt. Door meer steken op te zetten, of te los te breien wordt er meer wol gebruikt. Bij ieder blok wordt de stekenverhouding gegeven. Dus zorg ervoor dat je daar mee uit komt. De blokken worden allemaal 40x40 cm groot, maar door de gebruikte steken wordt er voor ieder blok gewerkt met een ander stekenaantal.

Uiteindelijk worden de dekens aan elkaar genaaid. Hiervoor wordt de matrassteek gebruikt, dit doe je met een stopnaald. Als laatste, dit is optioneel, kun je een rand om de deken heen breien. Hiervoor heb je een rondbreinaald 4,5 mm nodig, de lengte van de rondbreinaad is afhankelijk van de afmetingen van de deken. Voor een deken maat S is een rondbreinaald van 120 cm afdoende. Voor L heb je twee keer 120 cm nodig en een kabelverbinder. Voor de XL heb je 4x 120 cm nodig en 3 kabelverbinders.