Blooming Spring - Deel 1

6 feb. 2023

We gaan nu echt beginnen! Het eerste deel breien we een schuine punt. In streepjes! En kom je er met dit patroon nog niet helemaal uit? Om jullie zo goed mogelijk te helpen hebben we ook een video gemaakt waarin de gebruikte steken voordoen. Deze video vind je onderaan het patroon.

Gebruikte steken

Ribbelsteek: heen- en teruggaande naald recht breien

kfb: knit front back, brei 2 steken uit 1 steek door eerst in voorste lus een steek te breien (niet af laten glijden) en daarna in achterste lus.

Dubov: dubbele overhaling: wordt in het deel 1A gebreid over de middelste 3 steken in de heengaande nld. Haal 2 steken recht samen af (de steek voor de gemarkeerde steek samen met de gemarkeerde steek), brei de volgende steek recht en haal de beide afgehaalde steken samen over de net gebreide steek, plaats een steekmarkeerder om die steek. Zo worden er 2 steken geminderd.

De steekmarkeerder is een markeerder die je om de steek kan schuiven, dus met een opening. De markeerder verplaats je steeds naar boven nadat je de steek hebt gebreid. Je breit tot 1 steek voor de gemarkeerde steek en dan voer je de dubov. uit.

De kleurenvolgorde van deel 1A en 1B:
De kleuren worden steeds over 4 naalden gebreid. In dit deel is kleur A de hoofdkleur. De draad van deze hoofdkleur niet afknippen, maar langs de zijkant meenemen en bij het wisselen van de kleur om de andere kleur heenslaan.
A – B – A – C – A – F – A – D – A – E – A – G.

Kijk voor de kleurindeling per garenpakket in de voorgaande blog. Daar geven we ook en tip voor het ordenen van alle kleuren.


Werkwijze - Deel 1 A

Zet 3 steken op met Cara kleur A.
Nld 1 heengaande nld: 3 st re.
Nld 2 teruggaande nld: kfb, 1 st re, kfb (5 st).
Nld 3: kfb, dubov, kfb (5 st).
Nld 4: kfb, 3 st re, kfb (7 st).
Laat de draad hangen.

Verder met kleur B:
Nld 5: kfb, 1 st re, dubov, 1 st re, kfb.
Nld 6: kfb, 5 st re, kfb (9 st).

Plaats vanaf hier in de volgende heengaande naald de steekmarkeerder om de resulterende steek van de dubov. Brei in de volgende heengaande naalden steeds kfb en dan recht tot 1 steek voor de gemarkeerde steek en maak dan de dubov.

Nld 7: kfb, 2 st re, dubov (plaats steekmarkeerder in deze net gemaakte steek), 2 st re, kfb .
Nld 8: kfb, 7 st re, kfb (11 st).
Breek de draad af.

Kleur A:
Nld 9: kfb, 3 st re, dubov (verplaats steekmarkeerder), 3 st re, kfb.
Nld 10: kfb, 9 st re, kfb (13 st).
Nld 11: kfb, 4 st re, dubov (verplaats steekmarkeerder), 4 st re, kfb.
Nld 12: kfb, 11 st re, kfb (15 st).

Verder met kleur C:
Nld 13 C: kfb, 5 st re, dubov (verplaats steekmarkeerder), 5 st re, kfb.
Nld 14: kfb, 13 st re, kfb (17 st).
Nld 15: kfb, 6 st re, dubov (verplaats steekmarkeerder), 6 re, kfb.
Nld 16: kfb, 15 st re, kfb (19 st).

Dit waren de kleuren A – B – A - C. Ga nu verder met A – F enz., en eindig met 2 naalden Cara A (53 st). Eindig dus met 2 nld i.p.v. 4 naalden om het volgende deel te markeren. Werk de draadjes weg. 


Werkwijze - Deel 1 B

Korte uitleg van het vervolg:
We hebben nu 53 steken op de naald en in deel 1B blijft dit aantal steeds hetzelfde. In de laatste steek van de heengaande naald en in de eerste steek van de teruggaande naald wordt geen kfb meer gemaakt. Hierdoor zal het deel links van de dubov steeds minder steken tellen en het deel rechts van de dubov steeds meer (maar totaal blijft het steeds 53 steken).

Je blijft in de heengaande naalden dus steeds als volgt breien: kfb en dan recht tot 1 steek voor de gemarkeerde steek, maak dan de dubbele overhaling en brei alle steken recht tot het einde.

Nog 2 naalden met kleur A:
Nld 3 A: kfb, 24 st re, dubov, 25 re.
Nld 4 A: 51 st re, laatste st = kfb = 53 st.

4 nld met kleur B:
Nld 1: kfb, 25 re, dubov, 24 re.
Nld 2: 51 st re, kfb = 53 st.
Enz.

Brei verder in de bovenstaande kleurvolgorde en eindig met 4 naalden Per Fortuna kleur G. Er zijn nu aan de linkerkant van de steekmarkeerder nog 3 steken.

Brei met kleur A: 48 st re, dubov, 2 st re = 51 st.
Het werk niet keren. Neem langs de zijkant tussen de ribbels al breiend 20 steken op. Dit betreft de rechte zijkant waar we niet meer hadden gemeerderd. Zie foto hieronder:

Er staan nu 71 steken op de naald. Brei een teruggaande naald recht. Brei nogmaals een heengaande naald en teruggaande naald recht. De laatste streep eindigt dus met 4 naalden A. Breek A af.
Werk de draadjes weg.

Dit is het einde van deel 1. Bekijk onderstaande video voor extra uitleg!