Autumn Islands CAL2017 - proeflapjes

13 sep. 2017

Proeflapjes, wie heeft er nou geen hekel aan..... Proeflapjes zijn heel erg belangrijk en ze vertellen je heel veel over je aankomende project. Dus we adviseren een proeflapje te maken om zeker te weten dat je hand van haken klopt met ons ontwerp. We verplichten niets, maar we kunnen zonder proeflapje niet garanderen dat je uit gaat komen met het materiaal. 

Met een proeflapje kun je zien of het project de juiste maat wordt en of je dan ook daadwerkelijk uitkomt met je materiaal. Je test ook direct of je haaknaald lekker werkt met de wol. Want de ene haaknaald is de andere niet. 

 

De deken haken we met de Cool Wool van Lana Grossa. Deze gladde zachte merinowol heeft iets rek. Door de structuur van de draad komt de kabel mooi op de deken te liggen. Maar door de rek is het opmeten van een proeflapje misschien een beetje lastig. Daarom deze blog met alle info die je daaromtrent nodig hebt. 

Haak een proeflapje met haaknaald 5 mm. Start met een van de kleuren Cool Wool en zet 25 stokjes op en haak 20 rijen stokjes. Dat klinkt als veel werk, maar met een groter proeflapje kan je beter meten. De steken aan de rand zijn vaak wat rommelig en door de rekbaarheid van het materiaal is de stekenverhouding daar niet echt. Knip de draad niet af, het proeflapje gaan we weer uithalen en gebruiken in de deken. 

Meet een vierkant in het midden van de lap van 10x10 cm. Tel hoeveel steken en rijen in deze 10 cm gaan, en meet tot op de halve steek en rij.  Dit getal is de stekenverhouding. 

De stekenverhouding voor de deken is 16 steken en 9,5 rijen in 10 x 10 cm

Voor de deken gebruiken we meerdere maten haaknaald. Je hebt ze allemaal nodig, want de ene steek wordt vaster en de andere losser. Daarvoor compenseer je met een andere maat haaknaald. Het proeflapje is gegeven voor de kleinste maat haaknaald die wordt gebruikt in de deken. 

Mijn stekenverhouding is te groot (hoger getal dan aangegeven)

Dit betekent dat je meer steken hebt in 10 cm dan de bedoeling. Het haakwerk is te strak gehaakt. Gebruik een grotere maat haaknaald en start opnieuw. 

Mijn stekenverhouding is te klein (lager getal dan aangegeven)

Dit betekent dat je minder steken hebt dan de bedoeling is in de 10 cm. Het haakwerk is te los gehaakt. Gebruik een kleinere maat haaknaald en start opnieuw. 

Mijn stekenverhouding klopt maar half..... 

De steken kloppen, maar de rijen niet, of omgekeerd. Met een andere maat haaknaald kan het zijn dat het aantal steken in 10 cm niet veranderd, maar het aantal rijen wel. Dus probeer het toch met een kleinere of grotere maat haaknaald. 

" Het klopt niet, maar ik haak wel gewoon wat losser/vaster. " 

Klopt je stekenverhouding niet, gebruik dan een ander maat naald. Door losser, of juist vaster, te moeten haken dan normaal kan je niet relaxed haken. Je werk wordt er minder mooi van. Het doel van haken en breien is toch dat het voor de ontspanning is. :) Dus maak het jezelf niet te moeilijk, 30 bolletjes lang niet-ontspannen haken lijkt ons niet zo ontspannen.