Knotten Autumn Islands CAL2017 - patroon vierkant F

20 okt. 2017

Vierkant F

We bouwen dit vierkant ook weer op uit verschillende delen. We beginnen met een verticale strook. Op de foto is dit de onderste turkooizen strook. Keerlossen tellen NIET mee als steek.

Zet 21 lossen losjes op met kleur 2. 

Rij 1: haak 20 vasten

Rij 2: haak 3 keerlossen en haak een stokje in de eerste vaste. *Sla 2 vasten over en haak een stokje in de volgende vaste. Haak een losse en een stokje in de 1e overgeslagen vaste.* * * Herhaal tot einde en eindig met een stokje in de laatste vaste.

Rij 3: haak 1 keerlosse en haak 20 vasten (op elke steek en om de losse)

Rij 4: haak 3 keerlossen en haak een stokje in de eerste vaste. *Sla 2 vasten over en haak een stokje in de volgende vaste. Haak een losse en een dubbel reliëfstokje schuin terug om het stokje 2 rijen lager (de eerste van de twee kruisende (dubbel)stokjes).* * * Herhaal tot einde en eindig met een stokje in de laatste vaste.

Rij 5 -  42: herhaal rij 3 en 4

Rij 43: herhaal rij 3 en hecht af. 

 

Deel 2A

LET OP: het patroon van deel 2A op 1 maat grotere haaknaald haken dan de rest!

TIP: patroon 2A is een uitdagend patroon; het doet niets onder aan het ontwerp van dit vierkant als je deel 2A haakt volgens patroon 2B in kleur 5.

We gaan nu aan de zijkant van deel 1 verder haken en we beginnen hierbij aan de verkeerde kant van het werk (waar we net afgehecht hebben). We hechten kleur 5 aan.

Neem 55 vasten op. Het betekent dat je uit de zijkant van deel 1 uit elke rij 1 vaste en ongeveer elke 3e rij 2 vasten moet opnemen. Het aantal vasten is wel erg belangrijk dat het klopt in verband met het nieuwe patroon.

We gaan een geweven schelp maken. Een hele mooie steek, maar hij vraagt nogal veel garen, dus we doen maar een paar rijen deze steek. Je moet de schelpen een beetje los uit elkaar trekken na het haken.

Optioneel: haak het hele deel 2 het patroon van deel 2B

Schelp: sla 5 stokjes over, haak 3 stokjes in het volgende stokje, haak 3 lossen en 3 stokjes in het 2e overgeslagen stokje. Dit doe je voorlangs om de 3 net gehaakte stokjes heen (je krijgt echt lussen eromheen). Hieronder het haakdiagram:

Rij 1: haak 2 of 3 keerlossen en een stokje in de eerste steek. *Sla 3 steken over, haak 3 stokjes in de volgende vaste, 3 lossen en dan weer 3 stokjes in de 2e overgeslagen vaste. Sla 1 vaste over en haak een stokje.* * * Herhaal tot einde.

Rij 2: haak 2 of 3 keerlossen en 4 stokjes in het eerste stokje. *Haak een vaste om het volgende 3-lossenboogje, haak een schelp over de volgende 6 stokjes.* * * Herhaal tot einde en eindig met een vaste om het 3 lossenboogje en eindig met 4 stokjes in het laatste stokje.

Rij 3: haak 2 of 3 keerlossen en een stokje in het eerste stokje. *Haak een schelp over de volgende 6 stokjes en haak een vaste om het volgende 3-lossenboogje.* * * Herhaal tot einde en eindig met een stokje op het laatste stokje.

Rij 4: (verkeerde kant van het werk), haak 55 vasten. Haak in elke steek een vaste maar sla van de schelp het eerste en het laatste stokje over en haak om het 3-lossenboogje 1 vaste. Hecht af.

Deel 2B

LET OP: dit weer haken op je reguliere maat haaknaald

Begin weer aan de verkeerde kant van het werk. Hecht dus aan de andere kant dan waar we waren geëindigd. We gaan verder haken met kleur 3.

Gebruikte steken:

V-steek: 1 stokje, 1 losse, 1 stokje op 1 insteekplaats

Omwikkelde stokjes: haak 2 stokjes, *sla de draad om en steek voorlangs om de 2 stokjes heen, haal de lus op, sla om en haal door 2 lussen op de naald*, * * herhaal dit eenmaal, sla om en haal door de drie lussen op de naald.

Schematisch weergegeven in het haakdiagram:

Rij 1: Haak  3 keerlossen en 2 stokjes, *sla de volgende steek over, haak een V-steek, sla de volgende steek over en haak 3 stokjes*. * *Herhaal tot einde en eindig met 2 stokjes.

Rij 2: Haak  3 keerlossen  en 2 stokjes, *haak een V-steek om de losse, haak de omwikkelde stokjes (over 3 steken)*. * *Herhaal tot einde en eindig met een V-steek om de losse en 2 stokjes.

Rij 3: Haak  3 keerlossen  en 2 stokjes, *haak een V-steek om de losse, haak 3 stokjes in de 3 volgende steken*. * *Herhaal tot einde en eindig met een V-steek om de losse en 2 stokjes.

Rij 4 - 15: herhaal rij 2 en 3 

Rij 16: herhaal rij 2 en hecht af.

 

Deel 3

Haak verder met kleur 1 in de richting van deel 1 en aan de verkeerde kant van het werk. Neem 57 vasten op, 30 vasten uit deel 2B, 7 vasten uit deel 2A en haak 20 vasten op de 20 steken van deel 1.

Rij 2: haak vasten maar steek daarbij alleen in de achterste lus in van boven naar onder.

Rij 3: haak vasten maar steek daarbij alleen in de voorste lus in van onder naar boven.

Rij 4-7: herhaal rij 2 en 3

Rij 8: haak vasten en hecht af.

Werk alle draadjes weg en span het vierkant op tot 40 bij 40 cm.