Knotten Autumn Islands CAL2017 - patroon vierkant I

10 nov. 2017

Deze week gaan we de Diamond Stitch maken. Hierin benoemen we eerst een aantal steken die terugkomen in het patroon.

2SaRstV: 2 samengehaakte reliëfstokjes voorlangs - haak een reliëfstokjes voorlangs om steek 1, maar maak deze niet helemaal af en laat 2 lussen op de naald staan, haak een reliëfstokje voorlangs om steek 2 en haal bij de laatste doorhaling de omslag door 3 overgebleven lussen op de naald.

2SaRstA: 2 samengehaakte reliëfstokjes achterlangs - als 2 SaRstV maar dan de reliëfstokjes achterlangs maken.

3SaRstV en 3SaRstA: hetzelfde als 2SaRstV en 2SaRstA maar dan over 3 steken. Dus maak de eerste 2 stokjes niet af, en de laatste doorhaling is dus door 4 overgebleven lussen op de naald.

We haken het vierkant in kleur 4, 5, 2 en 4.

Zet 53 halve stokjes op met kleur 4.

LET OP: we haken aan het begin van de rij 2 keerlossen, maar deze tellen NIET als steek.

Haak nog 2 rijen halve stokjes (totaal 3 rijen halve stokjes).

Rij 4 (verkeerde kant): haak 6 halve stokjes, *haak een losse en sla een steek over, haak 9 halve stokjes*. Herhaal * * nog 3 keer en haak een losse, sla een steek over en haak 6 halve stokjes.

TIP: dit is de onderkant van de ruit en de reliëfstreen lopen dus naar buiten, van elkaar af.

Rij 5 (in diagram rij 2): haak 4 halve stokjes, haak een 2SaRstV om volgende 2 steken, *haak een losse, een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse, 2SaRstV om volgende 2 steken, 5 halve stokjes en een 2SaRstV om volgende 2 steken*. * * Herhaal maar eindig de laatste herhaling met 4 halve stokjes (ipv de 5 en laatste deel herhaling vervalt).

Rij 6 (in diagram rij 3): haak 3 halve stokjes, 2SaRstA om de volgende 2 steken, *haak een losse, een half stokje om de losse van de vorige rij, een half stokje en een halfstokje om de losse van de vorige rij en haak een losse, 2SaRstA om volgende 2 steken, 3 halve stokjes en een 2SaRstA om volgende 2 steken*. * * Herhaal tot einde maar eindig de laatste herhaling met 3 halve stokjes (de rest vervalt).

Rij 7 (in diagram rij 4): haak 2 halve stokjes, *haak een 2SaRstV om volgende 2 steken, haak een losse, een half stokje om de losse van de vorige rij, 3 halve stokjes, een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse, 2SaRstV om volgende 2 steken, 1 half stokje*. * * Herhaal tot einde en eindig met 2 halve stokjes (ipv 1 half stokje).

Rij 8 (in diagram rij 5): haak 1 half stokje, 2SaRstA om de volgende 2 steken, *haak een losse, een half stokje om de losse van de vorige rij, 5 halve stokjes en een halfstokje om de losse van de vorige rij en haak een losse, 3SaRstA om volgende 3 steken*. * * Herhaal tot einde maar eindig de laatste herhaling met 2SaRstA om de volgende 2 steken (ipv 3SaRstA om 3 steken) en 1 half stokje.

Midden van de ruit

Rij 9 (in diagram rij 6): haak 1 half stokjes, een losse en sla een steek over (de 2 samengehaakte stokjes), *een half stokje om de losse van de vorige rij, 7 halve stokjes, een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse en sla een steek over (de 3 of 2 samengehaakte stokjes)*. * * Herhaal tot einde en eindig met 1 half stokje.

TIP: dit is het begin van de bovenkant van de ruit en de reliëfstrepen lopen dus naar binnen, naar elkaar toe.

Rij 10 (in diagram rij 7): haak 1 half stokje, *een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse, 2SaRstA om de volgende 2 steken, 5 halve stokjes, 2SaRstA om volgende 2 steken en 1 losse*. * * Herhaal tot einde en eindig met een half stokje om de losse van de vorige en 1 half stokje.

Rij 11 (in diagram rij 8): haak 2 halve stokje, *een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse, 2SaRstV om de volgende 2 steken, 3 halve stokjes, 2SaRstV om volgende 2 steken, 1 losse, een half stokje om de losse van de vorige rij en een half stokje*. * * Herhaal tot einde en eindig met een half stokje.

Rij 12 (in diagram rij 9): haak 3 halve stokjes, *een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse, 2SaRstA om de volgende 2 steken, 1 half stokje, 2SaRstA om volgende 2 steken en 1 losse, een half stokje om de losse van de vorige rij, 3 halve stokjes*. * * Herhaal tot einde.

Rij 13 (in diagram rij 10): haak 4 halve stokjes, *een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse, 3SaRstV om de volgende 3 steken, 1 losse, een half stokje om de losse van de vorige rij, 5 halve stokjes*. * * Herhaal tot einde maar eindig de laatste herhaling met 4 halve stokjes (ipv 5).

Rij 14 (in diagram rij 11): haak 5 halve stokjes, een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse en sla een steek over (de 3 samengehaakte stokjes), *een half stokje om de losse van de vorige rij, 7 halve stokjes, een half stokje om de losse van de vorige rij, een losse en sla een steek over (de 3 samengehaakte stokjes)*. * * Herhaal tot einde maar eindig de laatste herhaling met 5 halve stokjes (ipv 7) en de rest van de herhaling vervalt.

Diagram van de Diamond Stitch (wij haken halve stokjes tussen de reliëfstokjes ipv de getekende stokjes):

Herhaal rij 5 - 14 in kleur 5.

Herhaal rij 5 - 14 in kleur 2.

Herhaal rij 5 - 14 in kleur 4.

Haak nog 3 rijen halve stokjes in kleur 4, waarbij je in de 1e rij halve stokjes een half stokje maakt om de lossen van de vorige rij.

Dit vierkant is weer af. Werk de draadjes weg en span het vierkant op tot 40 bij 40 cm.