Patroon week 4 - Knotten Diamant CAL2018

21 sep. 2018

Patroon Week 4

Hecht kleur 4 aan. Haak dit patroon met een haaknaald die een halve maat groter is: voor de meesten op haaknaald 5 mm

De schematische weergave van deze steken:

Rij 48: haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek. *Sla 2 steken over en haak 5 stokjes, sla 2 steken over en haak een vaste*. Herhaal * * tot midden en eindig met de laatste vaste om de 2 middenlossen. Haak 2 lossen en nog een vaste om de middenlossen. *Sla 2 steken over en haak 5 stokjes, sla 2 steken over en haak een vaste*. Herhaal * * tot einde en eindig met totaal 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 49: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek, haak een stokje op de volgende 2 steken, *haak 2 lossen en een vaste op het middelste stokje van de 5, haak 2 lossen en haak een stokje op vaste*. Herhaal * * tot het midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een stokje op de volgende vaste, *haak 2 lossen en een vaste op het middelste stokje van de 5, haak 2 lossen en haak een stokje op vaste*. Herhaal * * tot einde, haak een stokje op de volgende steek en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 50:  haak 4 keerlossen en 2 stokjes op de eerste steek. Haak een vaste op de volgende steek, sla 2 steken over en haak 5 stokjes op de volgende steek. *Haak een vaste op de vaste en haak 5 stokjes op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot midden. Haak 3 stokjes op het eerste stokje voor het midden, haak een stokje op de volgende steek en haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op de volgende steek en haak 3 stokjes op de volgende steek. *Haak een vaste op de vaste en haak 5 stokjes op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot het laatste stokje tussen de lossen. Haak een vaste op de volgende vaste, haak 5 stokjes op het volgende stokje, sla 2 steken over en haak een vaste op de volgende steek. Eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 51:  haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek, haak een stokje op de volgende 3 steken, *haak 2 lossen en een vaste op het middelste stokje van de 5, haak 2 lossen en haak een stokje op vaste*. Herhaal * * tot midden en haak het laatste stokje om de 2 middenlossen. Haak 2 lossen en nog een stokje om de middenlossen, *haak 2 lossen en een vaste op het middelste stokje van de 5, haak 2 lossen en haak een stokje op vaste*. Herhaal * * tot einde, haak een stokje op de volgende 2 steken en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 52: haak 4 keerlossen en 2 stokjes op de eerste steek. Sla 2 steek over en haak een vaste op de volgende steek, sla 2 steken over en haak 5 stokjes op de volgende steek. *Haak een vaste op de vaste en haak 5 stokjes op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot midden. Haak 3 stokjes op het stokje in het middenen haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak 3 stokjes op de volgende steek. *Haak een vaste op de vaste en haak 5 stokjes op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot het laatste stokje tussen de lossen. Haak een vaste op de volgende vaste, haak 5 stokjes op het volgende stokje, sla 2 steken over en haak een vaste, sla 1 steek over en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 53: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek, haak 2 lossen, sla 2 steken over en haak een stokje op de volgende steek, *haak 2 lossen en een vaste op het middelste stokje van de 5, haak 2 lossen en haak een stokje op vaste*. Herhaal * * tot midden en haak 2 lossen en een vaste op het ene laatste stokje voor het midden, haak een stokje op de volgende steek. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een stokje op de volgende steek en haak een vaste op de volgende steek. *Haak 2 lossen en haak een stokje op de vaste, haak 2 lossen en haak een vaste op het middelste stokje van de 5*. Herhaal * * tot einde, sla 2 steken over en eindig met 2 lossen, een stokje op de vaste, sla 2 steken over en haak 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

rij 54: haak 4 keerlossen en 2 stokjes op de eerste steek. Sla 1 steek over en haak een vaste op de volgende steek, sla de 2 lossen over en haak 5 stokjes op het volgende stokje. *Haak een vaste op de vaste en haak 5 stokjes op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot midden. Haak een vaste op de vaste en haak een stokje op de volgende 2 stokjes, haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op de volgende 2 steken. *Haak een vaste op de vaste en haak 5 stokjes op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot het laatste stokje tussen de lossen. Haak een vaste op het volgende stokje, sla een steek over en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

rij 55: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek, haak 2 lossen, sla 2 steken over en haak een stokje op de volgende steek, *haak 2 lossen en een vaste op het middelste stokje van de 5, haak 2 lossen en haak een stokje op vaste*. Herhaal * * tot midden en haak 2 lossen en een vaste op het laatste stokje voor het midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een vaste op de volgende steek. *Haak 2 lossen en haak een stokje op de vaste, haak 2 lossen en haak een vaste op het middelste stokje van de 5*. Herhaal * * tot einde, haak 2 lossen en een stokje op de vaste en eindig met 2 lossen en 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (138 steken aan elke kant).

 

We gaan nu boogjes haken.

De schematische weergave van dit deel van de steken:

Rij 56: haak 2 keerlossen en 2 vasten op de eerste steek, sla 1 steek over en haak 5 stokjes in de volgende steek. *Haak een vaste op het stokje van de vorige rij en haak 5 stokjes op de vaste van de vorige rij*. Herhaal * * tot het midden. Haak een vaste op de laatste steek voor het midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een vaste op de volgende steek. *Haak 5 stokjes op de vaste van de vorige rij en haak een vaste op het stokje van de vorige rij*. Herhaal * * tot het einde, maar haak 5 stokjes op het één na laatste stokje, sla een steek over en haak 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij. 

 Rij 57: haak 2 keerlossen en 2 vasten op de eerste steek. Haak een vaste op de volgende 2 steken. Sla een stokje over en haak 2 lossen en een vaste op de 3 volgende stokjes. *Haak 3 lossen, sla 1 stokje, 1 vaste en 1 stokje over, haak een vaste op de volgende 3 stokjes*. Herhaal * * tot midden. Haak 2 lossen, sla een stokje en een vaste over en haak een vaste op het volgende stokje. Haak een vaste, 2 lossen en een vaste om de 2 middenlossen. Haak een vaste op het volgende stokje. Haak 2 lossen, sla een stokje en een vaste over en haak een vaste op de volgende 3 stokjes. *Haak 3 lossen, sla 1 stokje, 1 vaste en 1 stokje over, haak een vaste op de volgende 3 stokjes*. Herhaal * * tot einde.  Haak 2 lossen, sla een stokje over en haak een vaste op de volgende 2 steken. Eindig met 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 58: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek. Haak een stokje op de volgende 3 steken, sla een steek over en haak 3 stokjes om het 2-lossenboogje. *Haak een vaste op de middelste van de 3 vasten en haak 5 stokjes om het 3-lossenboogje*. Herhaal * * tot midden maar haak 3 stokjes om het 2-lossenboogje. Haak een stokje op de volgende 2 steken. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen.  Haak een stokje op de volgende 2 steken. Haak 3 stokjes om het 2-lossenboogje. *Haak een vaste op de middelste van de 3 vasten en haak 5 stokjes om het 3-lossenboogje*. Herhaal * * tot einde maar haak 3 stokjes om het 2-lossenboogje. Sla een steek over en haak een stokje op de volgende 3 steken. Eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 59: haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek. Haak een vaste op de volgende steek. Haak 3 lossen, sla 3 steken over en haak een vaste op de volgende 3 steken. *Haak 3 lossen, sla 1 stokje, 1 vaste en 1 stokje over, haak een vaste op de volgende 3 stokjes*. Herhaal * * tot midden maar haak een vaste op de 2 steken voor het midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een vaste op de volgende 2 steken. *Haak een vaste op de volgende 3 steken, haak 3 lossen, sla 1 stokje, 1 vaste en 1 stokje over*. Herhaal * * tot einde maar sla 3 steken over en haak een vaste op de volgende steek en eindig met 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij. 

Rij 60: haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek. Haak een stokje in de volgende steek en een vaste in de volgende steek, sla een vaste over. *Haak 5 stokjes om het 3-lossenboogje en haak een vaste op de middelste van de 3 vasten*. Herhaal * * tot het midden. Haak een stokje op de volgende 4 steken. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op de volgende 4 steken en een vaste op de volgende steek. *Haak 5 stokjes om het 3-lossenboogje en haak een vaste op de middelste van de 3 vasten*. Herhaal * * tot het laatste lossenboogje. Sla een steek over en haak een vaste in de volgende steek. Haak een stokje en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 61: haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek, haak een vaste in de volgende 2 steken. *Haak 3 lossen, sla 3 steken over en haak een vaste in de volgende 3 steken*. Herhaal * * tot midden en haak een stokje op de laatste steek voor het midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Haak een stokje op de volgende steek. *Haak een vaste op de volgende 3 steken, haak 3 lossen, sla 1 stokje, 1 vaste en 1 stokje over*. Herhaal * * tot einde maar sla 3 steken over en haak een vaste op de volgende 2 steken en eindig met 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Hecht silkhair aan.

Rij 62:  haak 4 keerlossen en 2 stokjes in de eerste steek. Haak een stokje in de volgende 2 steken en een vaste in de volgende steek. *Haak 5 stokjes om het 3-lossenboogje en haak een vaste op de middelste van de 3 vasten*. Herhaal * * tot het midden. Haak een stokje op de volgende 3 steken. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de middenlossen. Haak een stokje op de volgende 3 steken en een vaste op de volgende steek. *Haak 5 stokjes om het 3-lossenboogje en haak een vaste op de middelste van de 3 vasten*. Herhaal * * tot het laatste lossenboogje. Sla een steek over en haak een vaste in de volgende steek. Haak een stokje op de volgende 2 steken en eindig met 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Hecht cool wool kleur 4 weer aan.

Rij 63:  haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek, haak een vaste in de volgende 3 steken. *Haak 3 lossen, sla 3 steken over en haak een vaste in de volgende 3 steken*. Herhaal * * tot midden. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. *Haak een vaste op de volgende 3 steken, haak 3 lossen, sla 1 stokje, 1 vaste en 1 stokje over*. Herhaal * * tot einde maar sla 3 steken over en haak een vaste op de volgende 3 steken en eindig met 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij (circa 164 steken per kant).

Aan het einde van rij 64 willen we 168 steken per kant hebben. Meerder eventueel 1, 2 of 3 steken extra verdeeld over een zijde en 1 extra in het midden. 

Rij 64: haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek. Haak een vaste in elke vaste en 3 vasten om het 3-lossenboogje. Haak 2 vasten in de laatste vaste voor het midden en haak een vaste, 2 lossen en een vaste om de 2 middenlossen. Haak 2 vasten in de volgende vaste en haak weer vasten tot het einde. Haak 3 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij (168 steken). Hecht kleur 4 af.

 

Download het patroon in PDF hier.