Patroon week 5 - Knotten Diamant CAL2018

28 sep. 2018

We zijn alweer aanbeland bij de laatste week van de Knotten Diamant CAL2018!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog een CAL doen? We gaan over 2 weken beginnen met de Winter Around the Corner CAL2018 - lees hier meer informatie.

 

Week 5

We haken deze week weer op de 'gewone' maat haaknaald, voor de meesten is dat haaknaald 4,5 mm.

We gaan bloemen haken, hieronder een schematische weergave:

Rij 65: haak 2 keerlossen en een vaste in de eerste steek. *Haak 3 lossen, sla 3 steken over, haak in de volgende steek [3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen, 3 samengehaakte dubbele stokjes en 3 lossen], sla 3 steken over en haak een vaste.* Herhaal  * * tot midden en haak de laatste vaste om de 2 middenlossen. Haak 2 lossen en een vaste om de 2 middenlossen. *Haak 3 lossen, sla 3 steken over, haak in de volgende steek [3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen, 3 samengehaakte dubbele stokjes en 3 lossen], sla 3 steken over en haak een vaste.* Herhaal  * * tot einde en eindig met 2 vasten op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 66: haak 6 keerlossen en een vierdubbelstokje op de eerste steek en haak een vierdubbelstokje op de volgende steek. Haak 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 3 samengehaakte dubbele stokjes van vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes, waarbij je insteekt in de bovenkant van de zojuist  samengehaakte dubbele stokjes. Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij. *Haak 4 lossen en 8 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en steeds 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je insteekt op de zojuist 8 samengehaakte stokjes.  Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij.* Herhaal * * tot midden. Haak 4 lossen en 5 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Eindig met vierdubbele stokjes op de vaste en om de 2 middenlossen, haak 2 lossen en een vierdubbelstokje om de 2 middenlossen en een vierdubbelstokje op de volgende steek.  Haak 3 dubbele stokjes waarbij je insteekt op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte stokjes waarbij je insteekt in de bovenkant van de zojuist  samengehaakte dubbele stokjes. Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij. *Haak 4 lossen en 8 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en steeds 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je insteekt op de zojuist 8 samengehaakte stokjes.  Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij.* Herhaal * * tot einde. Haak 4 lossen en 5 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak een vierdubbelstokje op de volgende vaste en eindig met 2 vierdubbele stokjes op de 2e keerlosse van de vorige rij.

Rij 67: haak 6 keerlossen en 1 vierdubbelstokje in de eerste steek. Haak een vierdubbelstokje op de volgende 2 steken. Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en 1 vaste op de vaste van de vorige rij. *Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, steek hierbij in het midden van de bloem in. Haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.* Herhaal * * tot midden. Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en een vierdubbelstokje op de volgende 2 steken en om de middenlossen. Haak 2 lossen en een vierdubbelstokje om de middenlossen en op de volgende 2 steken. Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.  *Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, steek hierbij in het midden van de bloem in. Haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.* Herhaal * * tot einde en haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes op de 5 samengehaakte stokjes van de vorige rij, haak 3 lossen en een vierdubbelstokje op de volgende 2 steken en eindig met 2 vierdubbele stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Let op: optioneel bij ALLEEN een driehoek een extra strook bloemen met Silkhair en haaknaald 5 mm haken. (Bij 2 driehoeken in 1 kleur heb je niet voldoende Silkhair voor deze extra bloemenrij) 

Silkhair bloemen rij 1

Haak 2 keerlossen en 2 vasten in de eerste steek en haak vasten in de volgende steken. *Haak 4 lossen en 8 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je er 2 insteekt in de zojuist gemaakte vaste en steeds 3 op de bovenkant van de volgende samengehaakte dubbele stokjes van de vorige rij. Haak 4 lossen en 2 samengehaakte dubbele stokjes waarbij je insteekt op de zojuist 8 samengehaakte stokjes.  Haak een vaste op de 4e losse van het lossenboogje van de vorige rij.* Herhaal * * tot midden en eindig met een vaste op de vierdubbele stokjes, een stokje 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Herhaal * * tot einde en eindig met vasten op de laatste steken en 3 vasten op de bovenste keerlossen vorige rij.

Rij 2 Silkhair

Begin met 2 keerlossen en 2 vasten op de eerste steek en vasten op de vasten. *Haak 3 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, 7 lossen en 3 samengehaakte dubbele stokjes, steek hierbij in het midden van de bloem in. Haak 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige rij.* Herhaal * * tot midden en haak vasten op de vasten. Haak een stokje 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Herhaal * * tot einde en eindig met vasten op de laatste steken en 3 vasten op de bovenste keerlossen vorige rij.

De rij na bloemen (zowel Cool Wool bloemen als Silkhair bloemen):

Haak 4 keerlossen en stokjes op de  eerste steek. Haak stokjes, *haak 3 lossen haak 3 samengehaakte dubbelstokjes (1 op elk blaadje van de rij ervoor en 1 op de vaste ertussen) 3 lossen, een stokje om het 7-lossenboogje.* Herhaal * * tot midden en haak dubbele stokjes op de volgende steken. Haak een stokje, 2 lossen en een stokje om de 2 middenlossen. Herhaal * * tot einde en eindig met stokjes op de laatste steken en 3 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Haak een rij halve stokje.

Haak nog 1 rij halve stokjes als je Silkhair bloemen hebt en nog 2 rijen halve stokjes als je geen Silkhair bloemen hebt.

De laatste rij

Met silkhair bloemen, begin aan dezelfde kant als je laatste rij halve stokjes.

Haak een vaste, sla 2 steken over, haak 5 stokjes, sla 2 steken over. Om de middenlossen haak je ook 5 stokjes. Smokkel eventueel een beetje als je niet precies uitkomt. Haak ook zo de schulpjes aan de andere zijde. 

Je driehoek is nu klaar. 

AFWERKING

Voor de stola moet je nu alle aan- en afhechtdraadjes wegwerken. Voor de plaid kun je deze gebruiken voor het aan elkaar vastnaaien van de 2 driehoeken.

Als je 1 driehoek hebt gehaakt en dus een stola hebt nu, kun je nog een rij vasten langs de bovenzijde van de stola haken. Doe dit in een kleur naar keuze en waar je nog voldoende van hebt.

Voor de plaid heb je 2 driehoeken gehaakt. Je gaat deze nu aan elkaar vast maken. Naai steeds elk deel met maassteken aan elkaar vast aan de 'verkeerde' kant van je werk. Gebruik voor elk deel de kleur van dat deel voor het aan elkaar naaien.

Je kunt je werkstuk licht bevochtigen en mooi op maat laten drogen. Hierdoor trekt de wol mooi in vorm.

Klik hier voor het patroon on PDF.