5 Dingen die je moet weten als je begint met haken of breien

2 jul. 2024

Voor het eerst haken of breien? HELP, wat nu? Haken en breien is natuurlijk super leuk, maar het kan best overweldigend zijn de eerste keer. Want waar begin je precies? De antwoorden op de onderstaande 5 vragen helpen je op weg met je eerste brei- of haakproject!

1. Wat heb ik nodig om te haken of breien?

Als je gaat haken of breien, heb je eigenlijk maar twee dingen nodig. Garen en naalden. Haken doe je met een naald en breien met twee. Welke haak- of breinaalden je nodig hebt, staat vermeld op de wikkel van het garen. De keuze van het juiste garen is belangrijk.

2. Met welk garen moet ik beginnen met haken of breien?

Lana Grossa heeft zoveel mooie garen in allerlei kleuren en materialen. Idealiter kies je katoen of gladde wol voor haak- of breinaalden groter dan 4mm in een lichte/heldere kleur. Dit zorgt ervoor dat je duidelijke en grote(re) steken maakt. Zo heb je geen last van priegelwerk en het helpt je de gehaakte of gebreide steken goed te herkennen. 

  • WEL: Gladde garen, draad voor naald(en) vanaf 4mm, lichte kleuren
  • NIET: Mohair & harige/pluizige garens, dunne naald(en), donkere kleuren.

 In de Knotten webshop kun je filteren op materiaal & naalddikte!

3. Met welk haak- of breiproject moet ik beginnen?

Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies een klein project, waarbij je bijvoorbeeld een rechte lap haakt of breit. Zoals een pannenlap, sjaal of deken. Bij deze projecten hoef je minder te tellen en minder complexe stappen te volgen. Je kunt ervoor kiezen om vrij te haken of breien, maar je kunt ook een patroon kopen om je op weg te helpen.
Kijk hier eens naar onze beginnerspakketten!

4. Hoe lees ik een haak- of breipatroon?

Een haak- of breipatroon vertelt je voor elke toer precies welke steken je moet haken of breien en hoeveel. Elk patroon is anders en heeft zijn eigen manier van uitleggen. Gelukkig zijn de namen/afkortingen van steken en technieken altijd hetzelfde, zodat je ze gemakkelijk kunt opzoeken. YouTube is daarbij je beste vriend.

5. Heb geduld!

Gun jezelf de tijd om te leren en beter te worden. Je brei- of haakwerk hoeft niet gelijk perfect te zijn. Ook hier geldt: oefening baart kunst.
Worstel je met jouw eerste project of loop je vast met de instructies? Bezoek dan ons haakcafé in de winkel en stel ons al je vragen. We denken graag met je mee!