Love is in the air - patroon hartentasje

30 jan. 2016

Het patroon is voor een tasje waarbij je hartjes inhaakt. Je moet dus enigszins kunnen haken en een beetje snappen hoe wij patronen uitschrijven. Maar de beschrijving is te gebruiken om een basistas te haken! Je kunt van alleen een klos Milano een prima handtasje haken door die 40 lossen op te zetten en dan in toeren vasten te blijven haken. Of je kunt kleurtjes afwisselen zoals wij hebben gedaan, en je kunt ook patroontjes inhaken.

Gebruik de basistas als patroon en leef je uit!

LET OP: we hebben een handtasformaat gemaakt. Maar je hebt voldoende materiaal om een boodschappentasformaat te maken. Met 40 steken is hij ongeveer 25 cm breed, dus zet 60 steken op voor een tas van 40 cm breed. Je kunt verder hetzelfde patroon aanhouden.

Materiaal

Hooked Milano

Organico en Organico print

Galina

Haaknaald 4 mm

 

Patroon

We haken de tas in spiralen, dus we haken 'm rond en blijven gewoon doorhaken.

Toer 1-3: Zet een ketting van 40 lossen op met Milano. Haak 1 keerlosse en haak 39 vasten op de lossenketting. Maar we gaan nu ook nog aan de andere kant vasten haken. Dus in je eerste opzetlosse (laatste losse van je ketting) haak je 3 vasten en daarna haak je aan de andere kant van de opzetketting ook 39 vasten. Nu ben je weer aan het begin en haak je weer 3 vasten in de laatste losse om om de hoek te gaan. We gaan nu gewoon doorhaken in een spiraal en haken nog 2 toeren in Milano waarbij we in de hoekvasten steeds 3 vasten haken om aan de andere kant weer verder te kunnen haken. Dit is de bodem van de tas.

Toer 4: hecht Milano niet af, maar haak verder met Organico Print. We stoppen nu met meerderen in de hoeken zodat je werk vanzelf omhoog gaat. Je hebt nu ongeveer 88 vasten.

Toer 5 en 6: hecht Organico Print af en haak verder met Milano in toeren.

Toer 7: hecht Organico aan en we haken een toer met rode Organico. Haak 5 vasten en haak daarna een nopje. Een nopje: maak een omslag en steek je naald in en haal de draad op, doet dit 3 keer (je hebt 7 lussen op je naald) en je slaat om en haalt de draad door de 7 lussen.

Toer 8 en 9: haak vasten met Milano (niet afhechten).

Toer 10: haak vasten met een dubbele draad Galina (je moet vanuit het midden van de bol en van de buitenkant een begindraad nemen)

Toer 11 en 12: haak vasten in Milano (niet afhechten).

Toer 13 - 17: haak vasten met Organico Print

Vanaf toer 18 gaan we hartjes inhaken. We gebruiken het telpatroon om te weten wanneer we van kleur moeten veranderen. Aan de voorkant en achterkant maken we 4 hartjes en aan de zijkant haken we 15 vasten tussen de hartjes. We nemen de draad Milano mee door deze aan de achterkant mee te haken in de vasten.

Er zijn oneindig veel patronen te vinden op internet om in te haken. Dit past in het valentijnthema, maar als je iets neutraals wilt, kun je bijvoorbeeld sterren, of blokjes of driehoeken inhaken.

Voor de hartjes haak je 8 vasten en in de volgende vaste verander je van kleur. Dit doe je door de negende vaste af te maken in de nieuwe kleur (in dit geval Milano). Dus bij elke kleurwissel maak je de laatste vaste in de oude kleur af met de nieuwe kleur en dan haak je zoveel vasten als nodig in de nieuwe kleur. Bij de eerste toer van de hartjes, haak je dus 8 vasten in Organico Print, de negende vaste maak je af met Milano. Dan haak je 1 vaste in Milano en deze maak je af in Organico Print. Dan haak je weer 9 vasten in Organico Print waarbij je de laatste vaste afmaakt met Milano, enzovoort. Echter ik heb ervoor gekozen op de zijkanten geen hartjes te haken, dus na 4 hartjes heb ik 15 vasten gehaakt om naar de achterkant van de tas te komen en dan weer 4 harten gehaakt.

Toer 18-25: haak de harten in volgens bovenstaande schema

Toer 26-29: haak vasten in Organico Print

Wissel vanaf nu per toer kleur: Milano, Organico, Galina (dubbele draad), Milano, Organico, Galina (dubbele draad), Milano, Organico

Voor de handtas gaan we nu de handvatten eraan vast haken. Als je een grotere tas maakt, kun je deze strepenvolgorde voortzetten totdat je vindt dat de tas hoog genoeg is.

Toer met handvatbevestiging: haak met Organico vasten tot het punt waar je de handvatten wilt vastmaken (in ons geval ongeveer 8 tot 9 vasten uit de kant). Steek de haaknaald in en haal de draad op, maar bij de volgende omslag pak je de draad op door het gat van het handvat heen, dit doe je bij de 3 volgende vasten ook en zo zit het eerste gat van het handvat vast gehaakt. Je haakt nu ongeveer 16 tot 17 vasten gewoon en daarna bevestig je de andere kant van het handvat. Dit doe je ook met het handvat aan de andere kant van het tasje.

Eventueel kun je om de hartjes een rij halve vasten haken, om de rand van het hartje te accentueren. Wij hebben 1 hartje met Organico en 1 hartje met Galina omgehaakt.