Gratis patroon Gomitolo vest

20 apr. 2018

Door de open steken en het prachtige kleurverloop, een uniek vest. We hebben een pakket in 2 kleuren samengesteld. Kies anders je eigen kleuren, 1 bol Gomitolo Estate en 2 bollen Organico.

Maat S-M (L-XL, 2XL - 3XL)

Materiaal

Gomitolo estate 1 bol

Organico (100% katoen), 2 bollen

Haaknaald 4 mm en haaknaald 5 mm

Gebruikte steken:

Reliëfstokje: haak als een gewoon stokje, steek echter om het steeltje van het stokje van de vorige rij in. Van voor naar achter: voorlangs, of van achter naar voor: achterlangs.

V-steek: (dubbel)stokje, 2 lossen en een (dubbel)stokje op 1 insteekplaats

TIP: de keerlossen tellen NIET mee als steek

 

Patroon

Begin met de boord.

Opzet: zet 172 (193, 214) stokjes met haaknaald 5 mm en Organico op.

Rij 1: haak 3 keerlossen, *haak 1 reliëfstokje voorlangs, 1 reliëfstokje achterlangs* en herhaal * * tot einde. Hecht Organico af.

Rug- en voorpanden

Haak met de Gomitolo Estate en haaknaald 4 mm. Wissel steeds een rij V-steken van stokjes en dubbelstokjes af en begin de rij en sluit deze af met een stokje of dubbelstokje, naar gelang je de rij V-steken maakt met een stokje of dubbelstokje.

Rij 1: Hecht Gomitolo Estate aan en haak 3 of 4 keerlossen. Haak een stokje in het eerste stokje. *Sla 2 steken over en haak een V-steek in het volgende stokje*. * * Herhaal tot einde (56, 63, 70 V-steken). Sluit af met een (dubbel)stokje op het laatste stokje.

Rij 2: Haak 3 of 4 keerlossen en een dubbelstokje op de eerste steek en *haak een V-steek om de 2-lossen van de V-steek van de vorige rij*. * * Herhaal tot einde (56, 63, 70 V-steken). Sluit af met een (dubbel)stokje op het laatste (dubbel)stokje.

Haak totaal 18 (20, 22) rijen V-steek. Het vest wordt verder gehaakt als losse panden om de armsopeningen te creëren. Blijf rijen V-steken in stokjes en dubbelstokjes afwisselen.

 

Voorpanden

Rechts:

Haak 3 keerlossen en een stokje en 12 (13, 15) V-steken en haak de 13e (14e, 16e) V-steek alsof het de kantsteek is, dus haak een dubbelstokje op het eerste stokje van de V-steek.

Haak totaal 7 (8, 10) rijen.

Links:

Keer je werk en doe hetzelfde voor het linker voorpand.

 

Achterpand:

Lus aan in het tweede dubbelstokje van de V-steek naast het linker voorpand. Haak een stokje op het dubbelstokje, en haak V-steken in de ruimte tussen de twee voorpanden. Eindig met een stokje op het dubbelstokje naast het rechter voorpand. Haak totaal 7 (8, 10) rijen.

Sluit de schoudernaden, maar laat de laatste twee V-steken van de voorpanden open.

 

Mouwen:

Rij 1: lus aan met de organico en haaknaald 5 mm onder in het armsgat. Haak 2 stokjes op de zijkant van V-steek van stokje, 3 stokjes op de zijkant van dubbelstokje.

Rij 2 t/m 5: haak 3 keerlossen en *haak 1 reliëfstokje voorlangs, 1 reliëfstokje achterlangs* en herhaal * * tot einde. Hecht af.

 

Bies langs voorpanden en hals

Rij 1: haak met Organico en haaknaald 5 mm een bies langs de panden en hals. Lus de Organico in de onderhoek van het rechtervoorpand aan. Haak 4 stokjes op de boord en vervolgens 2 of 3 stokjes op de zijkant van elke V-steek (2 bij stokje, 3 bij dubbelstokje). Haak 3 stokjes in de bovenhoek van het pand. Langs de hals, haak je 1 stokje op elk stokje en 1 stokje om de 2-lossen van de V-steek. Haak weer 3 stokjes in de bovenhoek van de linkerpand en 2 of3 stokjes op de zijkant van elke V-steek. Eindig met 4 stokjes op de zijkant van de boord.

Rij 2: haak 3 keerlossen en *haak 1 reliëfstokje voorlangs, 1 reliëfstokje achterlangs* en herhaal * * tot einde. Hecht af.

 

 

Werk alle draadjes weg.