Haakpatroon Bulky tas

31 mei 2020

Bestel het garenpakket hier.

Benodigdheden kleine tas:
- 150g Bulky of Certo

Benodigdheden grote tas:
- 250g Bulky of Certo

Benodigdheden shopper:
- 500g Bulky of Certo

Haaknaald 8/9mm voor Bulky, 6/7mm voor Certo.

Stekenproef: Met haaknaald 8 of 9mm en Bulky is 8-9 vasten x 9-10 rijen ongeveer 10cm x 10cm. In het basispatroon van reliëfstokjes is 9 reliëfstokjes x 7-8 rijen 10cm x 10cm.

Speciale steken:
Reliëf vaste achterlangs: De haaknaald vanaf achter het haakwerk tussen twee steken van de vorige ronde steken en om het 'steeltje' weer naar achteren voeren. Haal een lus op en haak de vaste af zoals bij een normale vaste. Het 'v-tje' van de vorige toer valt hierdoor naar voren, waardoor een rand ontstaat. 

Reliëfstokje voorlangs: Een reliëfstokje wordt gehaakt zoals bij een normaal stokje, alleen steek je anders in. In plaats van dat je ín de steek insteekt, haak je óm de steek. Steek voorlangs in naast het 'steeltje' van het stokje en draai de naald links om dit steeltje weer naar voren, waar je de lus ophaalt. Haak het stokje af zoals normaal.

Relief-Stäbchen vorne

Reliëfstokje achterlangs: Een reliëfstokje wordt gehaakt zoals bij een normaal stokje, alleen steek je anders in. In plaats van dat je ín de steek insteekt, haak je óm de steek. Steek achterlangs in naast het 'steeltje' van het stokje en draai de naald links om dit steeltje weer naar achteren, waar je de lus ophaalt. Haak het stokje af zoals normaal.

Relief-Stäbchen hinten

Patroon kleine (grote) tas in Bulky

De aanwijzingen voor de grote tas staan tussen haakjes, wanneer er niets tussen haakjes staat gelden de aanwijzingen voor beide maten.

We beginnen met de bodem. Haak 20 (29) lossen en 1 keerlosse. Haak 20 (29) vasten in de lossenketting en keer je werk.
We gaan nu in rondes haken, daarvoor gaan we rondom de eerste rij haken. Haak 2 keerlossen, haak in alle 20 (29) vasten van de eerste rij een stokje. Draai je werk 90 graden en haak een stokje in de 'zijkant'. Draai je werk nog eens 90 graden en in de lossenketting 20 (29) stokjes haken. Draai je werk weer 90 graden en haak nog een stokje in de andere zijkant. Dit is de eerste ronde, sluit deze ronde met een halve vaste in de 2e keerlosse, = 42 (60) stokjes.

We gaan nu rondes haken in het vlechtpatroon. Hiervoor worden reliëfstokjes voorlangs en reliëfstokjes achterlangs gehaakt, zoals beschreven.
Elke ronde begint met 2 keerlossen en eindigt met een halve vaste in de 2e keerlosse. Bij het eerste reliëfstokje van elke ronde de keerlossen van de vorige ronde meenemen bij het omhaken van het eerste stokje. Bij dit eerste reliëfstokje haak je dus om het eerste stokje én de keerlossen heen.

Vlechtpatroon
Ronde 1-5 (7): Haak 2 keerlosen, *7 (10) reliëfstokjes achterlangs, 7 (10) reliëfstokjes voorlangs. Vanaf * herhalen en de toer sluiten met een halve vaste.
Ronde 6-10 (8-14): Haak 2 keerlossen, *7 (10) reliëfstokjes voorlangs, 7 (10) reliëfstokjes achterlangs. Vanaf * herhalen en de toer sluiten met een halve vaste.
Afsluitend nog 2 rondes haken in reliëfvasten achterlangs, daarbij elke ronde beginnen met 1 keerlosse en sluiten met een halve vaste.

Hecht alle draadjes af en eventueel de tas voeren of afwerken met een sluiting naar wens. 

Patroon Shopper in Bulky

We beginnen met de bodem van de tas. Haak 7 lossen en een keerlosse, keer je werk. We gaan nu in rijen vasten haken, en daarbij elke rij met een keerlosse beginnen en aan het einde van de rij keren. Na ongeveer 30 rijen vasten de rechthoek beëindigen. Je hebt nog ongeveer 8/9cm x 30x31cm.

We gaan nu in rondes verder haken, waarvoor we de rechthoek eerst omhaken. Haak 2 keerlossen en haak in de eerste lange zijde 30 stokjes. Aan het einde van de rij je werk 90 graden draaien en 7 stokjes haken langs de korte zijde. Draai je werk weer 90 graden en 30 stokjes haken langs de andere lange zijde. Draai je werk weer 90 graden en haak 7 stokjes langs de korte zijde. Sluit de ronde met een halve vaste in de 2e keerlosse.

Nu gaan we in rondes in Vlechtpatroon verder haken. Hiervoor worden reliëfstokjes voorlangs en reliëfstokjes achterlangs gehaakt, zoals beschreven. Het begin van de ronde ligt in een van de hoeken van de tas. Elke ronde begint met 2 keerlossen en eindigt met een halve vaste in de 2e keerlosse. Bij het eerste reliëfstokje van elke ronde de keerlossen van de vorige ronde meenemen bij het omhaken van het eerste stokje. Bij dit eerste reliëfstokje haak je dus om het eerste stokje én de keerlossen heen.

Vlechtpatroon
Ronde 1-11: Haak 2 keerlossen, 15 reliëfstokjes achterlangs, 15 reliëfstokjes voorlangs, 7 reliëfstokjes achterlangs, 15 reliëfstokjes voorlangs, 15 reliëfstokjes achterlangs, 7 reliëfstokjes achterlangs. Sluit de toer met een halve vaste.
Ronde 12-22: Haak 2 keerlossen, 15 reliëfstokjes voorlangs, 15 reliëfstokjes achterlangs, 7 reliëfstokjes voorlangs, 15 reliëfstokjes achterlangs, 15 reliëfstokjes voorlangs, 7 reliëfstokjes achterlangs. Sluit de ronde met een halve vaste.

We gaan nu toeren in reliëfvasten achterlangs haken, met daarbij ook de handgrepen van de tas. Begin elke ronde met een keerlosse en sluit elke ronde met halve vaste.
Haak eerst een toer gewone vasten. Haak 8 reliëfvasten achterlangs, haak 12 lossen voor het eerste hengsel, sla 14 steken over, haak 23 reliëfvasten achterlangs, haak 12 lossen voor het tweede hengsel, sla 14 steken over, haak 15 reliëfvasten achterlangs.
Haak voor de volgende ronde alleen maar reliëfvasten achterlangs en haak om de 12 lossen bogen 14 gewone vasten. 
Aansluitend nog 3 ronden reliëfvasten achterlangs haken, begin elke ronde met een keerlosse en sluit elke ronde met een halve vaste. Hecht de draad af.

 

Patroon Shopper in Certo

Stekenproef met Certo, haaknaald 6/7mm: Met dubbele draad 11 vasten x 12 rijen is 10cm x 10cm. In reliëfstokjes is 11 reliëfstokjes x 9 ronden, 10cm x 10cm.

De tas met Certo wordt met een dubbele draad gehaakt!

We beginnen met de bodem van de tas. Haak 9 lossen en een keerlosse, keer je werk. We gaan nu in rijen vasten haken, en daarbij elke rij met een keerlosse beginnen en aan het einde van de rij keren. Na ongeveer 36-38 rijen vasten de rechthoek beëindigen. Je hebt nog ongeveer 8/9cm x 30x31cm.

We gaan nu in rondes verder haken, waarvoor we de rechthoek eerst omhaken. Haak 2 keerlossen en haak in de eerste lange zijde 36 stokjes. Aan het einde van de rij je werk 90 graden draaien en 9 stokjes haken langs de korte zijde. Draai je werk weer 90 graden en 36 stokjes haken langs de andere lange zijde. Draai je werk weer 90 graden en haak 9 stokjes langs de korte zijde. Sluit de ronde met een halve vaste in de 2e keerlosse.

Nu gaan we in rondes in Vlechtpatroon verder haken. Hiervoor worden reliëfstokjes voorlangs en reliëfstokjes achterlangs gehaakt, zoals beschreven. Het begin van de ronde ligt in een van de hoeken van de tas. Elke ronde begint met 2 keerlossen en eindigt met een halve vaste in de 2e keerlosse. Bij het eerste reliëfstokje van elke ronde de keerlossen van de vorige ronde meenemen bij het omhaken van het eerste stokje. Bij dit eerste reliëfstokje haak je dus om het eerste stokje én de keerlossen heen.

Vlechtpatroon
Ronde 1-14: Haak 2 keerlossen, 18 reliëfstokjes achterlangs, 18 reliëfstokjes voorlangs, 9 reliëfstokjes achterlangs, 18 reliëfstokjes voorlangs, 18 reliëfstokjes achterlangs, 9 reliëfstokjes achterlangs. Sluit de toer met een halve vaste.
Ronde 15-28: Haak 2 keerlossen, 18 reliëfstokjes voorlangs, 18 reliëfstokjes achterlangs, 9 reliëfstokjes voorlangs, 18 reliëfstokjes achterlangs, 18 reliëfstokjes voorlangs, 9 reliëfstokjes achterlangs. Sluit de ronde met een halve vaste.

We gaan nu toeren in reliëfvasten achterlangs haken, met daarbij ook de handgrepen van de tas. Begin elke ronde met een keerlosse en sluit elke ronde met halve vaste.
Haak eerst een toer gewone vasten en een toer reliëfvasten achterlangs.
Haak 9 reliëfvasten achterlangs, haak 16 lossen voor het eerste hengsel, sla 18 steken over, haak 27 reliëfvasten achterlangs, haak 16 lossen voor het tweede hengsel, sla 18 steken over, haak 18 reliëfvasten achterlangs.
Haak voor de volgende ronde alleen maar reliëfvasten achterlangs en haak om de 16 lossen bogen 18 gewone vasten. 
Aansluitend nog 3-4 ronden reliëfvasten achterlangs haken, begin elke ronde met een keerlosse en sluit elke ronde met een halve vaste. Hecht de draad af.

Foto's van Felix Brunnbauer en Tanja Steinbach.