Haakpatroon shrug garenmix

7 aug. 2021

Dit betreft een inspiratiepatroon hoe je deze leuke shrug kunt haken. Het is aan je eigen fantasie hoe je het vest precies haakt.

Materialen
3 bollen Puno Due
1 bol Ecopuno Print samen met 1 bol Silkhair Haze Melange
1 bol Ecopuno Tweed
1 bol Alpaca Moda
Haaknaald 5,5 of 6 mm (afhankelijk hoe vast je de shrug wilt haken); de blauwe versie heb ik op haaknaald 6 mm gehaakt.

De shrug wordt als volgt opgebouwd. Dit is een globale omschrijving en eronder werken we meer in detail uit hoe dit gedaan moet worden.

  1. Granny Square: we beginnen met een Granny Square die je naar eigen smaak kunt kiezen. De square draaien we dan naar een ruit en die hoogte wordt ook tevens de hoogte van je rugpand. Dus extra rijen om de square heen haken totdat je voor jou gewenste hoogte is bereikt. 
  2. Breder maken: dan haak je aan beide zijkanten extra rijen om er een rechthoek van te maken.
  3. Rechthoek ervan maken: daarna maak je er een echte rechthoek van door de hoeken 'dicht' te haken.
  4. Dubbelvouwen en naden sluiten: hierna vouw je 'm dubbel en maak je armopeningen door de zijkanten een deel dicht te maken. Dan haak je rondom ter afwerking een rij vasten langs de hele rand van de shrug.
  5. Mouwen maken: aan de mouwopeningen haak je dan mouwtjes.
  6. Halsboord: langs de hals en zijkanten haak je een halsboord.
  7. Afwerking: afwerkende randjes haken naar wens

 

1 Granny square haken

In de blauwe versie hebben we gekozen voor de Victorian Lattice Square van Destany Wymore. Dit patroon is al een paar jaartjes oud, maar ik vind hem nog steeds heel mooi. Hieronder het diagram. Deze heb ik gehaakte met de Puno Due. De square is bij mij 22 bij 22 cm.

Hierna 2 toeren stokjes erom gehaakt met de Ecopuno Print samen met de Silkhair Haze Melange, waarbij je in de hoek een stokje, 2 lossen, een stokje haakt. 

4 toeren stokjes met Puno Due, met ook weer de hoeken stokje, 2 lossen, stokje.

2 toeren stokjes met Ecopuno Tweed met in de hoeken stokje, 2 lossen, stokje.

2 toeren Puno Due met in de hoeken stokje, 2 lossen, stokje.

De diagonaal van de square is nu 70 cm.

 

Bij de bruine versie van de shrug hebben we voor een andere Granny Square gekozen en zijn er meer rijen nodig om tot de gewenste 70 cm te komen op de diagonaal:

 

 

 

2 Breder maken

Je draait de square naar een ruit (zoals hierboven op de foto) en haakt met de Alpaca Moda verder.

Aan de rechterzijde breder maken: hecht Alpaca Moda aan in een van de hoeken.

Rij 1: Haak 2 keerlossen en haak 2 stokjes samen in de hoek. Haak op elk stokje een stokje tot de volgende hoek. Haak in deze hoek een stokje, 2 lossen, een stokje. Haak een stokje op elke stokje tot de volgende hoek. Haak 3 stokjes samen in de hoek. Keer je werk.

Rij 2: haak 2 keerlossen en haak de eerste 3 stokjes samen.  Haak op elk stokje een stokje tot de volgende hoek. Haak in deze hoek een stokje, 2 lossen, een stokje. Haak een stokje op elke stokje tot de laatste 3 steken. Haak 3 stokjes samen op die laatste 3 steken. Keer je werk.

Rij 3: herhaal rij 2. Hecht Alpaca Moda af.

Rij 4 hecht Eopuno Print met Silkhair Haze samen aan en herhaal rij 2.

Aan de linkerzijde breder maken: herhaal rij 1 t/m 4 aan de linkerzijde. 

Zie hieronder op de foto. Deze rijen met Alpaca Moda vallen netjes op de schouder in de uiteindelijke shrug.

3 Rechthoek ervan maken

Nu willen we van de ruit een rechthoek gaan maken. Hiertoe moeten we elke hoek 'vol' gaan haken. Je moet dit dus in alle vier de zijkanten van de ruit gaan doen. Controleer of je aan elke zijkant evenveel steken hebt zodat je werk niet scheef gaat lopen en zodat je aan elke zijkant evenveel rijen gaat haken.

Hecht Puno Due aan in een van de hoeken waar je 2 lossen haakte.

Rij 1: Haak 2 keerlossen en haak 2 stokjes samen in de hoek. Haak op elk stokje een stokje tot de laatste 3 steken. Haak 3 stokjes samen op die laatste 3 steken. Keer je werk. 

Rij 2: haak 2 keerlossen en haak de eerste 3 stokjes samen. Haak op elk stokje een stokje tot de laatste 3 steken. Haak 3 stokjes samen op die laatste 3 steken. Keer je werk.

Herhaal rij 2 totdat je 5 of minder steken over hebt. Haak de laatste 3 to 5 steken samen en hecht de Puno Due af.

Herhaal dit voor elke zijkant van de ruit (dus nog 3 hoeken). Zie hieronder hoe 1 hoek is 'dichtgehaakt' om van je werk een rechthoek te maken.

Dubbelvouwen en naden sluiten

Nu kun je je werk dubbelvouwen en de zijnaden sluiten. De delen die je breder gemaakt hebt, vormen je breedte van de shrug. Je sluit de naden zover als jij wilt. Laat de armopening zover open als je prettig vindt, je kunt de shrug ook altijd even aanpassen om te testen. Ik heb circa 15 cm opengelaten als armopening. Zie hieronder op de foto hoe de zijnaad is gesloten.

Haak nu rondom de shrug een rij vasten met Puno Due.

 

5 Mouwen maken

Je hebt nu de basis van de shrug af. We gaan mouwtjes maken in de mouwopeningen. Deze kun je naar eigen wens haken, maar ik beschrijf hieronder hoe ik het heb gedaan.

Ik heb een toer Puno Due afgewisseld met een toer Ecopuno tweed, de draden hoef je niet af te hechten maar kun je dan weer oppakken.

Toer 1: Haak eerst een toer stokjes met Puno Due rondom de mouwopening. In deze toer de stokjes dicht naast elkaar haken zodat je mouw mooi dicht wordt. In de volgende toeren heb ik dan wel geminderd.

Toer 2: hecht Ecopuno Tweed aan en haak een rij stokjes, waarbij je verdeeld over de toer 3 stokjes mindert. Dit doe je door 2 stokjes samen te haken.

Nu gaan we reliëfstokjes haken, we steken dan om het steeltje in, in plaats van boven op de steek. We wisselen af met voorlangs insteken en achterlangs insteken om zo een boordsteek te creëren.

Toer 3 met Puno Due: minder 2 stokjes. Steek om 2 stokjes tegelijk in om 1 stokjes te minderen. Steek afwisselend voorlangs en achterlangs in. Blijf dit herhalen en minder nog 2 stokjes verdeeld over deze toer.

Toer 4 met Ecopuno Tweed: blijf minderen, doe dit nu door 2 stokjes samen voorlangs in te steken en daarnaast 2 stokjes achterlangs samen in te steken. We willen de reliëfstokjes namelijk boven elkaar laten vallen, dus voorlangs boven voorlangs en achterlangs boven achterlangs om de ribbels te krijgen. Minder zoveel als je mooi vindt.

Toer 5: met Puno Due, herhaal toer 4

Toer 6-9: herhaal toer 4 en 5

Je kunt de mouwtjes ook langer of korter maken. We hebben hierna alleen nog materiaal nodig voor de boord aan de voorkant.

 

6 Halsboord

Nu gaan we nog de halsboord haken. Ik heb het eerste stuk met Ecopuno Print samen met Silkhair Haze Melange gehaakt. Ik heb deze aangehecht iets onder het midden, zie foto hieronder:

Ik heb de onderkant van de boord schuin eg laten lopen door de eerste en de laatste twee stokjes samen te haken. Ik heb gewone stokjes gehaakt, maar je kunt er ook voor kiezen om reliëfstokjes te haken zoals de mouwen.

Haak 5 rijen stokjes met Ecopuno Print samen met Silkhair Haze melange. 

Haak 2 rijen stokjes met Puno Due.

Haak 2 rijen stokjes met Ecopuno Tweed.

Haak nog 1 rij stokjes met Ecopuno Print samen met Silkhair Haze melange.

Als je nog materiaal over hebt, kun je de boord naar wens nog breder maken. 

 

7 Afwerking

Ik heb met het restant Alpaca Moda nog een rand vasten gehaakt aan de onderkant van de shrug, zoals hierboven op de foto is te zien.

Je kunt ook nog een randje langs de boord en/of langs de mouwen een rand haken.

Heel veel plezier met het dragen van deze shrug!