Haakpatroon stola Square

9 aug. 2017

Materiaal

365 cashmere: 2 bollen

Splendid: 2 bollen, 1 van elke kleur

Haaknaald 4.5 mm

 

Gebruikte steken

Dubbele stokjes, halve stokjes, lossen

Verlengde vaste (ver v): steek in, sla de draad om en haal door de steek, sla je draad om en haal door 1 lus, sla je draad om en haal door de 2 lussen op je naald. Dus het verschil met een gewone vaste is dat je een tussenlosse haakt voordat je de vaste afmaakt.

 

Patroon 

Begin met 365 cashmere. We gaan zowel aan de zijkanten als in het midden meerderen.

Opzet: begin met 5 lossen en sluit in het rond met een halve vaste. Haak nu in de ring, 3 lossen (=een ver v plus een losse), een ver v en een losse, dan een ver v plus 2 lossen (dit is het midden), een ver v plus een losse, nog een ver v plus een losse en sluit af met een ver v.

Rij 2: haak 4 keerlossen (omdat de rand anders te straks wordt) en een ver v in de eerste steek. Haak een losse en een ver v op de ver v van de vorige toer. Herhaal dit tot het midden. Haak een losse, ver v, 2 lossen, ver v om de 2 middenlossen van de vorige rij. Haak een losse en een ver v op elke ver v van de vorige toer tot de laatste steek. Haak hierin een ver v, een losse en een stokje (weer om de rand niet te strak te laten worden.

Rij 3 - 14: herhaal rij 2

Rij 15: haak een rij dubbele stokjes met Splendid blauw. Haak 5 keerlossen en een dubbelstokje in de eerste steek. Haak een losse en een dubbelstokje op elke ver v van de vorige toer. Haak om de 2 middenlossen een losse een dubbelstokje, 2 lossen en een dubbelstokje. Haak weer een losse en dubbelstokje op elke ver v van de vorige toer en haak een dubbelstokje, een losse en een dubbelstokje op de laatste steek.

Rij 16-19: haak met 365 Cashmere halve stokjes. Haak weer een het begin 4 keerlossen en een halfstokje in de eerste steek. Haak een losse en een halfstokje op elk dubbelstokje van de vorige toer. In het midden haak je een losse, halfstokje, 2 lossen en een halfstokje om de 2 middenlossen. Dan haak je weer een lossen en een halfstokje op elk dubbelstokje van de laatste toer en je eindigt met een halfstokje, losse en stokje in de laatste steek.

Op deze manier haken we verder (meerderen aan het begin en einde en in het midden).

We stappen over op splendid wit, haken een rij 20 dubbele stokjes, rij 21, halve stokjes en rij 22-24 met verlengde vasten.

Hierna haken we 6 rijen verlengde vasten met 365 cashmere (rij 25-30).

We herhalen rij 15 tot en met 30 nog een keer (dus zelfde garens en steken).

Hierna haken we 5 rijen dubbele stokje met Splendid blauw.

Rand:

Haak een rij verlengde vasten met 365 Cashmere, Splendid wit, Splendid blauw en 365 Cashmere.

Haak ook een rij verlengde vasten met 365 Cashmere langs bovenrand.

Werk de draadjes weg.