Gratis patroon | Haken voor Oranje

6 jun. 2024

De zomer van 2024 staat in het teken van sport met het EK voetbal en de Olympische zomerspelen. Kom in de stemming met deze vrolijke vlaggetjes en juich voor jouw team. Je haakt ze in een handomdraai! En is de sportzomer voorbij? Kies dan eens voor andere kleuren. Vrolijke knalkleuren voor een verjaardagsfeest of zoete pastels voor een babyshower!

Wat gaan we maken?
We maken 12 vrolijke vlaggen in 3 verschillende kleuren (kleur a, b & c). Vervolgens krijgt elke vlag een accentkleur om de rand (kleur d). Als laatste stap verbinden we de 12 vlaggen aan elkaar met een gestreepte slinger (van onder naar boven: kleur d, c, b, a).

Benodigdheden

Gebruikte steken
Losse, stokjes, halve vasten en vasten

Patroon vlaggetjes haken

Toeren 1-4 haak je in één kleur (kleur a, b of c). Haak net zoveel vlaggen als je wil, maar zorg dat je genoeg garen bewaard om de vlaggen aan elkaar te haken. Wij hebben van iedere kleur 4 vlaggen gehaakt. Toer 5 haak je met kleur d.

Magische ring + toer 1: Haak een magische ring met 3 clusters van 4 stokjes en 2 lossen. Dus, je begint met 3 lossen en haak 3 stokjes (dit zijn samen 4 stokjes), 2 lossen. Dan 4 stokjes, 2 lossen, 4 stokjes, 2 lossen (dat zijn de volgende 2 clusters). Halve vaste in het eerste stokje. 2 keerlossen en keer je werk.

Voor de tweede toer gaan we weer clusters van 4 stokjes en 2 lossen haken, maar dan  in de gaten die ontstaan zijn bij toer 1. Deze gaten noemen we de lossenbogen. 

Toer 2: Je haakt 4 stokjes (de 2 keerlossen aan het eind van de vorige toer tellen als het eerste stokje), 2 lossen, 4 stokjes in de eerste lossenboog, 2 lossen. Herhaal dit nog 2x in de volgende lossenbogen. Halve vaste in het 1e stokje, 2 keerlossen. Keer je werk.

Toer 3: *4 stokjes in lossenboog (de keerlossen tellen als het 1e stokje), 2 lossen, 4 stokjes, 2 lossen. 4 stokjes in de volgende lossenboog, 2 lossen.*
Herhaal * tot * in de volgende lossenbogen tot je rond bent. Halve vaste in 1e stokje, 2 keerlossen. Keer je werk.

Toer 4: Haak volgens hetzelfde principe als toer 3. 

We gaan nu verder  met het garen in kleur d. Je gaat nu een mooi randje haken langs de twee zijkanten van je vlaggetje. 

Toer 5: Hecht het garen (kleur d) aan met 3 lossen in een hoek. Haak 2 stokjes in dezelfde hoek, *1 vaste in het midden van de 4 stokjes van de vorige toer, 4 stokjes in de lossenboog*. Herhaal ** tot de volgende hoek en haak 4 stokjes, 2 lossen, 4 stokjes in de lossenboog. Herhaal * tot * tot je bij de 3e hoek bent. Eindig met 3 stokjes in deze hoek.

Je vlaggetje is nu af. Hecht de draad af en werk netjes af.

Aan elkaar haken

Je haakt de vlaggetjes aan elkaar met vaste en lossen.

Toer 1 (kleur d): Maak een ketting van 20 lossen, haak dan direct door aan het eerste vlaggetje. Haak vasten in iedere steek aan de bovenkant van het vlaggetje (3 in elke hoek, 1 in elk van de 4 stokjes, 2 in elke lossenboog). Tussen het volgende vlaggetje haak je 5 lossen. Ga dan weer verder met vasten haken aan de bovenkant van het tweede vlaggetje. Herhaal dit net zolang tot je vlaggenketting compleet is. Haak nog 20 lossen + 1 keerlosse.

Toer 2 (kleur c): (Begin in de 2e losse van de naald) Haak een toer vasten, 1 keerlosse.

Toer 3 (kleur b): Haak een toer vasten, 1 keerlosse.

Toer 4 (kleur a): Haak een toer vasten, 1 keerlosse.

Knoop de uiteinden van de losse draadjes aan elkaar.