Roos Filet haken

10 jun. 2022

Dan komt er zomaar de dag van de rode roos voorbij en we hebben een leuke roos filet gehaakt een aantal jaar geleden. Bekijk het volledige patroon hier. Voor het haken van deze sjaal kan je ieder glad katoen garen gebruiken. Dit is een inspiratieblog, om te laten zien dat je leuke dingen kunt doen met filet haken!

Je haakt eerst de roos. Het schema vind je hieronder. 

Opzet: Zet 99 lossen op met een haaknaald 3.5 (groter dan we straks mee gaan haken).

LET OP: haak volgens het haakschema! Helemaal onderaan dit bericht kun je het schema downloaden als pdf.

Rij 1: We haken verder met een haaknaald 2.5 of 3 mm. Haak 3 keerlossen, maar deze tellen niet als steek, 1 stokjes in de 4e losse vanaf de naald en 2 stokjes in de volgende 2 lossen, *haak een losse, sta een opzetlosse over en haak 3 stokjes in de volgende 3 opzetlossen*. Herhaal * * tot het einde. Je hebt nu 25 keer 3 stokjes.

Rij 2: haak 3 keerlossen maar tel deze niet als steek. Haak een stokje in het eerste stokje, *haak een losse, sla een stokje over en haak 3 stokjes, 1 op het stokje, 1 in de losse (echt insteken niet eromheen) en 1 in het volgende stokje*. Herhaal * * tot 2 stokjes voor het einde, haak een losse, sla een stokje over en haak een stokje in het laatste stokje.

Rij 3: haak 3 keerlossen maar tel deze niet als steek. Haak een stokje in het eerste stokje, een stokje in de losse en nog een stokje in het volgende stokje. *Haak een losse en sla een steek van de vorige toer over en haak een stokje*. * * Herhaal tot laatste 2 steken voor het einde en haak een stokje in de losse en haak een stokje in het laatste stokje.

Rij 4: haak 3 keerlossen maar tel deze niet als steek. Haak een stokje in het eerste stokje, haak een losse en sla een stokje over en haak 3 stokjes in de volgende 3 steken. *Haak een losse en sla een steek van de vorige toer over en haak een stokje*. * * Herhaal tot laatste 4 steken voor het einde en haak 2 stokjes in de volgende steken, een losse, sla een stokje over en haak een stokje in het laatste stokje.

Rij 5, 6, 7, 8 en 9: herhaal rij 3 en 4.

Hierna begint de roos en volg hiervoor het schema. De plek van de kruisjes zijn dus dichte vakjes.

 Download hier het schema van de roos in PDF