Snoepjesbol met lang kleurverloop - de zebrasjaal

20 jul. 2017

We willen jullie graag inspireren om eens iets anders te doen met de snoepjesbollen! Dit is dus een globale weergave van wat wij hebben gedaan. Als je het leuk vindt, kun je er nog verder je eigen draai aan geven!

De Shades of Merino vind je hier.

De Durable Courful vind je hier.

 

Voor de sjaal heb je nodig:

1 bol Merino Shades

2 bollen Silkhair Paillettes

2 bollen Splendid

Haaknaald 6 mm

Tunische haaknaald 8 mm voor de rand.

Je haakt de sjaal met 2 draden, 1 draad shades en 1 draad Splendid of Silkhair Paillettes. We hebben de overeenkomstige kleuren samengehaakt (dus de rode splendid meegehaakt met het rode deel van deze bol).

Je haakt steeds 2 toeren uit het buitenkant van de bol (lichtoranje samen met de Silkhair Paillettes) en 2 toeren uit de binnenkant van de bol (rood met rode Splendid).

We meerderen in het eerste deel van de sjaal elke rij aan de kant van de kleurwissel 1 steek.

Zet 10 stokjes op met lichtoranje. Haak 11 stokjes (eentje meerderen aan het einde van de rij).

Wissel naar rood, haak 12 stokjes (aan het begin meerderen). Haak 13 stokjes (aan het einde meerderen).

Pak lichtoranje weer op en zorg dat je de draad niet te straks trekt! En haak 14 stokjes (aan het begin meerderen). De rij erna 15 stokjes (aan het einde meerderen).

Pak rood weer op en zorg dus dat de draad niet te straks wordt getrokken. Haak 16 stokjes en de rij erna 17 stokjes.

Hierna haken we halve stokjes en blijven meerderen in elke rij en om de 2 rijen wisselen van kleur. Haak 24 rijen halve stokjes.

Haak hierna 10 rijen vasten.  

Het middendeel:

Meerder nu elke 2e rij en ga verder met dubbele stokjes. Haak 6 rijen dubbele stokjes.

Vanaf hier gaan we minderen, en ook weer 1 steek minderen per 2 rijen. Aan de kant van de kleurwissel. Haak zo 4 rijen dubbele stokjes en blijf steeds om de rij van kleur wisselen. Haak hierna nog 10 rijen dubbele stokjes waarbij je ELKE rij mindert.

Het laatste deel

Haak nu halve stokjes en minder ELKE rij 1 steek. Haak zo door totdat je weer 10 steken hebt en eindig met rood. Haak nu met rood een rand vasten langs de kant van de kleurwissels.

 

De rand

We gaan nu langs die vastenrand een tunisch gehaakte rand maken. Om de tunische rand niet te laten bobbelen, slaan we elke 4e vaste uit de rand over.

Begin helemaal in de punt aan de met rood geëindigde rij. We haken de kleurverloopbol nu wel zoals normaal, gewoon vanuit het midden.

Rij 1: Haak 2 lossen en neem een tunische steek op. Neem ook een steek op uit de rand.

Teruggaand: sla om en haal door 2 lussen (ook de eerste steek) totdat je weer 1 lus op je naald hebt. 

Rij 2: meerder 1 steek, door eerst een losse te haken en ook uit de eerste lus een steek op te nemen. Neem de tunische steken op. Neem uit de kantsteek net voor de rand ook een tunische steek op en neem uit de vastenrand een steek op.

Blijf zo meerderen totdat je 9 steken hebt.

Vanaf nu ga je aan het begin van de rij minderen, zodat je steeds 9 steken houdt. Steek door de eerste 2 lussen en haal de steek op (1 steek geminderd) en haak verder zoals hierboven beschreven.

Haak zo langs de hele sjaal een rand in het kleurverloop. Haak eerst de Splendid mee tot deze op is en haak vervolgens de Lace Pailettes mee totdat deze op is.

Bekijk hier ook het filmpje waarin we aan het einde een klein beetje de tunische steek uitleggen.