Begin of Indian Summer - gratis patronen!

2 sep. 2022

Heb je ook zo een leuk Begin of Indian Summer pakket bij ons besteld? Hier vind je verschillende patronen ter inspiratie om te maken met de wolletjes in dit pakket.
Heb je nog geen pakket in huis? Bestel het pakket hier!

Gehaakte tas met Shades of Cotton

Afmeting: 32 x 35 cm
Materiaal:
Lana Grossa Shades of Cotton 200 g
haaknaald Nr. 3.

Stekenproef: 8 stokjes groepen en 16 toeren met nld. 3 = 10 x 10cm.
Basispatroon: haak een Granny-Square volgens de teltekening. Let op: haak de stokjes groepen steeds tussen 2 stokjes groepen van de vorige toer.

Gebruikte steken:
Losse (l): maak een lus en schuif deze op de haaknaald. *Maak een omslag en haal deze door de lus van de naald. Herhaal steeds van * af. Halve
stokjes: maak een omslag, steek de nld. in de s., maak een omslag en haal deze meteen door de 3 lussen.
Stokje (stk): maak een omslag, steek de nld. in de s. en haal een lus op. Maak een omslag en haal deze door 2 lussen; maak weer een omslag en haal deze door de laatste 2 lussen.
Patroon opening en handvat: vaste (v), steek de nld. in de s. en haal een lus op. Maak een omslag en haal deze door beide lussen van de naald.
OPGELET: er moet vast gehaakt worden. Wanneer u niet uitkomt bij de stekenproef neemt u een dunnere haaknaald.
Voorkant: begin met de buitenkant van de bol. Haak 1 granny-square volgens de teltekening. De teltekening laat 5 toeren zien. Na 5 toeren het werk vervolgen en
volgens de teltekening in totaal nog 23 toeren haken. Haak het vierkant om met 2 toeren vasten, haak hierbij in de eerste toer in elk stokje 1 vaste en haak om de
losse in de hoeken 3 vasten. Haak in de 2e toer in elke vaste 1 vaste. Haak in elke hoek 3 vasten in de middelste van de 3 hoeksteken. Haak daarna, voor de opening, niet meer in het rond maar heen en weer.
Opening: haak aan 1 zijkant 6 toeren van 76 v. Begin elke toer met een keerlosse. De keerlosse vervangen geen steken, deze worden extra gehaakt. Begin in de 7e
toer met het handvat.
Handvat: haak de volgende toeren: 7e toer: 1 keerlosse, 19 v., haak nu 76 l. en sla 38v. over, haak tot slot nog 19 v. 8e toer: haak in elke v. 1v en in elke l. 1v. dit zijn 114 s. 9e tot 12e toer: 114 v. 13e toer: leg het handvat dubbel en haak 19 v., haak vervolgens 76 maal 1 vaste samen met 1 losse van de opzet, haak tenslotte nog 19 vasten.
Achterkant: haak de achterkant van de tas op dezelfde wijze. Begin nu met de buitenkant van de bol. Knip aan het einde het draad niet af, maar gebruik deze om de voor en achterkant aan elkaar te haken.

Afwerken: leg de voor en achterkant met de binnenkanten op elkaar. Verbind deze door zigzagsgewijs als volgt te haken: haak afwisselend 1 v. aan de voorkant, 1
l. , 1 v. aan de achterkant *1 losse, 1 v. in de volgende s. aan de voorkant, 1 losse, 1 v. in de volgende s. aan de achterkant *. Herhaal tussen de ** tot dat beide delen
aan elkaar vastgehaakt zijn.

 

Gebreide stola met gehaakt randje

ca. 200 cm x 92 cm (breedte x hoogte)

Materiaal:
1 bol Shades of Cotton
Een restje garen voor de gehaakte rand
breinaalden nr. 5
een haaknaald nr. 3,5

Knoopjesrand: de 1e s. van elke nld. als bij het recht br. afh. De laatste s. van elke nld. r. br. Opgelet: alle randen met knoopjes- rand breien.

Basispatroon: 5 nld. tr. en 1 nld. ribbelpatroon (= 1e, 3e, 5e en 6e nld. r. s. 2e en 4e nld. av. s.). De 1e– 6e nld. doorgaand herh.
Meerderingen: aan het begin van de nld. na de kant-s. 1 o., tot de midd. s. br., uit het dwarsdraadje s. r. gedraaid meerd., midd. s. r. br., uit het dwarsdraadje 1 s. r. gedraaid meerd., tot de laatste s. br., 1 o., kant-s. = 4 gemeerderde s.

Gehaakt randje: Volgens het haakpatroon in hg. en tg. rijen haken. Aantal s. deelbaar door 8 + 1 gebreide s. De getallen aan weerszijden geven het begin van de nld. aan.

Stekenproef: 16 s. en 28 nld. basispatroon met nld. nr. 5 = 10 x 10 cm; 2 pg. resp. 16 s. en 4 nld. 

Schouderdoek: in het midden van het bolletje beginnen. 5 s. opzetten en 1 tg. nld. av. s. br. De midd. s. markeren en in basispatroon br., daarbij in elke hg. nld. de meerderingen uitvoeren. Na ca. 70 cm = 198 nld. nog 4 nld. ribbelpatroon br., daarbij de meerderingen voortzetten. Er zijn ca. 409 s. voorhanden. Dan alle s. losjes afk.

Gehaakte rand: van de verkeerde kant van het breiwerk uit beide schuine randen met de 1e rij van de gehaakte rand omhaken: aan de rechterhelft aan de bovenste rand beginnen, tot bijna aan de punt van de doek ca. 25 pg. haken, 1 pg. om de punt van de doek haken, daarbij de afstand tussen de s. indien nodig compenseren. De andere schuine rand met hetzelfde aantal pg. omhaken. De 2e
– 4e rij van het haakpatroon haken.

Afwerken: alle draden instoppen, de doek bevochtigen, volgens het patroon spannen en laten drogen. Na het drogen de uiteinden van de ingestopte draden afknippen.

Gehaakte stola

Afmeting: 190 x 38 cm (lengte x breedte)

Materiaal:
1 bol Shades of Cotton
Haaknaald 3,5.

Stekenproef: met naald nr. 3,5 zijn in stokjesrijen 22 s. en 10 rijen = 10 x 10 cm.

Basispatroon: „draak“patroon: zie haakpatroon, 12e – 21e nld. steeds herh.

Sjaal:
Stekenopzet: de afbeelding van het haakpatroon eerst 180 graden draaien. Bij „A“ beginnen en 78 l. + 3 keer-l. opzetten (= 1e rij). In de 2e rij het 1e st. in de 4e l. vanaf de naald haken. 1x het gedeelte voor het grijze pg. haken, 4x het grijze pg. en rij beëindigen met het gedeelte na het grijze gedeelte. 1x de 1e – 6e rij haken.
Werk beëindigen en draad afknippen. Afbeelding 180 graden draaien en de draad bij „B“ met een hv. weer aanlussen en 1x de 7e – 11e rij haken. Daarna de 12e – 21e rij zolang herhalen, tot het bolletje compleet verbruikt is. Voor de symmetrie van de sjaal het werk indien mogelijk na een 16e of 21e rij beëindigen.

Afwerken: alle draden instoppen. Sjaal spannen, bevochtigen en laten drogen of voorzichtig met stoom strijken.

 

XXL Stola in garenmix - haken

Materiaal:
Verschillende bolletjes in verschillende diktes en kwaliteiten
Haaknaald 9 mm (of een afmeting waarbij de stola de gewenste uitstraling krijgt)

Meerderen aan 1 kant:
De 2 of 3 keerlossen aan het begin van de rij tellen NIET als steek. Aan het einde van de rij 2 stokjes haken in het laatste stokje van de vorige rij (1 gemeerderd). Dan na het keren, haak je 2 keerlossen en 2 stokjes in het eerste stokje (1 gemeerderd).
Aan de andere kant eindig je met een stokje op het laatste stokje van de vorige rij. Na het keren, haak je 3 keerlossen (telt NIET als steek) en een stokje in het 1e stokje.

NB: Gebruik verschillende kleuren/garens in de gewenste kleurenvolgorde. Je kunt een bolletje steeds helemaal ophaken, maar je kunt deze ook met andere bolletjes afwisselen door steeds een paar rijen te haken. Gebruik hierbij je eigen fantasie!

Werkwijze
Haak 4 keerlossen en haak 3 stokjes in de 4e losse vanaf de haaknaald.
Haak rijen stokjes en meerder aan 1 kant zoals hierboven beschreven.
Hou hierbij de gewenste kleurvolgorde aan.

Afwerking:
Werk alle draadjes weg. Haak nog een rij vasten langs de bovenzijde van de sjaal. Dit is de zijde waar we hebben gemeerderd. Eventueel een laatste rij kreeftensteek afsluitend op de laatste rij stokjes.
Veel draagplezier!

XXL Stola - breien

Materiaal:
Verschillende bolletjes, je kunt voor deze stola twee draden van verschillende kwaliteiten samenbreien of een enkele draad gebruiken. Pas de naalddikte hierop aan.
Rondbreinaald 8mm - 80cm of 100cm (Bij een dubbele draad)

Steken meerderen:
In de eerste steek van de naald brei je 1 recht in de voorste lus en 1 recht in de achterste lus.

Patroon:
Zet 3 steken op en brei een naald recht.
Naald 1: 1 steek meerderen, recht breien tot het einde van de naald. (1 steek gemeerderd)
Naald 2: 1 steek afhalen zoals bij het averecht breien, brei recht tot het einde van de naald.

Herhaal naald 1 en 2 tot de garens (bijna) op zijn en kant losjes af.

Afwerking:
Hecht de draadjes af en span op indien gewenst. Veel draagplezier!