Tunisch gehaakte shrug - full stitch

28 jan. 2017

De tunische 'full stitch' is werkelijk een van de mooiste steken van het tunisch haken. En de steek leent zich zeker voor sjaal en zo'n vestje wat we hier hebben gemaakt.

Benodigde materialen

Merino + Color: Merino Fine Superwash, 100g - 180m 

1 bol in kleur 61, 90 en 59 en 2 bollen in kleur 35

Kleur 1: 61

Kleur 2: 90

Kleur 3: 35

Kleur 4: 59 of 09

Tunische haaknaald met draad: 12 mm en 80 cm

Haaknaald 8 mm

Shrug is one size, eenvoudig breder of smaller te maken, er is voldoende materiaal om met de maat te spelen. 

LET OP: vrijwel het gehele vest wordt met dubbele draad gehaakt. Heb je maar 1 bol van de kleur, haal dan een begin uit de binnenkant en eentje van de buitenkant om dubbel te kunnen haken.

 

De full stitch vergt wat opletten om rechte zijkanten te krijgen. Je haakt de ene rij wel in de eerste steek en niet in de laatste steek en de andere rij niet in de eerste steek en wel in de laatste steek.

PATROON

Zet met een dubbele draad 61 lossen in kleur 1 op (zet de beginketting los op om later makkelijk de steken op te kunnen nemen. Dit is ongeveer 85 cm. Dit is de breedte van je shrug. Je kunt deze maat makkelijk aanpassen door meer of minder steken op te zetten.

Je neemt nu de lussen op uit de lossenketting. Gebruik een tunische haaknaald met draad eraan geschroefd van 12 mm en 80 cm. Je begint in de 2e losse. Bekijk het filmpje over opzetten hier.

Teruggaande naald is altijd: sla om en haal door 1 lus en de rest van de rij, sla om en haal door 2 lussen.

We gaan nu beginnen met de full stitch. Je steekt dus tussen de v'tjes in. Bij de 1e naald sla je de eerste opening tussen de v'tjes over. Je maakt wel een steek in de laatste opening tussen de v'tjes en dan ook de kantsteek.

Bij de 2e naald doe je dat net andersom. Je maakt wel de eerste steek in de eerste opening tussen de v'tjes en je slaat dan juist de opening voor de kantsteek over, de kantsteek maak je altijd.

Je haakt zo 9 rijen in kleur 1. We wisselen in de laatste 2 lussen naar kleur 2. Bekijk hier het filmpje over kleurwissel.

LET OP: het pand is bij ons 45 cm hoog, wil je dit hoger maken, kun je meer rijen haken per kleur.

We haken 11 rijen in kleur 2 en wisselen in de laatste 2 lussen naar kleur 3.

We haken 16 rijen in kleur 3 en kanten af. Doe dit door net als bij de full stitch in te steken, maar direct een vaste te haken, dus omslaan en door de 2 lussen op je naald halen.

AFWERKING

Vouw het pand in de lengte dubbel. Haak de zijkanten aan elkaar en laat ongeveer 15 cm open voor de armsgaten.

Haak nu langs de rand van voor- en rugpand een rij vasten met kleur 4 met een ENKELE draad en haaknaald 8 mm. Haak hierna een rij kreeftensteek.

MOUWEN

Haak met een enkele draad kleur 4 en haaknaald 8 mm. Hecht aan onder de arm en haak ongeveer 32 halve stokjes. Haak nog een toer halve stokjes. Haak 6 rijen stokjes. Haak nog een rij halve stokjes. Met kleur 3 een rij kreeftensteek langs onderkant mouw haken.