Mozaïek CAL 2021 - week 1

22 okt. 2021

We gaan beginnen met deze superleuke CAL2021! Wil je ook nog aanhaken? Bekijk hier dan de pakketten.

Lees ook eerst de uitleg over het mozaïekhaken.

We haken met een haaknaald 5 mm.

We beginnen met 65 vasten in de basiskleur. Dus zet of 65 vasten direct op. Haak nog een rij vasten in de basiskleur.

Voor de plaid begin je met 128 vasten in de basiskleur (directe opzet). En haak je nog een rij vasten in de basiskleur. De rest van het patroon is hetzelfde.

Een korte tutorial over het direct opzetten van vasten:

Vanaf nu gaan we het schema volgen, onderaan te vinden. In het schema staat dus elke getekende rij voor 2 rijen om te haken, heengaand en teruggaand. Je haakt 2 rijen met de basiskleur en dan 2 rijen met de accentkleur, dan weer 2 rijen basiskleur en 2 rijen volgende accentkleur. Kleurvolgorde: accentkleur 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

Bekijk de kleurindeling hier.

Het eerste patroon in beeld, het volledige schema staat onderaan deze pagina:

LET OP: de eerste rij in accentkleur wijkt af, we haken de stokjes gewoon voorlangs de vasten van de 2 opzetrijen in de basiskleur. In elke volgende rijen haak je lossen op de plek waar de stokjes komen in de rij erna.

We haken dus 2 rijen met kleur 1. Je haakt op elke vaste een vaste. Maar op de plek van het zwarte vierkantje, haak je een losse. En op de plek van de zwarte vierkantjes van de vorig rij, haak je een stokje voorlangs op de voorste lus van de opzetvaste 2 rijen eronder (zorg dat het hele stokje voorlangs loopt, dus de haaknaald insteken en deze weer voor het werk terugbrengen (niet doorsteken als normaal) en voor het werk de omslag maken en doorhalen).  

De eerste rij met accentkleur 1 helemaal uitgeschreven gaat als volgt:

Kantsteek, *vaste, stokje voorlangs, een losse, 7 vasten*, herhaal * * tot einde en eindig met een kantsteek. 

Teruggaande rij haak je boven elke vaste en elk stokje een vaste en boven de losse haak je ook een losse.

Hieronder de schematische weergave van dit patroon. Er staan onderaan XXX bij het gedeelte dat herhaald moet worden en tevens staan er rode lijnen langs. Dus in deze tekening herhaal je steek 1 t/m 9. We hebben een gehele schematische tekening gemaakt en eentje met de zwarte vierkantjes.

Je haakt zo de kleurvolgorde en eindigt met een rij basiskleur, hierbij haak je wel de stokjes die nodig zijn maar voor de rest gewoon vasten. De teruggaande rij haak je alleen maar vasten.

De handleiding plus schema is hier te downloaden als PDF-bestand.