Mozaïek CAL 2021 - week 3

5 nov. 2021

Nogmaals op een rijtje:

De zwarte vierkantjes staan voor steken in de basiskleur. Dus als er in die rij een wit vierkantje staat, wordt deze overgeslagen met een losse, want daar moet de rij erna een stokje komen van de accentkleur.

De witte vierkantjes staan voor de accentkleuren. Links staat het kleurnummer. In dit schema beginnen we na rij 16, weer bij rij 1 en dan dus weer kleur 1 (dus kleur 1 gebruiken we 2 keer achter elkaar). In de accentkleurrij, sla je de zwarte vierkantjes dus over met een losse.

We hebben het schema in haaktekens ook uitgewerkt. Maar LET OP: 1 getekende rij staat voor een heengaande en teruggaande rij. Waarbij je de heengaande rij van rechts naar links haakt en de teruggaande van links naar rechts. Op elk stokje en elke vaste, haak je en vaste en boven de losse haak je een losse in de teruggaande rij.

We haken eerst 2 rijen vasten in de basiskleur en dan begint het patroon. 

Rij 1 in accentkleur 8 uitgeschreven: kantsteek, 1 losse, 1 vaste, *2 vasten, 1 losse, 3 vasten, 1 losse, 3 vasten, 1 losse, 1 vaste*. Herhaal * * en eindig met een vaste en de kantsteek.

Rij 1 teruggaand: haak de steken zoals ze zich voordoen.

Rij 2 in basiskleur heengaand: kantsteek, 1 stokje, 1 losse, *2 vasten, 1 stokje, 2 vasten, 1 losse, 1 stokje, 3 vasten, 1 stokje, 1 losse*. Herhaal * * en eindig met een vaste en de kantsteek.

Rij 2 teruggaand: haak de steken zoals ze zich voordoen, waarbij je op het stokje een vaste haakt.

Zo kun je verder volgens het schema verder haken. Waarbij je na rij 16 weer rij 1 haakt en deze ook weer in accentkleur 1 haakt. Let daarbij op, dat daar waar er de eerste keer GEEN stokjes gehaakt werden, zij nu WEL gehaakt moeten worden, omdat de vorige rij nu WEL losse steken bevat. In wezen wordt rij 5 gevolgd, zie het schema met de symbolen.

In rij 32 eindig je met de basiskleur maar dan haak je GEEN lossen, je haakt alleen vasten en stokjes.

Week 3 in tutorial:

 

De handleiding plus schema's zijn hier te downloaden als PDF-bestand. 

 

Meedoen kan natuurlijk nog steeds! Klik hier voor het pakket Mozaïek CAL 2021