Mozaïek MAL 2020 - de eerste uitleg

22 aug. 2020

Mozaïek haken - hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? Wil je ook meedoen met de leuke mozaïek MAL? Bestel dan hier je pakket.

Het zijn geen ingewikkelde steken die we gebruiken of ingewikkelde systemen, maar je gebruikt een telschema. Eigenlijk net als bij borduren. Hieronder een tekening van een patroon.

1 rij met vierkantjes staat voor 2 rijen om te haken. Je haakt een heengaande rij vasten en lossen en dan de teruggaande rij haak je dezelfde steken boven de steken van de voorgaande rij. We beginnen en eindigen met een kantsteek = een vaste in de kleur van die rij.

We haken afwisselend 2 rijen met de basiskleur (in het gehaakte voorbeeld de cool wool melange gots kleur) en 2 rijen met Colorissimo. In het bovenstaande diagram staan de zwarte vakjes voor de cool wool steken en de witte vakjes voor de steken in Colorissimo. De onderste rij haken we dus in Colorissimo. Je haakt van rechts naar links en haakt dus eerst een kantsteek, daarna een losse (want die steek moet de cool wool kleur worden) dan 3 vasten, een losse, 3 vasten, een losse, enzovoort. Je eindigt met 3 vasten in Colorissimo (2 witte vierkantjes en de kantsteek). De teruggaande rij haak je dus een vaste op een vaste en een losse boven een losse.

De volgende 2 rijen haken we in de Cool Wool. Je begint met de kantsteek en haakt dan een stokje voorlangs in de 2 rijen eronder (zoals ik voordoe in de vlog over de CAL van vorig jaar) omdat de steek eronder een losse is en dat vakje de kleur Cool Wool moet worden. Daarna haak je een losse, 2 vasten, een stokje voorlangs in de 2 rijen eronder, 2 vasten en een losse. Zo haak je verder volgens het schema, dus boven de losse van de vorige rij maak je een stokje voorlangs in de 2 rijen eronder, boven de vasten van de vorige rij, haak je of een vaste (als het vierkantje zwart is in het schema) of een losse (als het vierkantje wit is).

Het is even wennen aan een schema, maar na een paar rijen zie je vanzelf het patroon ontstaan en gaat het eenvoudiger.

Het is heel leuk om te doen, omdat er op een vrij eenvoudige wijze een mooi patroon ontstaat. Het kleurverloop ontstaat bij iedereen anders omdat de Colorissimo het kleurverloop bepaalt en deze steeds anders uit kan pakken.

Op woensdag 16 september worden alle patronen van de diverse patronen tegelijkertijd gepubliceerd. Zo kunnen we allemaal tegelijk beginnen op 16 september en kun je op eigen tempo de patronen gaan haken.

Hebben jullie nog vragen over deze eerste uitleg? Stel deze dan via vragen@knottenwol.nl