Goede Voornemens - breisteek nummer 3

15 jan. 2021

Breipatroon goede Voornemenspakket 3: Visgraatkruising

 Deze steek bestaat uit rechte steken die gekruist worden naar links en naar rechts, averechte afhalingen en gewone rechte en averechte steken. Dit patroon trekt wat smal dus om niet te veel steken erbij op te moeten zetten is het handig om op een breinaald maat groter te breien (dus bijvoorbeeld 5 mm ipv 4,5 mm).

 Dit patroon brei je met een veelvoud van 6 steken + 3 steken extra + 2 kantsteken (die brei je in elke naald recht). Dit patroon brei je met 101 steken, de overgang met 6 meerderingen brei je als volgt:

De 1e-heengaande naald brei je alle steken recht, waarbij je na de 2ee steek, en 5x na de 18e steek 1 steek meerdert door het tussenliggende dwarsdraadje op te nemen op de linkernaald en die verdraaid recht te breien, dus door in te steken in de achterlus. Dan heb je 6 steken gemeerderd.

 De 2e-teruggaande naald brei je als volgt: 1 kantsteek, herhaal steeds *1 steek recht, 2 steken averecht* tot de laatste steek voor het einde, 1 kantsteek.

 Vanaf dan brei je volgens het schema (in het schema zijn de kantsteken niet getekend), je herhaalt steeds naald 1 tot en met 28: in naald 1-14 kruisen de steken steeds naar rechts, in naald 15-28 kruisen de steken steeds naar links. Je begint voor de naald met lezen aan de kant van het nummer en breit eerst 1 steek recht voor de kantsteek, dan brei je eerst de 3 of 6 steken in de witte vakjes, dan herhaal je 15x het gele gedeelte, dan brei je de 6 of 3 steken in de witte vakjes en dan weer 1 steek recht voor de kantsteek.

 

Brei de steek recht in de heengaande naald, averecht in de teruggaande naald

 

Kruis een steek naar rechts als volgt: Steek in in de 2e steek op de naald en brei deze recht, maar laat de steek niet van de linkernaald glijden. Brei dan de 1e steek op de naald verdraaid recht door in de achterkant van de steek in te steken. Laat dan de 2 steken van de linkernaald glijden.

 

Kruis een steek naar links als volgt: Steek achterlangs in de achterkant van de 2e steek op de naald en brei deze steek recht (dat is verdraaid recht), maar laat de steek niet van de linkernaald glijden. Brei dan de 1e steek op de naald gewoon recht. Laat dan de 2 steken van de linkernaald glijden

 

Haal de steek averecht af: zet de steek van je linkernaald over op je rechternaald zonder deze te breien.

 

Naald 1 gaat dan bijvoorbeeld als volgt: brei 1 kantsteek, brei 1 steek recht, kruis een steek naar rechts, herhaal 15x *brei 1 steek recht, kruis een steek naar rechts, brei 1 steek recht, kruis een steek naar rechts*, brei 1 steek recht, kruis een steek naar rechts, brei 1 steek recht, kruis een steek naar rechts, brei 1 kantsteek.

Naald 2: brei 1 kantsteek, brei *1 steek averecht, 1 steek averecht afhalen, 1 steek averecht* tot het eind van de naald, 1 steek averecht, 1 steek averecht afhalen, 1 kantsteek.

 

Je herhaalt steeds in de heengaande naald het steken kruisen en 1 steek recht breien, en in de teruggaande naald het 2 steken averecht afgewisseld met 1 steek averecht afhalen. In het schema kun je zien hoe het precies zit, want de steken verspringen.

 

Bekijk hier de tutorial: