Goede voornemens - haaksteek nummer 5

29 jan. 2021

In deze serie in het kader van goede voornemens gaan we nieuwe steken leren. Als je twijfelt over een bepaalde steek, kun je altijd ook even de tutorials voor beginners nakijken.

Met het goede voornemens pakket gaan we samen een stola haken, breien of tunisch haken. Dit is de uitleg van de vijfde haaksteek, namelijk schelpen. Het werk is ongeveer 40cm breed en ca. 33cm hoog, gemeten voor het opspannen. 

Stekenproef = 2.5 cluster x 10.5 rijen  = 10cm x 10cm met haaknaald 4.5mm

Komt je stekenproef niet helemaal overeen? Pak dan een andere maat haaknaald of zet een ander aantal steken op. 

Hecht kleur 5 aan met Brillino, bij ons is dit Ecopuno 040 met Brillino 007. Het patroon is een meervoud van 10 + 1 steken. Haak een rij vasten en meerder 18 steken = 81 steken. Haak indien nodig nog een rij vasten om aan de goede kant van je werk uit te komen.

Schelp: 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde insteekplaats

Rij 1: 1 keerlosse (telt niet als steek), haak 2 vasten. *Sla 3 steken over, haak een schelp in de volgende steek, sla 3 steken over, haak een vaste in de volgende steek, haak een losse en sla een steek over, haak een vaste in de volgende steek*. Herhaal *-* tot de laatste 9 steken. Sla 3 steken over, haak een schelp in de volgende steek, sla 3 steken over en haak in elk van de laatste 2 steken een vaste.

Rij 2: Haak 2 lossen (tellen als eerste halve stokjes), half stokje in de eerste steek. *3 lossen, vaste in de eerste 3 lossenboog, 3 lossen, halfstokje-losse-halfstokje in losse tussen twee vasten*. Herhaal *-* tot de laatste schelp van de vorige toer. 3 lossen, vaste in de 3-lossenboog van de schelp. Haak 3 lossen en 2 halve stokjes in de laatste steek.

Rij 3: Haak 4 lossen (tellen als eerste stokje + 1 losse), 2 stokjes in de eerste steek. *Vaste in 3 lossenboog, 1 losse, 1 vaste in volgende 3 lossenboog. Schelp in 1 losse boog tussen de halve stokjes*. Herhaal *-* tot de laatste twee 3 lossenbogen. Haak een vaste in de 3 lossenboog, 1 losse, vaste in de volgende 3 lossenboog. Eindig de toer met 2 stokjes-1 losse-2 stokjes in de 2e keerlosse van de vorige toer.

Rij 4: Haak 1 losse, een vaste in de eerste steek. *Haak 3 lossen, half stokje-1losse-half stokje in de 1 losse ruimte tussen twee vaste. Haak 3 lossen, vaste in de 3 lossenboog van de schelp*. Herhaal *-* tot de laatste 1 losseboog. Haak 3 lossen, half stokje-1 losse-half stokje in 1 losseboog, 3 lossen, vaste in de ruimte van 4 keerlossen van de vorige toer.

Rij 5: Haak 1 losse, een vaste in de eerste steek én in de eerste 3 lossenboog. *Haak een schelp in de 1 losse boog tussen halve stokjes. Vaste in de 3 lossenboog, 1 losse, vaste in de volgende 3 lossenboog*. Herhaal *-* tot de laatste 1 losseboog. Haak een schelp in de laatste 1 losseboog, vaste in de 3 lossenboog en een vaste in de laatste steek.

Herhaal rijen 2-5 tot je garen bijna op is. Eindig met een toer vasten.

Bekijk hier de tutorial: