Goede voornemens - haaksteek nummer 6

5 feb. 2021

In deze serie in het kader van goede voornemens gaan we nieuwe steken leren. Als je twijfelt over een bepaalde steek, kun je altijd ook even de tutorials voor beginners nakijken.

Met het goede voornemens pakket gaan we samen een stola haken, breien of tunisch haken. Dit is de uitleg van de zesde haaksteek, namelijk de 'alpine steek'. Het werk is ongeveer 40cm breed en ca. 26cm hoog, gemeten voor het opspannen. 

Stekenproef = 15 steken x 19 rijen in het patroon  = 10cm x 10cm met haaknaald 4.5mm

Komt je stekenproef niet helemaal overeen? Pak dan een andere maat haaknaald of zet een ander aantal steken op. 

Hecht kleur 6 aan, bij ons is dit Ecopuno Print 103. We hebben voor deze steek een oneven aantal steken nodig. Zorg dat je aan de goede kant van het werk bent, als dit niet zo is kun je nog een toer vasten haken. Haak 2 lossen (tellen als eerste steek) en haak een toer stokjes, minder in deze toer 16 steken = 65 steken. 
Haak 1 losse en haak in elke steek een vaste.

Rij 1: Haak 2 lossen (tellen niet als steek), haak een stokje in de eerste steek. *Haak een relëfstokje (haak deze en alle reliëfstokjes in dit patroon losser dan je gewend bent, trek de lus hoog op) voorlangs om het volgende stokje 2 toeren lager. Haak een (gewoon) stokje in de volgende vaste.* Herhaal *-* tot het einde van de rij.

Let op bij de eerste keer dat je rij 1 haakt; je haakt dan ook reliëfstokjes om de gemeerderde, dus samengehaakte, stokjes. Deze tellen dus ook als één stokje.

Rij 2: Haak een rij vasten, begin hierbij met 1 keerlosse welke niet als steek telt.

Rij 3: Haak 2 keerlossen (tellen niet als steek), haak 2 stokjes. *Haak een reliëfstokje voorlangs in het volgende stokje twee toeren lager. Haak een (gewoon) stokje in de volgende vaste.* Herhaal *-* tot het einde van de rij, maar eindig met een stokje in de laatste steek. 

Rij 4: Haak een rij vasten, begin met een keerlosse welke niet als steek telt.

Herhaal rij 1 t/m 4 tot je garen op is of tot je de gewenste hoogte hebt bereikt.

Bekijk hier de tutorial: