Tunische haaksteek nummer 6

5 feb. 2021

We zijn dan toch echt aanbeland bij de laatste steek van dit avontuur! Wij haken deze met kleur 051 oranje. 

We gaan eerst weer 6 steken meerderen in de overgangsrij. Haak de gewone tunische steek, neem uit elke steek een lus op en ook uit elke tussenlosse. Neem dan verdeeld over de naald nog 6 steken extra op door een full stitch te maken bijvoorbeeld.

Deze week gaan we de smock stitch haken, omdat deze zo een ontzettend leuk effect geeft! Hij is wel wat tricky met de omslagen die van onder naar boven gaan en die je vast moet houden en die je de rij erna dan wat moeilijker kunt vinden. Maar deze steek is in zoveel dingen toe te passen dat hij niet mocht ontbreken in deze goede voornemens-sjaal.

Teruggaande rijen zijn normale teruggaande rijen.

Heengaande rij 1 smock stitch: *2 steken samenhaken (dus door 2 lussen insteken om 1 lus op te nemen), maak daarna een omslag maar van onder naar boven (averechte omslag) en de omslag met je vinger vasthouden*. Herhalen tot het einde, dus vergeet die laatste omslag niet en daarna de kantsteek.

Heengaande rij 2 smock stitch: eerst een gewone tunische steek in de eerste steek , *de volgende 2 steken samenhaken (maar die eerste lus waar je onder moet steken is moeilijk te zien omdat dat je omslag was van de vorige rij dus let goed op), maak daarna een omslag maar van onder naar boven (averechte omslag) en de omslag met je vinger vasthouden*, herhaal * * tot laatste 2 steken, eindig met een gewone tunische steek in de laatste lus (dat is een omslag van de vorige rij, dus die kan verstopt zijn) en een kantsteek.

Herhaal rij 1 en 2 van de smock stitch tot het garen op is!

Bekijk hieronder de tutorial van deze steek:

 

Dit waren de 6 nieuwe steken. Om je sjaal of deken af te maken: werk alle draadjes weg en span het werk lichtjes op.

Veel plezier met je sjaal of deken! En tot de volgende CAL.

Groetjes,

Francis