Summer Vibes MAL 2022 - patroon deel 1

7 aug. 2022

Welkom bij het eerste deel van deze nieuwe leuke MAL! We hebben er heel veel zin in en leuk dat je mee haakt. Wil je nu nog aanhaken, bekijk je opties dan hier

Lees de eerste uitleg en de kleurindeling hier.

We gaan een rechte sjaal haken die we in het midden gaan meerderen. We beginnen wat smaller maar meerderen elke rij in het midden, waardoor je een soort pijl krijgt.

De stekenproef voor deel 1: in het midden gemeten heb je 10 cm gehaakt tot de rij met Brillino kleur 1. In het midden gemeten heb je 23 cm aan het einde van dit deel en langs de zijkant gemeten heb je 20 cm na deel 1.

De gebruikte steken in het eerste deel zijn:

In de achterlus van rechts naar links haken, je blijft achter je werk: hierdoor krijg je een ribbelrandje en gaat je werk niet krullen

Gewone tunische steek, onder het lusje van rechts naar links insteken, je blijft voor je werk

Rechte tunische breisteek, in het midden van de V insteken, je steekt van voor naar achteren

Verdraaide tunische steek, onder het lusje van links naar rechts insteken, je blijft voor je werk

Meerderen: steek voor de middensteek in de ruimte tussen de steken van voor naar achteren in (full stitch), haak de middensteek als een breisteek, maak ook weer na de middensteek een full stitch. Plaats een stekenmarkeerder om de middensteek.

Kantsteken: aan het begin wordt deze overgeslagen. Aan het einde van de rij steek je de naald tussen het ene lusje en de 2 lusjes in, zodat er aan de zijkant een V-steek komt.

Teruggaande naald: sla om en haal door 1 lus, daarna sla om en haal door 2 lussen totdat er weer 1 lus op je naald staat.

LET OP: elke rij bestaat uit een heengaande en teruggaande naald. We beschrijven alleen de heengaande naald.

LET OP: Wanneer we in het patroon Allora noemen, gebruik je hier de Allora voor alle variaties van de pakketten. Dus heb je een pakket met Allora Hand-dyed gebruik je die, heb je drie verschillende kleuren Allora dan gebruik je deze zoals aangegeven in het patoon. 

WERKWIJZE

Opzetrij: met Aruba zetten we 31 lossen op. Je neemt nu steken op uit elke losse zodat je 31 lussen op je naald hebt staan. Je haakt een gewone teruggaande naald.

Rij 1: We nemen een lus op door in de achterste lus in te steken van rechts naar links. Dit doen we 14 keer. Dan gaan we meerderen (zie boven). Hierna haken we weer 14 steken in de achterlus en eindigen met de kantsteek. Haak de teruggaande rij.

Rij 2 en 3: herhaal rij 1. In rij 2 heb je 15 steken voor en na het meerderen en in rij 3 heb je 16 steken voor en na het meerderen. Je hebt aan het einde van rij 3 dus 37 steken.

Rij 4 en 5: haak om en om een gewone tunische steek en een verdraaide tunische steek. Herhaal dat tot de laatste steek voor de middensteek en haak een gewone tunische steek. Ga weer meerderen (full stitch, rechte tunische breisteek, full stitch). Haak een gewone tunische steek en dan weer om en om een gewone en verdraaide tunische steek en eindig met de kantsteek. Bij de teruggaande rij 5, hecht je bij de laatste doorhaling van 2 lussen de Allora kleur 1 aan.

Rij 6 en 7: herhaal rij 4 met Allora en voeg de gemeerderde steek logisch in het patroon in. Pak bij de laatste doorhaling van de teruggaande rij 7 de Aruba weer op.

Rij 8 en 9: herhaal rij 4 met Aruba en voeg de gemeerderde steek logisch in het patroon in. Pak bij de laatste doorhaling van de teruggaande rij 9 de Allora kleur 1 weer op.

Haak zo verder in de volgende kleurvolgorde, waarbij je de gemeerderde steken in het midden steeds logisch in het patroon toevoegt en bij de laatste doorhaling van de teruggaande rij van kleur wisselt als dat van toepassing is:

Rij 10 en 11: 2 rijen Allora kleur 1.

Rij 12 en 13: 2 rijen Aruba (hecht af).

Rij 14 en 15: 2 rijen Allora kleur 2.

Rij 16: 1 rij Brillino (hecht af).

Rij 17-20: 4 rijen Allora kleur 2 (hecht af).

Rij 21-26: 6 rijen Aruba (hecht af).

Rij 27-29: 3 rijen Allora kleur 3.

Rij 30: 1 rij Brillino kleur 2 (hecht af)

Rij 31-33: 3 rijen Allora kleur 3. Hecht bij de laatste doorhaling Allora kleur 1 weer aan voor het deel van volgende week. Hecht Allora kleur 3 af. Je hebt nu 95 steken totaal, 47 steken aan iedere kant van de middensteek en de middensteek zelf.

Werk alle aan- en afhechtdraadjes weg, dit is handig om vast te doen en om het wegwerken van draadjes bij te houden.

Bekijk hier de tutorial: