Hexagonvest met capuchon

15 okt. 2019

Haakpakket hexagon vest met capuchon

Geschikt voor alle maten!

Benodigdheden:

  • 10 bollen Lovely Cotton (of 13 bollen als je het langer of breder wilt maken)
  • Haaknaald 9mm of 10mm, afhankelijk van hoe strak je haakt.

Voor dit vest ga je als basis twee hexagons (zeshoeken) haken, welke je straks kan opvouwen en zo een vest creëert. Doordat dit vest bij elke toer die je haakt wat groter wordt, kun je eenvoudig je eigen maat haken. Ik heb voor mijn vestje 11 toeren gehaakt per hexagon.

Wanneer je nu de basis nog wat groter wil haken maar de mouwen niet breder wil hebben kun je ervoor kiezen om niet de hexagons groter te maken, maar om in je rugpand extra toeren te haken voor je deze dicht naait. Dit zal verder in het patroon allemaal duidelijk worden.

Hexagons (haak hier twee van)

Haak 4 lossen en vorm een ring door een halve vast in de eerste losse te haken. 

Rij 1: Haak 3 lossen (dit telt als eerste stokje), 2 stokjes in de ring, 1 losse. *3 stokjes in de ring, 1 losse*. Herhaal *-* nog 4 keer zodat je 6 groepjes van 3 stokjes krijgt. Haak een halve vaste in de 3e losse.

Rij 2: Haak een halve vaste in elk van de stokjes die je tegenkomt en in de eerste 1 losse ruimte die je tegenkomt (3 halve vasten). Haak 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes in de 1 losse ruimte. Haak 1 losse, *3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse* in volgende 1 losse ruimte. Herhaal van *-* tot je helemaal rond bent, verbind met een halve vaste in de 3e losse. Je hebt nu 6 zijden met 2 clusters.

Rij 3: Haak een halve vaste in elk van de stokjes die je tegenkomt en in de eerste 1 losse ruimte die je tegenkomt (3 halve vasten). Haak 3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de eerste 3 lossen ruimte. Haak 1 losse, 3 stokjes in 1 losse ruimte, 1 losse. *3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in 3 lossen ruimte, 1 losse, 3 stokjes in 1 losse ruimte, 1 losse*. Herhaal *-* tot je weer helemaal rond bent en haak een halve vaste in de 3e losse. Je hebt nu 3 clusters per zijde.

Rij 4: Haak een halve vaste in elk van de stokjes die je tegenkomt en in de eerste 1 losse ruimte die je tegenkomt (3 halve vasten). Haak 3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de eerst 3 lossen ruimte. Haak 1 losse, *3 stokjes, 1 losse* in 1 losse ruimte. Herhaal *-* in de 1 losse ruimtes tot de volgende hoek. *Haak 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in 3 lossen ruimte, 1 losse, (3 stokjes, 1 losse) in 1 losse ruimtes tot volgende hoek*. Herhaal *-* tot je weer helemaal rond bent en haak een halve vaste in de 3e losse. Je hebt nu 4 clusters per zijde.

Je kunt nu toer 4 herhalen, tot het gewenste aantal of tot je vest voor jou groot genoeg is. Ik heb hier per hexagon in totaal 11 toeren gehaakt. Om te kijken hoe groot je hexagon al is, kun je de 3e en 6e hoek naar elkaar toe vouwen. Zo heb je de helft van het vestje en kun je meten hoeveel toeren je nog wil haken.

Wanneer je twee hexagons hebt gehaakt, gaan we deze aan elkaar naaien (of haken, net wat je zelf fijner vind). Ik heb hiervoor de matrassteek gebruikt, hier kun je ook filmpjes van vinden op Youtube.

Eerst heb ik de naad van de rug vast gemaakt, maar wanneer je het vest wat groter wil zonder de mouwen te verbreden, kun je hier wat toeren extra haken.

Nadat je de rug hebt vastgemaakt, naaien we de naden van de mouwen dicht. Doe dit over de gehele lengte van de mouw.

Nu gaan we beginnen om het vestje wat langer te maken, de mouwen langer te maken en de capuchon te haken! 

Het langer maken van het vest doen we door toeren clusters onderaan het vest te haken.

Hecht de draad aan in de hoek, aan de goede kant van het vest.

Rij 1: Haak 3 lossen, 2 stokjes in de ruimte waarin je hebt aangehecht, 1 losse. Haak 3 stokjes, 1 losse in elke 1 losse ruimte tot het einde van de toer. 

Rij 2: Keer je werk. Haak 4 lossen, haak 3 stokjes, 1 losse in elke 1 losse ruimte tot het einde van de toer.

Rij 3: Keer je werk. Haak 3 lossen, 2 stokjes in de eerste 1 losse ruimte, 1 losse. Haak 3 stokjes, 1 losse in elke 1 losse ruimte tot het eind van de toer.

Rij 4 t/m ?: Herhaal toer 2 en 3 tot de gewenste lengte. Je kunt tussendoor het vest passen om de voor jou perfect lengte te bepalen. Ik heb hier totaal een extra van 8 toeren gehaakt.

Mouwen (2 keer)

Voor de mouwen zijn er eigenlijk twee opties; namelijk een ‘getailleerde’ mouw zoals in het voorbeeld of een rechte mouw, in de ‘70’s stijl’. Hieronder zijn beide opties beschreven.

De ‘getailleerde’ mouw:

Voor de getailleerde mouw gaan we in verschillende toeren een cluster minderen, dit doen we op verschillende plekken zodat het niet opvalt. Ik heb voor onderstaand aantal toeren en minderingen gekozen, maar je kunt ook meer of minder minderingen gebruiken en dit naar wens haken.

Rij 1: Hecht de draad in het middelste stokje van een cluster aan de onderkant van de mouw. Haak 3 lossen en een stokje in de volgende 1 losse ruimte, 1 losse. Haak 3 stokjes, 1 losse in de 1 losse ruimte tót de laatste ruimte. In deze laatste ruimte haak je namelijk het laatste stokje van het eerste cluster. Haak een halve vaste in de 3e losse. In deze toer heb je 1 cluster geminderd. 

Rij 2: Haak halve vasten tot je in de 1e 1losse ruimte bent aangekomen, haak 3 lossen en 2 stokjes in deze ruimte. Haak 1 losse, 3 stokjes in de volgende 1 losse ruimte en herhaal dit tot je weer bij het begin bent. Haak een halve vaste in de 3e losse. Let er in deze toer op dat je alleen in de 1 losse ruimtes haakt, en niet in de ruimtes tussen de stokjes van de mindering van de vorige toer!

Rij 3: Herhaal rij 2 tot aan de bovenkant van de mouw, ter hoogte van de naad. Hier gaan we weer minderen: haak 1 stokje in de 1 losse ruimte, haak 1 stokje in het middelste stokje van het cluster en haak 1 stokje in de volgende 1 losse ruimte. Ga vervolgens weer verder met 1 losse, 3 stokjes in de volgende 1 losse ruimte tot je weer bij het begin bent aangekomen. Haak een halve vaste in de 3e losse. Je hebt weer 1 cluster geminderd.

Rij 4: Herhaal rij 2. Let hierbij op dat je alleen in de 1 losse ruimtes haakt, door de mindering kan wat verwarring zijn ontstaan.  

Herhaal dit concept tot je de gewenste lengte en omtrek van de mouw hebt. Ik heb het volgende aantal toeren gehaakt:

Rij 5: Mindering aan de linkerzijkant.

Rij 6: Herhaal rij 2.

Rij 7: Mindering rechterzijkant, dit is nu het begin van de toer geworden. Herhaal dan het principe van de eerste toer.

Rij 8: Herhaal rij 2.

Rij 9: Mindering aan de onderkant van de mouw.

Rij 10: Herhaal rij 2.

Rij 11: Mindering aan de bovenkant van de mouw.

Rij 12: Herhaal rij 2.

Voor mijn mouw was dit voldoende, maar je kunt hier nog verder haken naar eigen wens.

Rij 13: Haak 1 losse. Haak vasten in alle stokjes, maar sla hierbij de 1 losse ruimtes over.

Rij 14 en 15: Haak 1 losse, haak vasten in de vasten van de vorige toer. Sluit de toer met een halve vaste en hecht de draad af.

De ‘rechte’ mouw:

Voor de rechte mouw gaan we niets geks doen, niet minderen of meerderen maar gewoon lekker haken.

Hecht de draad aan in een 1 losse ruimte aan de onderkant van de mouw.

Rij 1: Haak 3 lossen en 2 stokjes in de 1 losse ruimte, 1 losse. Haak 3 stokjes, 1 losse in de 1 losse ruimtes tot je helemaal rond bent. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse. Haak halve vasten tot je bij de eerst volgende 1 losse ruimte bent aangekomen.

Herhaal deze rij tot je de gewenste mouwlengte hebt.

Rij 13: Haak 1 losse. Haak vasten in alle stokjes, maar sla hierbij de 1 losse ruimtes over.

Rij 14 en 15: Haak 1 losse, haak vasten in de vasten van de vorige toer. Sluit de toer met een halve vaste en hecht de draad af.

Capuchon

De capuchon is als het ware een rechthoek, die we bovenaan het vest gaan haken. Ook hierbij kun je het patroon weer aanpassen naar hoe groot je de capuchon wil maken.

Met de goede kant naar je toe, hecht de draad aan in de 5e ruimte vanaf de rugnaad. Wanneer je een bredere capuchon wil haken tel je hier toeren bij op, wil je deze smaller dan hecht je de draad dichter bij de rugnaad aan. Tel wel in welke opening je dit doet, zodat je aan de andere zijde van de rugnaad een net zo breed deel van de capuchon krijgt.

Rij 1: Haak 3 lossen en 2 stokjes in de 1 losse ruimte, 1 losse. Haak 3 stokjes, 1 losse in elke 1 losse ruimte tot je bij de 5e ruimte vanaf de rugnaad bent aangekomen en keer je werk.

Rij 2: Haak 4 lossen. Haak 3 stokjes en 1 losse in elke 1 losse ruimte tot het begin van de eerste toer. Eindig met een stokje in de 3e losse. Keer je werk. 

Rij 3: In deze toer gaan we een cluster meerderen. Haak 3 lossen, 2 stokjes in de eerste ruimte. Haak 3 stokjes, 1 losse tot je bij het midden bent aangekomen. Haak precies in het middelste cluster 3 stokjes in het middelste stokje, 1 losse. Haak nu weer 3 stokjes, 1 losse in elke ruimte tot het einde. Keer je werk.

Rij 4: Herhaal rij 2.

Rij 5: Herhaal rij 1.

Rij 6: Herhaal rij 2.

Rij 7: Herhaal rij 3.

Rij 8: Herhaal rij 2.

Rij 9: Herhaal rij 1.

Rij 10: Herhaal rij 2.

Rij 11: Herhaal rij 3.

Rij 12: Herhaal rij 2.

Rij 13: Herhaal rij 1.

Rij 14: Herhaal rij 2.

Rij 15: Herhaal rij 3.

Rij 16: Herhaal rij 2.

Rij 17: Herhaal rij 1.

Rij 18: Herhaal rij 2.

Voor mij was de capuchon na 18 toeren groot genoeg, maar wanneer je hem nog wat groter wil maken kun je de laatste 4 toeren nog een of meerdere keren herhalen.

Vouw de capuchon doormidden en naai deze aan elkaar door middel van de matrassteek.

De rand

We zijn alweer aangekomen bij het laatste deel van dit hexagon vest, namelijk de rand.

De rand is eigenlijk hetzelfde patroon als het cluster welke we hebben gebruikt in het vest, 1 toer langs het vest zelf en 2 toeren langs de capuchon.

Wanneer je de rand gaat haken, zorg dan ook dat je alle eindjes hebt afgehecht, mocht je dit nog niet hebben gedaan. 

Hecht de draad aan, met de goede kant van de capuchon naar je toe, in de ruimte aan de rechterkant waar de capuchon overgaat in de schouder.

Rij 1: Haak 3 lossen, 2 stokjes in de eerste ruimte, 1 losse. Haak 3 stokjes, 1 losse in elke ruimte langs de capuchon, langs het voorpand, de onderkant en het andere voorpand, haak een halve vaste in de 3e losse. Let op! Haak in de hoeken van je vest een extra cluster, zodat je mooi de hoek om gaat.

Rij 2: Haak 1 losse, 3 stokjes en 1 losse in de volgende ruimtes, maar alleen langs de capuchon! Zorg dat je aan elke kant van je capuchon een gelijk aantal clusters hebt. Haak een halve vaste in de volgende ruimte en nog een halve vaste in het eerste stokje. Hecht de draad af.

Nu is je vest klaar om gedragen te worden! Deel je het eindresultaat met ons? Dat zouden we leuk vinden.