Tunisch haken - deel 1

14 dec. 2014
Een kleine uitleg bij de sjaal zoals het patroon staat in de Simply Haken 06/2014.
De sjaal is ontworpen door Aoibhe Nis en zij heeft een soort basisstijl die je in haar ontwerpen terug ziet. Je maakt eerst een band, die bovenaan de sjaal komt en die band gebruik je als basis om de rest van de sjaal op te haken. De band wordt dwars gehaakt.
Je begint met een ketting van 25 lossen, en je gaat vervolgens vanaf de tweede losse van je naald steken opnemen. Let op je laat de lussen op je haaknaald staan (in tegenstelling tot gewoon haken).
Zie de foto, ik gebruik hier de Cool Wool van Lana Grossa op een haaknaald 4.5. En ja ik gebruik een Clover Amour, maar een knooking naald zou handiger zijn. Je hebt geen tunische haaknaald nodig, maar wel iets meer ruimte voor 24 steken dan wat ik nu heb :-) Dit is de heengaande toer.
Voor de mooiste rand, steek je je naald in onder het ene lusje dat onderdaan je ketting ligt, dus in feite boven het v'jte. Je neemt zo 24 steken op je naald.
Vervolgens sla je de draad om en haal je deze door 1 lus op je naald (de kantsteek). Vervolgens sla je de draad weer om, maar haal je de naald door 2 lussen. Zo ga je door tot je maar één lus op je haaknaald hebt. Dit is de teruggaande toer.
De band wordt gehaakt in de tunische breisteek. Hiervoor steek je de naald in het lusje van voor naar achter. Moeilijk vast te keggen op de foto, maar je hebt als het ware een lusje dat eruit ziet als een v'tje van breiwerk en je steekt je naald door dat v'tje. Dan sla je de draad om en haal je de lus op. Zo doe je de hele toer en heb je 25 lussen op je naald. Hiernaar haak je weer de teruggaande toer.
In dit specifieke patroon van de sjaal moet je zo 210 toeren haken, dit wordt dan de lengte van je sjaal. Je band ziet eruit alsof je breiwerk hebt gemaakt. Dit is de voorkant:
En dit is de achterkant:
Dit was deel 1 van de tunische haakles. Ik heb dat lekker nu op de bank thuis zitten te doen. Dus laat me even weten of je er wat aan hebt gehad. Dan kan ik zo snel mogelijk deel 2 uit gaan werken :-)

Laat opmerking achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.