Nieuw patroon omslagdoek (gratis) - geïnspireerd op Seems like old times

4 berichten 9 feb. 2015

 

Bij Knotten-wol zijn we nu eenmaal dol op omslagdoeken. En laten we eerlijk zijn, een nieuw patroon is wel weer eens welkom! Dit is een patroon uit 1906 en we vinden het leuk met wat Nederlandse uitleg om jullie ook het patroon te kunnen laten haken! Het patroon is gratis beschikbaar op Ravelry in het Engels, gemaakt door Michelle DuNaier.

Wij hebben de sjaal gehaakt met de mooie katoen van Lana Grossa: 6 bollen Organico print en 4 kleuren Organico, totaal dus 10 bollen. Wij hebben een haaknaald 5 gebruikt, maar we haken los, dus we adviseren een haaknaald 6.

De sjaal meet langs de bovenzijde ruim 2 m en van de bovenrand naar de punt is 90 cm. 

Patroon

V = stokje, 3 lossen en een stokje

Schelp = 4 stokjes

Puff = sla de draad om, steek in en haal lus op, herhaal dit 4 keer, je hebt nu 9 lussen op je naald. Sla om en haal de draad door 8 lussen, sla om en haal de draad door 2 lussen.

 

Je begint in het midden bovenaan, haak 5 lossen met Organico Print en sluit dit tot een ring met een halve vaste. Zie de eerste tekening.

1: 4 lossen (telt als stokje en 1 losse). *Stokje in ring, losse* 4 maal en haak nog een stokje. 

2: 6 lossen en 1 stokje in eerste lossenboogje (telt als een V), haak een V (1 stokje, 3 lossen, 1 stokje) in elk volgende lossenboogje, V in het startlossenboogje vorige toer.

3: 6 lossen en haak een schelp (4 stokjes) in het eerste lossenboogje en een schelp in het tweede lossenboogje. Hierna kom je in het midden, markeer dit met een stekenmarkeerder. Haak en schelp, een losse en nog een schelp. Haak een schelp in het volgende lossenboogje, haak een schelp in het laatste lossenboogje, 3 lossen en een stokje. 

4: haak 6 lossen en een V in eerste lossenboogje. Haak een V in het midden van de volgende schelpen, in de losse in het midden haak je een V en daarna een V in de volgende 3 schelpen. In het laatste lossenboogje haak je een V, 3 lossen en een stokje.

Chain = losse; sl st = halve vaste; dc = stokje

 

5 (schelpen aan de goede kant): 6 lossen en 2 stokjes in het eerste lossenboogje. Haak een schelp in elke V tot het midden, haak dan een schelp, losse, schelp in het midden en haak weer een schelp in elke V. Haak 2 stokjes, 3 lossen en 1 stokje in het laatste lossenboogje.

6 (V's): haak 6 lossen en een V in eerste lossenboog, een V in het midden van elke schelp tot het midden, V in middelste losseruimte, V in elke schelp, een V in de eerste losse van de losseboog en 3 lossen en een stokje in het laatste lossenboogje.

Repeat = herhaal

7-24: herhaal rij 5 en 6.

We gaan nu van kleur wisselen, haak met lichtblauw de eerste rij met bolletjes

25 (puffs = bolletjes): haak 6 lossen en een puff in het eerste lossenboogje, haak 4 lossen (hier wijken we af van de tekening!) en een puff in de volgende V tot het midden. Haak een puff, 3 lossen en een puuf in de middelste V. Haak hierna een puffen 4 lossen in elke V en haak in het laatste lossenboogje een puff, 3 lossen en een stokje. 

Haak nu weer met Organico Print

26: haak 6 lossen en een V in de eerste lossenboog. Haak een V in de tweede losse van elke volgende lossenboog (niet meerderen in het midden) en haak een V, 3 lossen en een stokje in de laatste lossenboog.

 

27 met lichtgroen: herhaal toer 5

 

28 met Organico print: herhaal toer 6

29 met lichtroze: herhaal toer 5

30 met Organico print: herhaal toer 6

31 met framboosroze: herhaal toer 25

32 met framboosroze: haak 6 lossen en een puff in de eerste lossenboog. Haak een puff in de tweede losse van elke volgende lossenboog tot het midden. Haak een puff, 3 lossen en een puff in het midden. Haak een puff in de tweede losse van elke volgende lossenboog en haak een puff, 3 lossen en een stokje in de laatste lossenboog.

 

Begin nu weer aan de andere kant (de verkeerde kant) met Organico Print.

33: herhaal toer 26

34 met lichtroze: herhaal toer 5

35 met Organico print: herhaal toer 6

36 met lichtgroen: herhaal toer 5

37 met Organico print: herhaal toer 6

38 met lichtblauw: herhaal 25

39 en 40 met Organico print: herhaal toer 26 en toer 5

Hierna hebben wij de omslagdoek met een rand geëindigd. Hiertoe hebben we de restjes van de effen Organico opeghaakt. Haak aan de goede kant op de stokjes halve vasten met framboosroze. Haak op elk eerste stokje van de schelp een picot (3 lossen en een halve vaste in de eerste losse). Wissel ongeveer 10 schelpen voor het midden naar lichtgroen en 3 schelpen voor het midden naar lichtroze. Wissel dan weer 10 schelpen na het midden naar lichtblauw en na 10 schelpen weer naar framboosroze.

Langs de zijranden hebben we met lichtroze een toer vasten gehaakt.

 


4 berichten


 • Aly Wieringa 11 mei 2015 om 21:09

  Heb me er zelf ook al door laten inspireren!
  Zet binnenkort een afbeelding op mijn blog.
  Voor een stuk vertaling verwijs ik naar jullie! Dat scheelt een hoop werk!
  Leuk geworden wat jullie hebben gedaan!
  Groetjes Aly


 • Barbara 26 februari 2015 om 12:33

  Wat supergrappig! ik heb afgelopen weekend contact gehad met Michele om te vragen of ik hem in het NL mocht vertalen! Vinden jullie het goed als ik jullie versie met die van mij vergelijk?


 • Mary Huisman 17 februari 2015 om 14:41

  Hij is super. Het was ook heerlijk te haken grandioos. Hij is heel mooi geworden. Bedankt voor dit patroon.


 • Heidy 9 februari 2015 om 20:28

  Supermooi!


Laat opmerking achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.