Een vest van een grote granny square - katoen of wol

3 berichten 7 sep. 2015

Materiaal

Wollen versie: 2 bollen Lei Colormix per kleur, totaal 12 bollen: 158, 159, 162 en 258, 259 en 262

Eventueel voor de rand een restje Lala Berlin Hairy 008 en 010

Wol: Haaknaald 10 mm

Katoenen versie: 3 bollen Roma bruin en blauw, 2 bollen By Claire 2 antraciet en donkerbruin, en voor de rand 1 bol By Claire 1 chocolade, lever, zand, camel en ijsblauw.

Katoen: haaknaald 7 mm

Strepenvolgorde wol: de kleuren 158 en 258 zijn een lichte en donkere variant van dezelfde kleur, dus we haken eerste alle donkere bollen op en daarna de lichte bollen. Haak 2 bollen 158, 162, 159, 259, 262 en 258 op. Dit zijn 15 toeren. 

Strepenvolgorde katoen: 5 Roma blauw, 1 By Claire 2 antraciet, 3 Roma blauw, 1 By Claire 2 antraciet, 3 Roma blauw, 1 By Claire 2 antraciet, 1 Roma blauw, 1 Roma bruin, By Claire 2 antraciet, 2 Roma bruin, 1 By Claire 2 bruin, By Claire 2 antraciet, 2 Roma bruin, 2 Roma blauw, 2 By Claire 2 bruin (laatste zijde met tweede toer 2 draden samen van Roma bruin en blauw), 1 Roma bruin (29 toeren).

We gaan in feite een grote granny square haken. Die vouwen we dubbel en door de zijkanten aan elkaar te haken met ruimte overlatend voor armsgaten, heb je een vest.

De inspiratie komt van Ravelry en Pinterest, waarna we er een eigen draai aan hebben gegeven.

De basis vormt een granny square die we ook hebben gebruikt in de Knotten CAL2015 .

LET OP: we hebben een paar wijzigingen op dit schema. We haken slechts 2 lossen in de hoeken en we maken vanaf toer 2 een reliëfstokjes (dubbelstokje) dat schuin wegloopt. Als je dat lastig vindt, kun je het reliëfstokje ook weg laten. LET OP KATOENEN VERSIE: By Claire 2 is wat dikker dan Roma, in de toer met By Claire 2 hebben we in de latere toeren het stokje net voor en na de hoek overgeslagen. In elke toer slaan we 2 stokjes over bij het reliëfstokje.

Zet 4 lossen op en sluit in het rond.

Toer 1: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), haak daarna drie keer *3 stokjes in de ring, 3 lossen*, 2 stokjes in de ring en sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen.

Toer 2: omdat we niet van kleur wisselen en de granny soms met dezelfde kleur verder haken, maken moet je met een extra halve vaste op de eerste van de 2 lossen van de vorige toer om ruimte maken om straks het laatste stokje in de lossenboog te kunnen maken. Haak 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen) en 1 stokje in dezelfde lossenruimte, 1 reliëfdubbelstokje om het eerste van drie stokjes van de toer eronder, telkens 1 stokje in de volgende 3 stokjes. 

We haken driemaal *1 reliëfdubbelstokje om het derde stokje van de vorige toer, 1 stokje, 2 lossen en 1 stokje en 1 reliëfdubbelstokje in de hoek, 3 stokjes op de volgende 3 stokjes.* Daarna een stokje in de laatste hoek en sluit deze toer met en halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.

Toer 3: haak 1 halve vaste op de lossenboog in de hoek, haak 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen) en 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 reliëfstokje om het reliëfstokje van de vorige toer, sla het eerste stokje over en haak 1 stokje in de volgende 5 stokjes, 1 reliëfstokje om het reliëfstokje van de vorige toer. We haken driemaal *2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes in de hoek, 1 reliëfstokje om het reliëfstokje van de vorige toer, sla het eerste stokje over en haak 1 stokje in de volgende 5 stokjes, 1 reliëfstokje om het reliëfstokje van de vorige toer*. Daarna een stokje in de laatste (of eerste) hoek en sluit deze toer met en halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.

Toer 4: haak 1 halve vaste op de lossenboog in de hoek, haak 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen) en 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 stokje, 1 reliëfdubbelstokje om die van de vorige toer, sla een stokje over en haak een stokje in de volgende 7 stokjes, 1 reliëfdubbelstokje, 1 stokje. We haken driemaal *2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes in de hoek, 1 stokje, 1 reliëfdubbelstokje om die van de vorige toer, sla een stokje over en haak een stokje in de volgende 7 stokjes, 1 reliëfdubbelstokje, 1 stokje. * Daarna een stokje in de laatste (of eerste) hoek en sluit deze toer met en halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.

We voeren dat principe steeds door. In toer 5 komen er dus 2 stokjes in de hoek en 2 stokjes voor het reliëfstokje, in toer 6 2 stokjes in de hoek en 3 stokjes (bij By Claire 2 slechts 2 stokjes) voor het reliëfstokje. Uiteindelijk komen er in toer 15 2 stokjes in de hoek en 15 stokjes (by katoen slechts 13 of 12 stokjes) voor het reliëfstokje. In de katoenen versie haken we 29 toeren. Zie ook de foto hoe het reliëfstokje schuin wegloopt. In elk kwadrant lopen ze naar naar rechts en naar links schuin weg.

 

Het vierkant is nu ongeveer 80 tot 85 cm groot. Je vouwt het dubbel en je haakt de 2 zijkanten ongeveer 27 cm met halve vasten een elkaar. Je hebt nu armsgaten van ongeveer 13 cm. Ik had nog precies genoeg wol over om de zijkanten aan elkaar te kunnen haken.

Je kunt het vest nu zo laten. Ik heb ervoor gekozen om een toer stokjes langs de rand te haken met Lala Berlin Hairy roze. Hierna nog een rij in ijsblauwe Lala Berlin Hairy en hierbij heb ik reliëfstokjes gehaakt (dus om het steeltje van het stokje van de vorige toer). Langs de armsgaten heb ik een roer vasten met Lala Berlin Hairy roze gehaakt.

De katoenen versie heeft een fantasierand met blaadjes en bloemetjes. Als eerste is met haaknaald 3,5 een toer stokjes gehaakt langs de gehele rand. Haak 2 stokjes per stokje van het lijf. Langs de rand aan de voorkant zijn blaadjes gehaakt. Hierna zijn de blaadjes met lossenboogjes verbonden waar bloemetjes in de 4 kleurtjes by Claire 1 op zijn gehaakt.

 

 


3 berichten


 • Anja Lensen 21 september 2015 om 11:11

  Vanochtend mijn pakket met de prachtige lei wol ontvangen. Kon de verleiding niet weerstaan en ben direct begonnen. Wat is dit een fijne wol. Zacht mooi en het haakt heerlijk. Mijn dochter moet nog maar even een paar dagen wachten op haar poncho want deze vest gaat voor ?. Bedankt maar weer.

  Jammer dat Delft niet naast de deur ligt, want dan kwam ik zeker langs. Misschien is het ook maar beter zo.☺


 • Francis 8 september 2015 om 13:55

  Het vest zo is geschikt voor maat 36-46. Ik zou voor maat 48 nog een paar toeren meer haken en dan heb je toch wel 3 bollen extra nodig. Op FB is nu een kortingscode te vinden!


 • Theetje 7 september 2015 om 21:20

  Aan welke maat moet ik hier denken. Ik heb maat 48. Alvast bedankt.


Laat opmerking achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.