Tips van Francis: brei het Promessa truitje

23 jul. 2024

Soms komen er zulke leuke dingen voorbij dat je het liefst zou willen dat iedereen dat gaat breien! Zo ook de Promessa Top van Tanja Steinbach. Het gratis patroon dat Tanja voor de uitzending Kaffee oder Tee heeft gemaakt vind je hier (Duitstalig). Wij hebben een pakket samengesteld om deze top te breien met een vertaling van het patroon. Om toch nog wat extra tips te geven deze blog!

De opbouw van het Promessa Topje van Tanja Steinbach

  1. Je breit 2 driehoeken los van elkaar, deze vormen de onderkant van het shirt
  2. Je breit verder op de 2 driehoeken die je aan elkaar breit en met een zichtbare mindering in het midden accentueert voor een grappig detail
  3. Dankzij de gebruikte kantsteken zijn de onderkant en zijkanten direct netjes afgewerkt
  4. Als je eenmaal de driehoeken aan elkaar hebt gebreid, gaat het heel erg vanzelf. Als vanzelf ontstaat de a-symmetische vorm en de leuke V in het midden
  5. Als je shirt lang genoeg is, dan stop je met meerderen, maar ga je juist minderen aan de zijkanten waardoor ook als vanzelf je schoudernaden ontstaan
  6. De hals kun je later afwerken met een I-cord, maar je kunt natuurlijk ook een boord breien
  7. Je breit de heengaande naalden op een dikte 5 mm en de teruggaande naalden op 10 mm waardoor je het verschil in stekengrootte vanzelf krijgt voor een extra leuk detail!

Door deze opbouw kun je ook vrij gemakkelijk het truitje breder maken (door de begindriehoeken groter te maken) en ook langer maken (door langer door te breien voordat je gaat minderen voor de schouders). Let wel op dat het met het materiaal uit gaat komen. Weeg eventueel tussendoor hoeveel gram je nog over hebt.


Spelen met kleur tijdens het breien

Je kunt vrij gemakkelijk strepen of andere kleurdetails aanbrengen. 

  • In de gele/lime versie van Knotten hebben we de driehoeken in kleur 1 gebreid en de rest van de top in kleur 2. 
  • Er kan ook een mooie streep gebreid worden. Je breit dan de driehoeken in kleur 1. Daarna brei je circa 20 naalden (of naar eigen keuze) in kleur 2 en ga je daarna weer verder met kleur 1. 
  • Francis heeft in haar versie de kleuren in het voorpand en achterpand omgewisseld. Hierbij heb je van beide kleuren evenveel bollen nodig.
  • Je kunt ook gaan voor kleinere strepen, zoals bij Kerstin. Zij breidden de driehoeken en de eerste 6 naalden in kleur 1, totdat de driehoeken aan elkaar verbonden waren. Daarna breidde zij *6 naalden kleur 2, 2 naalden kleur 1, 6 naalden kleur 2, 6 naalden kleur 1*. Dit * *heeft ze steeds herhaald.
  • We hebben ook een voorbeeld gezien waarbij je gewoon steeds 20 naalden van de ene kleur afwisselt met 20 naalden van de andere kleur. Hierbij heb je dan van beide kleuren evenveel bollen nodig.

Handige tools bij het breien van het Promessa truitje

Steekmarkeerders
Nu zijn er een aantal tools nodig, die het net even makkelijker maken. Zo zijn steekmarkeerders handig om de kantsteken te markeren en is ook een hersluitbare stekenmarkeerder handig om de middensteek te markeren.

Extra losse draden
Aangezien je 2 keer een driehoek breit, is het ook handig om op een losse draad met naaldpunten te breien. Je kunt de steken van de eerste driehoek dan op die draad laten staan. Vervolgens brei je de tweede driehoek en kun je die eerste driehoek zo verder breien als je een naaldpunt op die draad schroeft. Je hebt dus een aantal extra draden nodig.

Sokkennaald
Als je de I-cord halsboord gaat breien, is een sokkennaald handig zodat je deze door kunt schuiven in plaats van de steken steeds terug te zetten op de linkernaald.

Stekenbeeld

Je breit deze top dus op 2 diktes van naalden, dat ik echt een grappig effect vind geven. Niet iedereen is ervan gecharmeerd. Je kunt natuurlijk ook alles op naalden 5 mm breien of de naalddikte iets minder laten verschillen. Zelf heb ik naalden 5 en 8 mm gebruikt en dat geeft net een klein verschil, maar wordt niet te los. Je kunt alles altijd naar eigen smaak aanpassen, maar let wel op dat de stekenproef enigszins blijft kloppen, of je moet zelf het aantal steken en naalden makkelijk aan durven passen. Het kan dan wel zijn dat je niet uitkomt met het materiaal, dus hou daar ook rekening mee.

Succes en veel breiplezier

Volgens mij geven we zo een samenvatting van de opbouw van het truitje. Het is erg leuk om te breien en gaat ook redelijk vlot met de dikte van de naalden. Als je het patroon volgt, wordt alles vanzelf duidelijk! Het resultaat is een heerlijk luchtig zomertopje, wat ideaal is om mee op vakantie te nemen!


Laat opmerking achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.